Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrady a zámky na Vysočině připravily pro novou sezonu řadu novinek

  14:55
Kromě státních hradů a památek, jako jsou zámky v Náměšti nad Oslavou, Jaroměřicích nad Rokytnou či hradu v Lipnici nad Sázavou, se víkendové zahájení letošní návštěvnické sezony týká i krajských a některých soukromých památek. Na slavnostní start si mnozí správci a majitelé připravili i speciální program, někde potěší i sníženým vstupným.

Jubilejní padesátá sezona na hradě Kámen se měla kvůli plánované rekonstrukci obejít bez návštěvníků. Nakonec však památka i letos turisty přivítá. Termín zahájení obnovy hradu se totiž posunul. | foto: ČTK

Kámen

Kapli nechal postavit ve druhé polovině 17. století majitel hradu Kámen Jan...

Letošní jubilejní 50. sezona na hradě Kámen na Pelhřimovsku měla být kvůli plánované velké rekonstrukci bez návštěvníků. Nakonec je ale všechno jinak. Hrad i letos turisty přivítá po většinu sezony. Důvodem změny je posunutí termínu zahájení obnovy hradu.

Sezonu zde odstartují o prvním dubnovém víkendu sníženým vstupným o 50 procent. A návštěvníci se mohou těšit na všechny tři okruhy – Expozici bydlení, Muzeum jednostopých vozidel a kapli Panny Marie Bolestné. I letos bude v expozici jednostopých vozidel vystaven nový exponát. „Tím je motocykl Jawa Monark 350/554 typ 962, který byl vyráběn pro švédskou armádu. Zajímavostí na tomto motocyklu jsou lyže po stranách, které umožňovaly jízdu na sněhu,“ popsala Zlata Vobinusková ze správy hradu.

A speciální program je připraven i na další víkendy. Ten prodloužený velikonoční ozvláštní jarní květinová aranžmá a sváteční výzdoba. Také prohlídky budou netradiční. Zaměří se na velikonoční zvyky a tradice. Chybět nebude ani zdobení velikonočních perníčků.

Třebíč

Na zámku v Třebíči se opět otevřela expozice Muzea Vysočiny.

Na začátek turistické sezony se o víkendu chystají i třebíčské památky. Návštěvníci města se mohou těšit například na novou prohlídkovou trasu na Karlově náměstí, dětské prohlídky v Muzeu Vysočiny, středověké tance za bazilikou svatého Prokopa nebo běžně nepřístupná místa v židovské čtvrti.

Zaměstnanci Turistického informačního centra pro letošní sezonu upravili stávající prohlídku nově zrekonstruovaného Karlova náměstí tak, aby ukázali zájemcům nejen historické domy, ale také stavby, které obyvatelé města přijímali v době jejich vzniku s rozpaky. „Na prohlídky je nutné se objednat,“ zve na novinku Vendula Manová z Městského kulturního střediska.

Víkend v zámeckém areálu oživí prohlídky baziliky svatého Prokopa zakončené středověkými tanci v podání taneční skupiny Siderea v zahradě za bazilikou. Připravena je i výuka středověkého tance. Trasou Valdštejnové na Třebíči v Muzeu Vysočiny provede zájemce zítra v 10 a v 19 hodin netradičně skupina dětí. „Návštěvník se ocitne ve 30. letech 20. století na třebíčském panství rodiny Valdštejnů. Seznámí se s životem hraběte Emanuela a hraběnky Adrienny,“ prozrazuje Vendula Manová.

První dubnový víkend se turistům zcela výjimečně otevře obřadní síň na židovském hřbitově. Zájemci budou mít možnost nahlédnout i do běžně nepřístupné Přední synagogy v židovské čtvrti.

Další památky jako městská věž, větrný mlýn a vodojem na Strážné hoře otevřou své brány 1. května.

Roštejn

Hrad Roštejn.

Poprvé v této sezoně se návštěvníkům o víkendu otevře i hrad Roštejn nedaleko Telče.

Novinkou pro letošní rok z pohledu návštěvníka je zavedení možnosti úhrady vstupného platební kartou. Doposud byla na pokladně přijímána pouze hotovost. Ceny vstupného podle kastelánky Kateřiny Rozinkové doznaly navýšení jen u některých položek, přičemž cena za dospělou osobu byla pro obě trasy zachována na loňské úrovni. „Cenově zvýhodněny nadále zůstávají rodiny s dětmi, kdy v rámci rodinného vstupného je možné zahrnout až čtyři děti,“ dodala kastelánka.

