Během pátku, soboty a neděle bylo v kraji provedeno více než 18 tisíc kontrol,...

Během pátku, soboty a neděle bylo v kraji provedeno více než 18 tisíc kontrol, při nichž se vystřídalo 781 policistů a 512 vojáků a celníků. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Osmnáct tisíc kontrol v kraji odhalilo 981 prohřešků, většinou chyběla rouška

  • 0
Vesměs disciplinovaně přistupují lidé na Vysočině podle víkendových zkušeností policistů k dodržování omezení volného pohybu a dalších opatření proti šíření koronaviru. Při kontrolách se během pátku, soboty a neděle v kraji vystřídalo 781 policistů a 512 vojáků a celníků. Provedli více než 18 tisíc kontrol, zjistili 981 prohřešků.

„Jednalo se o nenošení roušek či respirátorů v místech, kde je toto opatřeními nařízeno, tedy zejména v zastavěných oblastech obcí a měst a v místech s větší koncentrací osob. Většinu pochybení jsme vyřešili domluvou, lidem povinnost vysvětlili a oni si roušku nasadili,“ popsala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. 

V 32 případech k řešení domluva nepostačovala a bylo přistoupeno k pokutě, ve dvou případech byl pak předán prohřešek k řešení krajským hygienikům.

Policisté s vojáky kontrolovali i dodržování krizových opatření. Při nich zjistili 133 porušení, převážně zákazu vycházení po 21. hodině. Pokutu dostalo třináct hříšníků.

Sledovali také oprávněnost pohybu lidí mezi okresy – přejezd za pátek, sobotu a neděli neumožnili 230 vozidlům. Hlídky se vyskytovaly napříč krajem: při dálnici D1, na výjezdech z měst i v turisticky atraktivních lokalitách, třeba ve Žďárských vrších. 

„Ke kontrolám, které proběhly o víkendu, lze říci, že se v našem kraji chovají lidé ve většině případů ukázněně, platná opatření respektují a nesnaží se je nijak obcházet,“ uvedla Čírtková, podle které intenzivní kontroly budou pokračovat po celou dobu jejich platnosti.