Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě.

Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Záchytka v Jihlavě je k mání. Zájemce není, zřejmě se jí ujme nemocnice

  • 2
Velký otazník visí nad tím, kdo bude od dubna provozovat protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě – jedinou v kraji. Zařízení zatím spravuje společnost Služby města Jihlavy (SMJ). Ta však dala k poslednímu březnu výpověď a do výběrového řízení na nového provozovatele se nikdo nepřihlásil.

„Nezájem současného provozovatele nás překvapil o to více, že sice nezávazně, ale deklaroval zájem o další spolupráci. Zájem byl pochopitelný, neboť Služby města Jihlavy mají s provozem záchytky mnoho zkušeností, mají nasmlouvány kvalifikované lékaře i nezdravotnický personál. Z naší strany byla spolupráce hodnocena velice pozitivně. Vyšší finanční nároky na provoz záchytky všech eventuálních zájemců o spolupráci jsme byli připraveni respektovat,“ uvedl Vladimír Novotný, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Statistické údaje z jihlavské záchytky za rok 2017

  • Na jihlavské protialkoholní záchytné stanici loni přenocovalo dohromady 1 062 osob, z toho 918 mužů a 144 žen.
  • Opakovaně bylo v loňském roce zachyceno 361 lidí. Rekordmanem je muž, který byl na záchytku během roku přivezený 163krát. Nejčastější návštěvnice má za sebou 58 záchytu za rok.
  • Nejmladšímu přivezenému opilci bylo 16 let, nejstaršímu pak 80. Nejčastějšími hosty záchytky jsou lidé ve věku 51 až 60 let.
  • Většina zachycených pocházela z Kraje Vysočina. Z jiných krajů České republiky jich bylo 167. Na záchytné stanici si pobylo i 59 cizinců, nejčastěji Slováků (22) a Rumunů (13).
  • Přímo na místě loni za svůj pobyt zaplatilo 262 osob.
  • Na záchytné stanici pracovalo pět lidí ve stálém pracovním poměru. Na dohodu pak zde bylo dvanáct praktických lékařů.

Záchytka je tedy k mání. A kraj nyní stojí před situací, že musí během necelých dvou měsíců vyřešit, co s ní bude dál.

Zavřít ji nechce.

Podle Novotného jsou možné dva scénáře. Buď zkusí vypsat ještě jedno výběrové řízení, nebo provoz záchytky převede na nějakou svou organizaci. V tomto případě by se jednalo s největší pravděpodobností o jihlavskou nemocnici.

Právě druhé řešení se Novotnému zamlouvá více. „A jihlavská nemocnice se hodně nabízí,“ uvedl na adresu příštího možného provozovatele náměstek hejtmana.

Na to, že by záchytnou stanici zřejmě mohla spravovat, se pomalu chystá i samotná nemocnice. I když se zdá, že má relativně hodně času, dubnový termín je docela šibeniční. „Jsme připraveni situaci řešit. Pokud budeme záchytnou stanici provozovat, budeme muset vyřešit zejména úpravu jejích prostor,“ potvrdila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Zůstane, nebo se přesune?

Záchytná stanice momentálně sídlí v areálu jihlavské polikliniky, v těsné blízkosti nemocnice. Vlastníkem objektu však nemocnice není, tím je Zdravotnický ústav se sídlem v Ostravě. Nemocnice by se proto musela rozhodnout, zda zařízení ponechá na jeho stávajícím místě, nebo jej přesune někam do svých prostor.

Ať už se rozhodne jakkoli, je jisté, že ji čekají investice do úprav. Záchytná stanice totiž v současné chvíli nesplňuje požadavky, které na ni klade nová ministerská vyhláška. Podle ní by se protialkoholní záchytné stanice měly podobat zdravotnickému zařízení s určitým komfortem pro klienty.

Jedním z požadavků nové vyhlášky je například umístění signalizačního zařízení, kterým by si zachycená osoba přivolala pomoc personálu. Dále by měla být na záchytkách i toaleta oddělená od okolního prostoru, ve vyhlášce jsou i požadavky na stálost a parametry denního osvětlení, vymezený počet metrů čtverečních na jednoho klienta či posílení počtu zdravotnického personálu. Termín pro splnění těchto nařízení je do letošního listopadu.

