Čtvrtek 28. září 2023, Den české státnosti
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 28. září 2023 Den české státnosti

Na kurzy už nechtěla dojíždět, tak kuchařské studio založila v Jihlavě

  8:43
Osmatřicetileté Veronice Doškové chybělo v Jihlavě kuchařské studio, které by nabízelo kurzy vaření pro veřejnost pod vedením profesionálních lektorů. A tak si jedno takové loni v říjnu v krajském městě sama otevřela. Jmenuje se Gurmandie a najdete ho pod Hosovským kopcem u výpadovky na Pelhřimov.
Vysokoškolačka Veronika Došková, která vystudovala aplikovanou matematiku, se...

Vysokoškolačka Veronika Došková, která vystudovala aplikovanou matematiku, se vrhla do vlastního podnikání. V Jihlavě si loni v říjnu otevřela kuchařské studio Gurmandie. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vaření je jejím velkým koníčkem. V roce 2014 dokonce stála za vznikem a organizováním jihlavských Restaurant Days.

„Zjistila jsem, že i když mě vaření moc baví, vím o něm stále málo. A tak jsem si občas zajela na kurz vaření do Brna nebo do Prahy. Ale ve všední dny to se zaměstnáním moc kombinovat nešlo. Bylo to daleko. Říkala jsem si tedy, že by bylo fajn mít něco takového i v Jihlavě. Navíc jsem se v té době začala trápit v práci, která mě přestávala naplňovat. Věděla jsem, že musím pryč a nejlépe dělat něco úplně jiného,“ shrnuje Veronika Došková důvody, které ji dovedly k vlastnímu podnikání.

Vysokoškolačka, která má vystudovanou aplikovanou matematiku, tak kvůli svému velkému snu opustila po čtrnácti letech stabilní zázemí velké korporátní společnosti a vrhla se do vlastního podnikání.

„Můj tatínek mi, samozřejmě v dobrém, říkal, že jsem hloupá, když odcházím z tak dobré práce,“ směje se. Zatím ale nelituje.

Pracovní doba od rána do večera, ale je šťastná

O svém záměru se prý radila i s profesionálními kuchaři a ti ji podpořili. „Jsem majitelka a jednatelka společnosti, dělám si kalkulace, domlouvám lektory, starám se o faktury, prezentaci, nákup surovin, ale jsem i uklízečka a umývačka nádobí,“ vypočítává úkoly, které musí zastat.

A její pracovní doba?

„Od rána do večera. Ale jsem tady šťastná,“ rozhodí rukama v rozlehlé, profesionálně vybavené kuchyni, jejíž dominantou je velký kuchyňský ostrůvek s pěti sporáky.

Právě tam se zájemci zdokonalují v kuchařském a cukrářském umění pod vedením profesionálních lektorů. Je mezi nimi například i špičkový šéfkuchař Jan Horký, ověnčený řadou mezinárodních ocenění z kuchařských soutěží.

Kromě toho je i současným kapitánem Českého národního týmu kuchařů. Pod jeho vedením tým loni poprvé v historii vyhrál na mistrovství světa v Singapuru. „Právě menu, které vařili v Singapuru, bylo jedním z témat kurzů. Učil nás dělat i netradiční zabíjačková jídla – například vepřová líčka na víně a nebo docela obyčejnou bramborovou kaši, která však byla v jeho podání naprosto neobyčejná,“ vzpomíná.

Lektory jsou i Pavel Mareš, šéfkuchař a majitel jihlavské restaurace Tři Knížata, cukrářka Helena Fléglová nebo táborský šéfkuchař Martin Svatek a člen Českého národního týmu kuchařů.

Cílem je, aby si každý všechno vyzkoušel, uvařil a pak i snědl

Klasický kurz je určen maximálně pro deset lidí a cílem je, aby si každý všechno vyzkoušel, uvařil, upekl nebo ozdobil a pak i snědl, nebo si odvezl domů.

Jedno setkání trvá čtyři až pět hodin. „V jeho ceně je už zahrnut nákup surovin. Lektor vede tým v práci, podporuje a v případě potřeby i pomůže. Poradí, jak a kde vybírat suroviny nebo jak poznat kvalitní maso,“ líčí majitelka studia a dodává, že v Gurmandii pořádají i přednáškové kurzy, v nichž vaří kuchař a účastníci si dělají poznámky a sledují ho při práci, nebo besedy a setkání o zdravé výživě. Připravuje i teambuildingové akce s vařením pro firmy nebo dětské oslavy narozenin, kde si děti samy připraví občerstvení, a příměstské tábory s vařením. „Chystám se dělat i svatby,“ dodává.

