ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jana Nedělková, MF DNES

Světlá přilákala na benefity zubařku z Prahy. Kdy nastoupí, však neví

  • 2
Na sklonku loňského léta vyhlásila radnice ve Světlé nad Sázavou program, kterým chtěla do města přilákat zubaře. Nabízela byt i miliony na vybavení ordinace. Podařilo se to až nyní. Ale ještě několik měsíců bude trvat, než nová zubařka začne ve městě zapisovat pacienty a ordinovat.

„S paní doktorkou jsme se dohodli a za zhruba jeden a půl milionu jsme jí vybavili ordinaci. Na dohodu přistoupil také majitel budovy a nabídl jí i další zázemí. Teď už jen čekáme, kdy bude moci nastoupit,“ uvedl světelský místostarosta Josef Hnik.

Původně se tak mělo stát během dubna. Jenže je polovina května, a kdy se ordinace v lékařském středisku otevře, zatím není jisté. „Nejsme domluveni na žádném přesném termínu. Snad to bude do konce prázdnin,“ konstatoval místostarosta. 

Zubní lékařka má zatím ordinaci v Praze. Ze Světlé ale pochází a má ve městě maminku, za níž pravidelně jezdí. Původně zamýšlela, že by na Vysočinu dojížděla a ordinovala tu vždy ve čtvrtek a v pátek, pak by ve městě zůstávala na víkend. Nakonec se však podle Hnika rozhodla do Světlé přesunout úplně. 

„Dobrou zprávou pro naše obyvatele je to, že by u nás ordinovala každý den. Tou horší je, že musí nejprve svou pražskou ordinaci prodat. A to nějakou chvíli trvá,“ vysvětluje Hnik, proč dochází ke zdržení.

Do toho všeho ještě vstoupila pandemie koronaviru. Zpozdilo se kvůli ní nejen vybavení světelské ordinace, ale právě i hledání zájemce o ordinaci v Praze a vyřízení převodu. Sedmitisícové město se do kritické situace se zubaři dostalo během posledních tří let. Předtím ve městě ordinovali zubaři hned čtyři. Jenže dva z nich se rozhodli skončit a odejít do penze.

Nenašel se však žádný vhodný nástupce. Bez svého stomatologa zůstalo kolem pěti tisíc lidí.

Lákadlem se měl stát speciální program

Zoufalá situace si žádá zoufalé činy, shodlo se loni v létě vedení města, kdy se mu ani ve spolupráci s pojišťovnami a Krajem Vysočina nepodařilo nikoho zlanařit. Vymyslelo speciální program, který měl být pro stomatology lákadlem.

„Novému zubaři, který do Světlé přijde, připravíme byt. Zároveň vyčleníme dva miliony korun, které použijeme na vybavení ordinace přesně podle jeho představ,“ vylíčil to nejlákavější z nabídky starosta Jan Tourek. „Už nevíme kudy kam,“ přiznal.

On sám přitom zastáncem takových podpor není. Uvědomuje si, jak dvojsečné lákat do Světlé zubaře tímto způsobem mohlo být. „Právem stávající zubaři mohou považovat za nespravedlivé, když dáme těm novým vybavení do ordinace i byt, a oni sami přitom nedostali nic a vše si museli pořídit za své,“ poznamenal světelský starosta.

Stomatoložka, která do Světlé nastoupí, však nabízené benefity využije jen zčásti. Město jí sice dle přání ordinaci vybavilo, podle Hnika ale bude část nákladů splácet. A městský byt zubařka nevyužila, bydlet bude v rodinném domě.

Sestra musí zahájit provoz ordinace měsíc předem

Za poskytnutí ordinace a přece jen nějaké ty úlevy musí zubařka splnit dvě podmínky. Jednak musí sestra zahájit provoz přibližně měsíc před nástupem lékařky a po telefonu registrovat první pacienty. „Aby pak nevznikaly zmatky a fronty před ordinací,“ vysvětluje místostarosta.

A také musí během prvního půl roku registrovat pouze pacienty, kteří mají trvalé bydliště ve Světlé nad Sázavou a jejích místních částech. Právě pro ně totiž radnice celou dobu službu hledala.

Zahájením provozu třetí zubařské ordinace ve Světlé vedení města s pokusy přilákat další stomatology skončí. „Mělo by to být prozatím dostačující. Přece jen, mnoho lidí, kteří o svého zubaře v posledních letech přišli, si za uplynulé měsíce už našli jiného. Předpokládám, že to nebudou nyní chtít opět měnit,“ podotkl Josef Hnik.

Od snahy radnici rovněž odrazuje nejen nezájem zubařů jít do menšího města, ale i jednání některých zájemců o nabízené benefity. „Několik se jich tu objevilo, ale měli špatné reference. Jednalo se spíše o spekulanty,“ dodal světelský místostarosta.

Díky dotacím se daří dál držet zubaře i ve Žďáře

Kritický nedostatek zubařů trápil mimo jiné i Žďár nad Sázavou. Tamní radnici se daří problém řešit pomocí pobídek pro mladé lékaře. Ve druhé kole dotačního programu vypsaného městem se přihlásili dva dentisté.

„Dotace pro zubaře považuji za velký úspěch. Díky nim se daří ve městě alespoň udržet stejný počet zubních ordinací, kterých je mimo velká města nedostatek po celém Česku. Peníze vložené do programu se nám stokrát vrátí na zdraví občanů,“ míní žďárský starosta Martin Mrkos.

Podle mluvčího radnice Matěje Papáčka jeden ze zubařů znovu otevře ordinaci, která skončila svůj provoz minulý rok v budově polikliniky, a druhý zubař do dvou let přebere ordinaci jednoho ze stávajících zubařů Zdravotního střediska ŽĎAS.

Prostředky jsou ještě pro jednoho zájemce

Radnice podporuje lékaře částkou až 300 tisíc. Suma je určená na nemovité vybavení ordinace nebo třeba stavební úpravy. Zubaři se naopak zavážou k minimálně pětileté praxi ve městě.

Druhé kolo výzvy s alokovanou částkou skončí 31. srpna, radnice má tedy vyčleněné prostředky ještě pro jednoho zájemce, případně – podle slov starosty - bude hledat další peníze.

V prvním kole výzvy vypsané v loňském roce přišla jediná žádost, mladá lékařka po mateřské dovolené tehdy nahradila kolegyni odcházející do důchodu.

,