ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Telčský zámek sice omezil provoz, pro návštěvníky ale zůstal jedničkou

  • 0
Omezení provozu při opravách telčského zámku výrazně ovlivnilo letošní statistiky Národního památkového ústavu. Památkáři se v kraji starají o čtyři objekty, které od začátku roku do konce září navštívilo 145 tisíc platících turistů. To je o 28 tisíc méně než loni. Přesto si Telč dál drží titul nejnavštěvovanější památky kraje.

„S průběhem i výsledky letošní sezony jsme spokojení. S poklesem návštěvnosti v důsledku omezení provozu na zámku v Telči jsme počítali. Přesto se mírným navýšením vstupného na vybraných prohlídkových trasách podařilo udržet výši výnosů,“ bilancuje Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Vybrané prostředky se podle něj podobně jako v minulých letech vrátí do obnovy památek, zlepšování komfortu a spokojenosti návštěvníků a zkvalitňování služeb.

„Návštěva památky tedy neznamená jen kulturní zážitek, ale také účinnou finanční pomoc památkám,“ oceňuje ředitel Pavelec.

Zatímco návštěvnost zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, hradu Lipnice nebo zámku v Náměšti nad Oslavou je stabilní, na prohlídku telčského zámku přišlo o více než 30 procent turistů méně.

To číslo však není nijak překvapivé. Telč připravuje velkou stavební obnovu zámeckého areálu. Dosud se tam děly průzkumy, sondážní a vyklízecí práce. Uzavřením prohlídkového okruhu Galerie přišel zámek o místa, která v minulosti lákala na oblíbené výstavy filmových kostýmů a rekvizit.

Podle NPÚ čísla ještě nejsou definitivní, po ukončení hlavní sezony chystají kasteláni na závěr roku ještě adventní a vánoční akce.

Proměna parku a nový most

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou přilákal přes třicet tisíc návštěvníků. Zvědaví byli také na proměnu parku. Na divadelní ostrov za říčku už se dostanou po novém mostě.

Je dvaadvacet metrů dlouhý a čtyři metry široký. Kromě obnovy jeho konstrukce došlo i k jeho přesunutí o několik desítek metrů po proudu řeky. S budovou zámku teď tvoří kompoziční osu, stejně jako v minulosti. Hrad Lipnici na Havlíčkobrodsku navštívilo 29 tisíc osob. Momentálně tam vrcholí dokončení třetí etapy obnovy Thurnovského paláce.

„Zahrnovala také úpravu nádvoří, přístupové komunikace a vybudování nové expozice. Tu si návštěvníci poprvé prohlédnou v dubnu 2020,“ informoval kastelán Marek Hanzlík.

Práce nestály ani na zámku v Náměšti nad Oslavou, kde kastelán Marek Buš přivítal více lidí než loni. Viděli už i Neptunovu fontánu v plné parádě.

„Vodu čerpá z 36 metrů hluboké zámecké studny vyhloubené už ve 13. století při stavbě původního hradu. Letos renesanční zámek navštívilo přes sedmnáct tisíc lidí, meziročně asi o šest procent víc,“ řekl kastelán.

Náměšťský zámek čeká v budoucnu obnova vnějších fasád, které pamatují ještě dobu, kdy byl zámek v poválečných letech letním sídlem prezidenta Edvarda Beneše.

Zelenou horu navštívilo navzdory opravám víc lidí

Kolem 32 tisíc návštěvníků se letos přišlo podívat do kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. „Návštěvnost je skoro o dva tisíce lidí vyšší než v loňském roce,“ srovnává kastelánka žďárské památky na seznamu UNESCO Michaela Kokojanová. „S takovým výsledkem jsme spokojeni i proto, že stále probíhají opravy.“ Čemu přičítá nárůst? „Loni se opravy rozbíhaly, letos humbuk utichl, tolik lidí to neodradilo. Navíc léto nebylo tak horké a úmorné jako loni. K největšímu úbytku turistů loni došlo právě přes léto,“ porovnává kastelánka.

Určitá omezení, hlavně hluk a prašnost, kompenzovala farnost návštěvníkům slevou na vstupném, místo 110 korun zaplatili 90. Obnova Santiniho perly i nadále pokračuje a nekončí ani návštěvní provoz po hlavní sezoně. Dovnitř se dostanou objednané skupiny a uskuteční se i tradiční akce, například Slavnost světla na svátek sv. Lucie, o Vánocích bude lákadlem opět vystavený betlém. (bar)

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou.

,