Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pouť má zmizet z náměstí natrvalo, radnice ji chce v zámeckém parku

  14:02
Letošní Svatováclavská pouť ve Světlé nad Sázavou se znovu bude konat v zámeckém parku. A to i přesto, že proti tomuto umístění se už loni objevila petice a radnice přesun označovala za výjimečný. Navíc už skončí rekonstrukce náměstí, kde se pouť konala po desítky let.

Zrekonstruované náměstí už chtějí mít světelští radní bez kolotočů. Někteří obyvatelé s tím nesouhlasí, protest už se chystá. | foto: Martin Vokáč, iDNES.cz

Konání podzimní pouti v parku už s předstihem schválili radní. Informace o rozhodnutí se však neobjevila na sociálních sítích města ani na webových stránkách. Někteří občané si to odvodili z inzerátů na pronájem stánkových míst, které Světlá zveřejnila.

Že tak skutečně rozhodla rada města, potvrdil starosta František Aubrecht (KDU-ČSL). „Ano, pouť se letos uskuteční opět v zámeckém parku. Při rozhodování pomohly zkušenosti z loňského roku, kdy se pouť, byť byla ve skromnějším provedení, vydařila,“ konstatoval.

Názory obyvatel Světlé, které se objevují na sociálních sítích, se však velice různí. „Vždyť v tom parku to bylo žalostné,“ posteskl si například Michal Bakeš. „Pro děti to bylo lepší v parku. Ale já měla ráda tu velikou pouť,“ uvedla na Facebooku Barbora Vlčková.

„Sice mi to nejdřív přišlo líto vůči parku, ale nakonec se mi pouť 2022 moc líbila. Nebylo milion zbytečných stánků, děti se vyřádily na atrakcích a bylo to takové pohromadě,“ pochvalovala si ale třeba Jaroslava Smetanová.

Nejprve festival, pak pouť

Loni mnozí z obyvatel města nenesli přesun pouti do parku vůbec snadno. Proti stěhování se dokonce městem šířila petice. Sepsal ji student Jakub Stočes, mladý aktivista, který se zajímá o dění ve městě a prezentuje se jako člen Mladého Pirátstva.

Ve veřejné výzvě upozorňoval na velké zatížení parku, které zeleni způsobí dva měsíce předtím festival Sázavafest. Rovněž kritizoval nadměrný hluk i přítomnost těžké techniky a mohutných atrakcí na trávnících mezi stromy a keři. Petice loni nasbírala přes sto podpisů.

Proti pořádání pouti se Jakub Stočes vymezuje i letos. „Petici už psát nebudu, loni neměla žádný význam. Letos zkusím jinou formu nesouhlasu,“ prozradil s tím, že všechny výtky, které na adresu pouti adresoval loni, platí i v letošním roce.

Plus má jednu navíc. „Loni vedení města tvrdilo, že pouť je v parku jen výjimečně, protože ještě není dokončená rekonstrukce náměstí. Letos bude náměstí hotové, přesto se na něj pouť nevrátí. Nepovažuji to za férové jednání,“ vyčetl vedení města.

Podle starosty Aubrechta je ovšem nyní, pár měsíců před dokončením úprav, jasné, že velká Svatováclavská pouť na náměstí Trčků z Lípy je minulost, která se už nevrátí. Vedení města na novém veřejném prostranství, jehož proměna přišla na více než 70 milionů korun, už pouť nechce. Letos ani nikdy v budoucnu.

„Náměstí je nyní jinak členěné, část má parkovou úpravu. Na pouť už tu není místo. Navíc to bylo problematické s dopravními omezeními i s hlukovými limity. Pouť na náměstí mnoha obyvatelům komplikovala život. Toto všechno v parku odpadá,“ vysvětluje nyní Aubrecht.

Jak dodal, letošní pouť by se měla podobat té loňské. Víc místa ovšem bude na stánky s pouťovým zbožím. Jejich absence byla loni nejvíce kritizovaná. „Stánkový prodej se vrátí, bude součástí poutě. Ale už nebude v tak masivním rozsahu jako při pouti v centru města,“ podotkl starosta. V minulosti se stovky stánků táhly z náměstí až do poloviny cesty k nádraží.

Zviditelnění zámku

Podle sdělení Aubrechta by se k pouti měl přidat i světelský zámek. Jeho nový majitel je více obchodník než zámecký pán. Z poutě v těsném sousedství zámku proto chce i více těžit.

„Je to tak. Rozhodnutí o opětovném umístění pouti do parku jsme uvítali. Přispěje to ke zviditelnění zámku. Jakým způsobem se na pouti budeme podílet, oznámíme později,“ vzkázal ředitel Zámku Světlá Kryštof Kment.

„Nemyslím si, že je správné při pořádání kulturních a společenských akcí takto zohledňovat zájmy soukromého podnikatele,“ má však proti tomuto spojení námitky Jakub Stočes.

Svatováclavská pouť ve Světlé nad Sázavou se koná každoročně na konci září. V minulosti byla svým rozsahem i počtem stánků a atrakcí považována po žďárské pouti za druhou největší na Vysočině a jednu z největších v celé republice.

Vždy se konala na náměstí Trčků z Lípy a v přilehlých ulicích. Tradici přerušil rok 2020, kdy pouť nedovolila pořádat proticovidová opatření. V následujícím roce se kvůli začínající rekonstrukci prostranství a přetrvávající pandemické situaci její rozsah podstatně omezil.

Loni zvažovalo město její zrušení kvůli rekonstrukci náměstí, nakonec se ji rozhodlo výjimečně uspořádat v zámeckém parku. Z výjimky však může být věc trvalá. „Zatím je umístění schváleno na letošní rok. O dalších letech ještě jasno nemáme,“ pravil František Aubrecht.

  • Nejčtenější

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Houby rostou dříve, někde i ty vzácné. Lidé našli smrže, kačenky i kováře

10. dubna 2024

Premium Letošní brzký nástup teplého počasí popohnal na povrch i první jarní houby. Na Vysočině se dokonce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Infocentrum, restaurace i hostel. Chátrající areál bývalé továrny se probouzí

18. dubna 2024  8:47

Po dvou letech od představení ambiciózního projektu Továrna Vír ožívá bronwfield, který roky...

Osvěžující zelený okruh Brodem bude delší, město ho nechá protáhnout k řece

17. dubna 2024  16:03

Takzvaný zelený okruh Havlíčkovým Brodem bude mít pokračování. Radnice ho nechá protáhnout od...

Podchod pod dálnicí u Jihlavy sloužil jako toaleta. ŘSD ho raději zavřelo

17. dubna 2024  11:54

Jediný podchod pod dálnicí D1 na Vysočině už je nepřístupný. Vstupy do něj jsou teď v...

Jihlavský kapitán Vedral: Uděláme vše, aby nové koště dobře nemetlo

17. dubna 2024  8:54

Dvě remízy a čtyři porážky nemá na jaře na svém kontě ve fotbalové Fortuna:Národní lize jenom...

ManpowerGroup s.r.o.
Operátor výroby do zakázkové výroby

ManpowerGroup s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 32 000 - 38 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...