(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Přibyslav chce pomoct občanům do sociálních zařízení, doplatí jim pobyt

  • 0
Vedení Přibyslavi připravilo zbrusu nový dotační program, který v této podobě nemá široko daleko obdoby. Chce jím finančně podpořit lůžková sociální zařízení, která se starají o občany s bydlištěm přímo v Přibyslavi. Letos by poprvé takto mohlo rozdat přes sto tisíc korun.

 „Cílem je, aby sociální zařízení měla o obyvatele Přibyslavi zájem a aby tam naši občané měli zajištěny veškeré služby,“ řekl starosta města Martin Kamarád.

„A také bychom chtěli dosáhnout toho, aby náš dotační program pomohl našim lidem k umístění do jednotlivých zařízení. Aby nečekali třeba roky v pořadníku,“ doplnil místostarosta Michael Omes.

Nový program funguje tím způsobem, že Přibyslav sociálním zařízením doplatí náklady na starost o své občany po odečtení příspěvku kraje a samotného klienta. Doplatek vychází z ceníku sociálních služeb vypracovaného Krajem Vysočina.

Město už eviduje první žádosti

Prozatím na tento příspěvek Přibyslav vyčlenila celkem 200 tisíc korun na rok. V roce letošním s ním začíná a už eviduje první žádosti. Na svém příštím jednání by je měli schválit zastupitelé. Nyní se jedná o příspěvek pro jedenáct klientů v celkovém součtu bezmála 109 tisíc korun.

Příspěvkem chce radnice ovšem podpořit jen lůžková zařízení pro dlouhodobější péči, která patří do schválené sítě sociálních zařízení a která zároveň prokážou, že jejich klient je obyvatelem Přibyslavi.

„Určitě nebudeme podporovat nejrůznější telefonické služby a podobně,“ vzkázal Kamarád.