Pro letošní rok chystají na Roštejně tradiční oblíbené akce, jako je květnový Myslivecký den a Roštejnský hodokvas.

Prázdniny odstartují divadelními prohlídkami Svatební zvony pánů zlaté růže. Na sklonku prázdnin pak nebude chybět tradiční akce Jazz na Roštejně.

Výstup na hradní věž od května zpříjemní výstava děl výtvarnice Magdaleny Křenkové.

Ledeč nad Sázavou

Návštěvníkům se hrad v Ledči nad Sázavou otevře až 6. dubna, ale o to větší...

Otevření hradů a zámků se týká o víkendu také hradu v Ledči nad Sázavou. Návštěvníci se mohou těšit na novou strašidelnou výstavu věnovanou krampus čertům. Návštěvníci ji najdou v hradním sklepení. „Vytvořili jsme tam jakési imaginární peklo, které dotvářejí figuríny krampus čertů. Myslím, že se nám to moc povedlo,“ popsal letošní novinku kastelán Luděk Šíma.

Zahájení sezony bude zítra provázet doprovodný program, kde nebudou chybět divadelní představení, kovářská dílna, malování kraslic, stánky i program s herečkou Bárou Štěpánovou včetně korunovace medvědího krále a královny ze sbírky plyšových medvědů. Ta zahrnuje na dva tisíce exponátů. Vstupné na tuto část programu je zdarma.

Zdražení se ale dotklo vstupu do expozic. „Museli jsme vstupné zvednout o dvacet procent kvůli vysokým nákladům za energie. Nyní je plné vstupné 180 korun,“ dodal kastelán.

Humpolec

Výhledem do krajiny z historické věže se lidé mohli kochat poprvé po zhruba...

Jaro bude v sobotu vítat také hrad Orlík. Zřícenina s rozhlednou na hradní věži se nachází v lesích na okraji Humpolce. Kdo se bude chtít 1. dubna zúčastnit slavnostního odemykání hradní brány, pro toho je sraz v 10 hodin na parkovišti pod hradem. Následovat bude společný výšlap k hradu. Cestou si děti mohou postavit domečky lesním skřítkům a na hradě samotném si pak mohou zkusit najít poklad či si opéct špekáčky.

Správa hradu chystá pro letošní sezonu bohatý program. Hned za týden to bude hledání velikonočního pokladu, v dalších týdnech jsou připravené přednášky a ukázky například na téma Dějiny luku a lukostřelby. Nebude chybět šermířský turnaj, středověké slavnosti nebo folkový festival.

Světlá nad Sázavou

Zámek ve Světlé nad Sázavou, který používal jako letní sídlo, dal uprchlíkům k...

Na první návštěvníky v letošní nové sezoně se chystá zítra také zámek ve Světlé nad Sázavou. Zpřístupněné tam budou prohlídkové okruhy historického skla, barokních hodin, obrazů a soch, dále pak muzeum Světelska. Nově si lidé projdou rozšířenou expozici první republiky obohacenou o dobové předměty. Souběžně s expozicemi se od zítřka otevře i zámecká kavárna.

Zámek má nové majitele a ti chystají řadu novinek včetně stavebních úprav. Vybudovat chtějí například nové moderní apartmány, do kterých budou moci turisté nakouknout. Velkou novinkou má být v budoucnu i rozšíření stávajících stálých expozic.

Z bývalých technických místností u oranžerie se stanou veřejně přístupné dílny. „Bude tady sklářská pec, brusírna a kamenická část. Návštěvník se seznámí s dílnami, jak na Světelsku v minulosti fungovaly. Oživí to expozici,“ řekl Jiří Marian, jeden z nových majitelů.

Žďár nad Sázavou

O travnaté plochy na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou se už pár let starají...

Rozšířenou otevírací dobu má od prvního dubnového víkendu také poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou. Památku UNESCO, která je vrcholným dílem architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla, bude možné od dubna navštěvovat po celý víkend včetně svátků.

Pro zájemce je určená komentovaná prohlídka s průvodcem v českém a po domluvě i v anglickém a německém jazyce. Trasa prohlídky památkovým areálem poutního kostela vede od hlavní západní vstupní brány přes hřbitov do kostela sv. Jana Nepomuckého. Délka prohlídky s průvodcem je 45 minut a je lépe si termín dopředu rezervovat.

Mimo běžnou otevírací dobu je možné kostel navštívit po celý rok vždy v sobotu. Otevřeno je od 16 hodin, kdy začíná modlitba růžence a na ni navazuje od půl páté mše svatá.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...