Na Ježkově výročním létě v areálu jihlavského pivovaru 5. července zahraje legendární rocková kapela Olympic s frontmanem Petrem Jandou.

Na Ježkově výročním létě v areálu jihlavského pivovaru 5. července zahraje legendární rocková kapela Olympic s frontmanem Petrem Jandou. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Kvůli koronaviru festivaly prořídly, telčské Prázdniny však odolaly

  • 1
Většina pořadatelů letních hudebních festivalů na Vysočině své akce kvůli opatřením proti šíření koronaviru zrušila, někteří se však přece jen nenechali odradit. Třeba na Prázdninách v Telči se bude hrát a zpívat beze změny.

Milovníci open air přehlídek se nedočkají například oblíbeného jihlavského Vysočina festu, nebude ani jubilejní Sázava fest ve Světlé nad Sázavou. Program pro letošní rok zrušil i Bernard fest v Humpolci, třebíčské Zámostí, Polanka fest či multižánrový hudební festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou.

Kdo také bude v létě na Vysočině hrát

„Jubilejní 20. ročník festivalu Sázava fest jsem si představovala úplně jinak. Vláda sice omezení rozvolňuje, ale stále nás to limituje v tom festival uspořádat. Proto jsme se rozhodli letošní ročník zrušit a přesunout ho na příští rok. Vstupenky zůstávají v platnosti,“ uvedla Andrea Zdarsová, ředitelka festivalu.

Na Čeřínku místo festivalu zvažují aspoň koncert

Do poslední chvíle čekal se zrušením pořadatel hudební přehlídky Čeřínek fest Miloš „Jurda“ Jurač, jinak také člen populární skupiny Divokej Bill.

„Pro pořádání festivalu bychom potřebovali povolit účast alespoň čtyř tisíc lidí. Jinak to nemá smysl,“ říká Jurač s tím, že festival Čeřínek fest se přesune do prvního možného náhradního termínu. Již zakoupené vstupenky budou platit.

„Zvažujeme, že jako náplast u nás v létě uspořádáme alespoň koncert naší kapely,“ podotkl Jurač.

Divokej Bill připravil na léto sérii koncertů. Letní tour nese název PoV!Ražení 2020! Jedna ze zastávek bude i v Jihlavě.

Zkoušet začala skupina znovu před čtrnácti dny. „Během koronakrize jsme se nestýkali. Každý z nás má rodiny a také už starší rodiče. Nešli jsme ani cestou koncertů pro menší počet lidí. Ale už zítra budeme mít live stream přenos z naší zkušebny. Lidé tak budou mít možnost nahlédnout tak trochu do zákulisí naší kapely,“ prozrazuje basák Divokého Billa.

Klasická hudba zazní až v září. A bez hostů z ciziny

Změnu v programu i v termínu konání akce museli udělat rovněž organizátoři Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou. Místo v letním termínu o prázdninách se koncerty klasické hudby uskuteční až v září.

„Nechtěli jsme ročník zrušit, proto jsme se rozhodli přesunout festivalové koncerty do nového termínu od 12. do 26. září. Museli jsme se vzdát i všech zahraničních hostů, protože jsme si nebyli jisti, jaké budou na podzim podmínky pro cestování. Výjimkou jsou pouze umělci ze Slovenska,“ popsala manažerka festivalu Lenka Šimečková. 

Typickým znakem tohoto festivalu byly slavnostní open air koncerty na zahradě jaroměřického zámku. Zářijové večery ale již budou chladné, a tak organizátoři přesunuly koncerty pod střechu.

„Všechny velké koncerty jsme přeložili do sálu Hotelu Zámek Valeč. Ale ani tento sál není tak prostorný, aby v něm mohl vystoupit velký symfonický orchestr. Proto jsme museli volit symfonický orchestr v malém, takzvaném mozartovském obsazení,“ vysvětlila manažerka festivalu.

Hudebníci se nabízeli sami, pořadatel je odmítal

Snad jediným velkým vysočinským hudebním festivalem, který se uskuteční tak, jak bylo v minulosti běžné, budou na přelomu července a srpna několikadenní vícežánrové Prázdniny v Telči.

Kdo bude v létě na Vysočině hrát

Ježkovo výroční léto
koncerty v jihlavském pivovaru

4. 7. – Divokej Bill
5. 7. – Olympic
8. 8. – ŠKWOR
14. 8. – Rybičky 48

Prázdniny v Telči
24. 7. – Cirk La Putyka
25. 7. – Vlasta Redl
26. 7. – Iva Bittová
27. 7. – Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý trio
29. 7. – Javory a Hradišťan
30. 7. – Druhá tráva a Bratři Ebenové
31. 7. – Bára Poláková
1. 8. – Aneta Langerová
7. 8. – Lenny
8. 8. – Lenka Filipová
        – Monkey Business
9. 8. – Ondřej Havelka a Melody Makers

kompletní program naleznete zde

„Pokud se ještě něco nezmění, budeme mít jako hlavní scénu opět zámecké nádvoří. V záloze máme ještě zámeckou zahradu nebo park. Další scéna bude v Panském dvoře a počítáme i s Kocouří scénou na náměstí. Všechno by tedy mělo být tak, jak jsme byli dosud zvyklí,“ líčí organizátor Prázdnin Milan Kolář s tím, že ve všech hledištích se vejdou s počtem návštěvníků do limitu tisíce návštěvníků. „Nikdy nás stejně víc nebývalo,“ poznamenal.

S účastí kapel na tradičním festivalu neměl problém. Spíš naopak.

„Všechny kapely po tom nuceném výpadku i vzhledem k tomu, že se většina festivalů letos nebude konat, hrozně moc touží hrát. Samy se nám ozývaly. Ale my už jsme je bohužel museli odmítat. Program je plný,“ prohlásil Kolář.

Festival Prázdniny v Telči se uskuteční v obvyklém termínu od 24. července do 9. srpna. Zahájení bude tentokrát na souboru Cirk La Putyka, který divákům předvede své nejnovější představení Kaleidoscope. To mělo premiéru teprve před čtrnácti dny. Představení plné triků, gagů a akrobacie bude k vidění v zámecké zahradě na pódiu velkém 10 krát 10 metrů.

V dalších dnech se diváci mohou těšit na koncerty Ivy Bittové, Lenky Filipové, Žalmana, Nezmarů, ale nebude chybět ani Aneta Langerová, Bára Poláková nebo skupina Monkey Business.

V Jihlavě uvidí koncerty, v Třebíči Šamajim i Tři kápě

Kulaté výročí 160 let od založení jihlavského pivovaru Ježek chtěli organizátoři oslavit v rámci tradiční slavnosti Den Ježka. Ale i tuto akci museli zrušit.

Jako malou náplast připravili sérii několika koncertů s omezenou kapacitou návštěvníků přímo v pivovaru. Letní série odstartuje už první červencový víkend s kapelou Divokej Bill. V rámci výročního léta přijede zahrát i skupina Olympic nebo Rybičky 48.

Městské kulturní středisko (MKS) v Třebíči momentálně zvažuje, zda zrušit, či zachovat velký koncert skupiny Arakain s Lucií Bílou.

„Už jsme zrušili festival Oživené židovské město. Ale festival židovské kultury Šamajim v srpnu uspořádáme, stejně jako Slavnost tří kápí. Celkově je ale situace pro pořadatele kulturních akcí velmi složitá,“ poznamenala Jaromíra Hanáčková, ředitelka MKS Třebíč.