Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete stavět? Zaplaťte poplatek, vyzve nově Jihlava nejen developery

  16:14
Jihlava chystá souhrn pravidel pro investory. Na poplatky by se už od 5. ledna museli připravit developeři i lidé, kteří si chtějí ve městě postavit rodinný dům. Záměrem se bude příští týden zabývat zastupitelstvo.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Pokud jihlavští zastupitelé schválí 17. prosince Zásady pro spolupráci s investory, začnou pro developery platit od 5. ledna 2021 nová pravidla. Ta se dotknou nejen velkých investorů a stavebníků, ale v podstatě každého, kdo si bude na území krajské Jihlavy chtít postavit byť jenom malý rodinný dům.

Nově by měli zaplatit finanční příspěvek podle předem daného sazebníku. Bude vypočítán z metrů čtverečních zastavěné plochy. Cena se má lišit podle toho, o jaký investiční záměr se jedná a v jaké části města je.

Více má stát například vybudování logistické haly, podstatně méně bytový dům v centru či rodinný domek. Poplatky ale mohou být předány i formou nefinančního plnění a lidé mohou využívat také některé slevy, které poplatek minimalizují.

Transparentnost a rychlost

Podle náměstka primátorky Víta Zemana (Žijeme Jihlavou) se v případě Zásad pro spolupráci s investory jedná o pilotní projekt, který může být vzorem pro celou Českou republiku.

Na podobě těchto pravidel se v polovině října 2020 shodli zástupci města a představitelé Asociace developerů a Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Magistrát na tvorbě Zásad pro spolupráci s investory pracoval rok.

„Jihlava má po některých pražských městských částech šanci stát se prvním statutárním městem, které bude mít nastavená pravidla, jež se stanou zárukou efektivního a transparentního řízení vztahů s developerem. Díky tomu se bude v Jihlavě stavět kvalitněji, za jasných a přehledných podmínek a zároveň v rámci možností legislativy co nejrychleji. Zásady přinášejí předvídatelnost a transparentnost, čímž minimalizují riziko možného lobbismu a korupce,“ zdůraznil náměstek primátorky.

Součástí materiálu jsou například priority města týkající se městské zástavby nebo způsoby tvorby ulic.

Revoluční je podle Zemana fakt, že město bude garantovat čas, po který bude záměr investora úřadem zprocesován. Nově hodlá magistrát v rámci smluv s investorem garantovat lhůtu 90 dnů. Tím se má celé řízení podstatně zkrátit.

Novinkou je investiční poplatek. Díky němu se bude každý investor podílet na zátěži území, která zástavbou vznikne. Peníze pak budou využity například na údržbu komunikací, zeleně, MHD či výstavbu školek.

Sazba má být nižší než jinde

Jak Vít Zeman upozornil, zatímco doporučení pro Českou republiku hovoří o poplatku 900 korun za metr čtvereční plochy, sazba pro Jihlavu má být podstatně nižší i v porovnání s jinými městy, která už podobný materiál přijala.

„Stavby pro bydlení ve městě by měly stát 350 korun za metr čtvereční, stavby pro bydlení za městem 600 korun za metr čtvereční plochy. A pokud jde o logistické haly, cena je 800 korun za metr čtvereční,“ uvedl Zeman.

Investoři ale mají možnost využít i slevy na poplatcích. „Pokud bude developer vytvářet adaptační opatření, které bude hospodařit například s vodou, pracovat se zelení nad rámec daný zákonem, tak jsou tam slevy 200 korun z metru čtverečního. Například za stavbu pro bydlení, která bude mít zelenou střechu, by se poplatek snížil na 150 korun na metr čtvereční,“ dává příklad náměstek primátorky.

Zásady pro investory se dotknou rovněž individuálních stavebníků. Zpoplatněn bude tedy i každý nový rodinný domek. Ale i zde lze podle Zemana dosáhnout na významnou slevu.

„Pokud se do tří měsíců od kolaudace majitel prokáže, že je občanem města Jihlavy s trvalým bydlištěm, tak se mu 90 procent z ceny odpouští. Investiční příspěvek pak bude v řádu tisíců,“ podotkl.

Opozice mluví i o výpalném

Pokud zastupitelé záměr schválí, dokument umožní poplatky předat také formou nefinančního plnění.

„Například když jde o developera, který staví bytové domy, může městu dát dva tři byty. Město tím bude nabývat bytový fond, který v předchozích letech ztratilo. My tyto byty budeme moci využívat jako startovací pro mladé rodiny,“ uvedl další příklad Zeman.

Opoziční zastupitelé se k problematice již v minulosti stavěli spíše odmítavě. Například Radek Popelka (ANO) hovořil v tom smyslu, že se jedná o nový druh výpalného či daně.

Zastupitel Martin Hyský (ČSSD) se obával toho, že poplatky odradí nové zájemce o bydlení a ceny bytů se zdraží. Hospodářská komora zase vyjádřila obavy, že se sníží zájem investorů o město.

Vedení města v té souvislosti vypracovalo takzvaný argumentář, který zveřejnilo na webu. Tam zmapovalo nejčastější výhrady opozičních zastupitelů i některých odborníků k této problematice a doplnilo o komentáře právníků, pohled samosprávy, developerů, architektů či neziskového sektoru. Ti se shodují na tom, že Zásady pro spolupráci s investory jsou potřebné.

„Díky nim můžeme směřovat potenciální investory do Jihlavy a přesněji jim komunikovat, o co má město zájem. Můžeme je lákat na jasné a nadstandardní podmínky pro výstavbu a na příležitost podílet se na opatřeních pro udržitelné řešení jejich projektu,“ uvedla třeba Šárka Špoutilová, ředitelka divize podnikatelského prostředí CzechInvestu.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...