Při práci na domácky vyrobeném zařízení na výrobu destilátu došlo k úniku kvasu...

Při práci na domácky vyrobeném zařízení na výrobu destilátu došlo k úniku kvasu zpod poklice a opaření muže, jenž s nelegální palírnou pracoval. | foto: Celní správa České republiky

Muž doma vyráběl alkohol, při výbuchu se popálil a skončil v nemocnici

  • 4
Tři jednotky hasičů, policie a záchranná služba včetně vrtulníku zasahovaly v pondělí večer ve Vržanově na Jihlavsku, kde explodovala nelegální palírna alkoholu. Muž, který na podomácku vyrobeném zařízení pracoval, skočil s popáleninami v nemocnici.

Na místo dorazili profesionální hasiči ze stanice Jihlava a dobrovolníci z Kamenice a Luk nad Jihlavou.

„Nemáme to vedené jako požár, ale jako technickou pomoc. Odstranění nebezpečných stavů,“ uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Přivolaní hasiči předali popáleného muže do péče zdravotníků. „Na místo byl přivolán vrtulník záchranné služby,“ upřesnila Musilová. Podle informací iDNES.cz byl muž transportován do Brna.

Policisté při ohledání místa činu zjistili, že by se mohlo jednat o nedovolenou výrobu lihovin. Celý případ proto zdokumentovali a předali celní správě.

„Vzhledem v tlaku nádobě na ohřívání kvasu došlo k jeho úniku zpod poklice a opaření muže, jenž se zařízením pracoval,“ uvedl mluvčí celní správy Richard Zeman, podle kterého nyní bude záležet na výpovědi zraněného.

„Na místě žádný destilát nalezen nebyl,“ tvrdí Zeman. „Až to dovolí zdravotní stav, bude s dotyčným zahájeno další řízení. A bude záležet na výši úniku na spotřební dani za nedovolenou výrobu destilátu.“

Případ může být kvalifikován jako přestupek řešený ve správním řízení, v případě daňového uniku nad padesát tisíc korun pak jako trestný čin.

„Tento případ by měl sloužit jako varování pro případné další experimentátory s domácí výrobou destilátu,“ vzkazuje Zeman. „Dokáže to být opravdu hodně nebezpečné.“