Nynější smlouva mezi SMJ a Krajem Vysočina o provozování protialkoholní záchytné stanice platí od roku 2013. Kraj se v ní zavázal každoročně uhradit za poskytnuté zdravotní služby záchytné stanice pět milionů korun, SMJ náležel i veškerý uhrazený nebo vymožený poplatek za užití služeb ve výši 4 000 korun za záchyt. Je však nutno podotknout, že poplatek za přenocování uhradil zhruba pouze každý třetí opilec.

„Službu bychom i nadále poskytovali, ale za současných podmínek to nejde,“ sdělil už dříve mluvčí SMJ Martin Málek, proč se společnost loni na podzim rozhodla kontrakt vypovědět.

Současná kapacita jihlavské záchytky činí 12 lůžek.

Rekordní noc. Na záchytce spalo deset opilců

Nebývale rušno bylo na jihlavské protialkoholní záchytné stanici minulý týden ze čtvrtka na pátek, kdy tam policie z Havlíčkova Brodu, Humpolce, Jihlavy, Pelhřimova a Třebíče postupně přivezla deset výtečníků. „V pracovním týdnu jsme takový počet ještě neměli. Ještě tak z pátku na sobotu, nebo ze soboty na neděli. Ale takhle natřískáno v pracovní týden, to tu nikdy nebylo,“ uvedl Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které zařízení provozují.

Zatímco dlouhodobý průměr ve všední den jsou tři záchyty denně, tentokrát v Jihlavě nedobrovolně nocovalo sedm mužů a tři ženy. „Kapacita byla skoro naplněná,“ připomněl Málek, že na záchytce je k dispozici dvanáct lůžek. Na místě tak byly obavy, aby policisté už další výtečníky nevozili. „Už bychom je nepřijali. Buď by je museli převést do jiné protialkoholní záchytné stanice, nebo by se to muselo řešit jinak,“ připustil Málek.

Nejmladším čtvrtečním hostem byl mladý muž ročníku 1993, který slovně a fyzicky napadal hosty v baru a později i přivolané policisty. „Při dechové zkoušce mu bylo naměřeno 1,91 promile alkoholu v dechu,“ přiblížil Málek. Naopak nejstarší byl muž ročníku 1945 z Havlíčkova Brodu, který budil veřejné pohoršení. „Válel se po ulici a při dechové zkoušce mu bylo naměřeno 1.86 promile,“ upřesnil mluvčí Málek. Paradoxní je, že stejný opilec byl znovu zachycen jen šest hodin po propuštění z Protialkoholní záchytné stanice. „Tentokrát se válel před garážemi v Červeném Kříži. Při dechové zkoušce mu bylo naměřeno 2,26 promile,“ dodal Tomáš Málek. Nejvyšší obsah alkoholu v dechu (2,96 promile) pak měl muž ročníku 1976, kterého zadržela Městská policie v Třebíči.

V uplynulém roce se v Jihlavě třikrát stalo, že kapacita dvanáctilůžkové záchytné stanice byla zcela zaplněna. „Ve všední den ale lidé tak nechlastají,“ připomněl Málek. „Zajímavé je i to, že tentokrát to bylo opravdu nakombinované. Od cizince, přes tři ženy. Bylo tam všechno možné.“

Mluvčí provozovatele jihlavské záchytky odmítá, že by lidé pili více během svátků, jakými jsou Velikonoce nebo Silvestr. „Možná ano a možná, že je policie v těchto dnech shovívavější. Nicméně svátky na počet záchytů nemívají vliv,“ tvrdí Málek. Ten naopak nabízí jinou zajímavost. „Podle dlouhodobého soukromého interního průzkumu kolegové zjistili, že nejvíce lidé paří, když je úplněk. To pak chlastají jako protržení,“ doplnil Málek.

Faktem je, že minulý týden ve středu byl měsíc naopak ve fázi novu.