Kuchařské kurzy v Gurmandii jsou vždy tematicky zaměřené. Oblíbená a žádaná je podle Veroniky Doškové například asijská kuchyně a příprava sushi.

Na svátek svatého Valentýna měli ve studiu kurz, který byl zaměřen na afrodiziakální suroviny.

„V dalších měsících chystáme mimo jiné kurz pečení chleba, nakládání a fermentaci zeleniny, zdobení perníčků, úpravu jehněčího a mořských ryb. Budeme dělat i humra. Zákazníci mají navíc možnost sami si říct, jaký kurz by zde chtěli, takže do budoucna bychom chtěli připravit kurz věnovaný rautové kuchyni a grilování,“ vybírá Došková.

Kurzy vaření vyhledávají nejčastěji hobby kuchaři. „Ale měla jsem tu i kuchaře a cukráře z kaváren, kteří se chtěli zdokonalit, a naopak i lidi, kteří neumějí vařit vůbec. Jsme otevření všem,“ dodává majitelka Gurmandie.

Sama jako kuchařka není vyhraněná na určitý typ kuchyně. Vaří klasiku a ráda si ji zpestří i nějakou zahraniční kuchyní. A také experimentuje. „Baví mě vymýšlet vlastní recepty. Ale postupy si nikdy nepíšu, a tak pokaždé je to jídlo jiné,“ směje se a dodává, že některé suroviny jsou neprávem podceňované.

„Třeba taková čočka nebo hrách. Z nich jdou udělat naprosto úžasné pokrmy. Navíc jsou levné. A právě naučit zákazníky pracovat s těmito podceňovanými nebo opomíjenými surovinami je jeden z dalších smyslů Gurmandie,“ dodává Veronika Došková.

  • Nejčtenější

Nezaprodal jsem se, vzpomíná osmdesátník Vala, který musel skončit v televizi

Premium Zazářil na televizních obrazovkách, jenže pak kvůli proříznuté puse mohl za komunistů leda tak montovat haly. Jan Vala,...

VIDEO: Cizinec se na D1 prohnal kolem policejní hlídky více než dvoustovkou

Více než dvoustovkou prosvištěl řidič kolem policejní hlídky na D1 poblíž Velké Bíteše na Žďársku. Radar ukázal 209...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kočka bažinná v jihlavské zoo má po letech mládě. Kotě je černé po otci

Po dlouhých osmi letech se v jihlavské zoo narodilo mládě kočky bažinné. Malá samička přišla na svět před dvěma měsíci,...

Šrámy na duši po tornádu zůstaly, řekl Pavel v Hruškách. Proletěl se vrtulníkem

Armáda není primárně vybavena pro živelní pohromy typu tornáda, jako bylo to na Břeclavsku, které větrný vír před dvěma...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po zbourání hokejové haly je vidět jihlavský Schönbrunn. Ne nadlouho

Stěží někoho napadlo, jak majestátní pohled se odkryje v jihlavských Smetanových sadech poté, co bourací stroje na...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Infekční pavilon čeká obří rekonstrukce, z budovy zůstanou jen zdi a část střechy

Na podzim má začít velká rekonstrukce infekčního pavilonu nemocnice v Havlíčkově Brodě. Zahájení investice za téměř 300...

Podvodníci obrali lidi o miliony eur, pět z nich předala Ukrajina české policii

Policisté z Vysočiny podali návrh na vazbu pro pět lidí předaných v pondělí do Česka z Ukrajiny k trestnímu stíhání....

KOMENTÁŘ: Po zbourání hokejové haly je vidět jihlavský Schönbrunn. Ne nadlouho

Stěží někoho napadlo, jak majestátní pohled se odkryje v jihlavských Smetanových sadech poté, co bourací stroje na...

Nezaprodal jsem se, vzpomíná osmdesátník Vala, který musel skončit v televizi

Premium Zazářil na televizních obrazovkách, jenže pak kvůli proříznuté puse mohl za komunistů leda tak montovat haly. Jan Vala,...

Kojenecké lahvičky, které šetří přírodu? Vyzkoušejte je s námi zdrama!
Kojenecké lahvičky, které šetří přírodu? Vyzkoušejte je s námi zdrama!

Jestli máte doma malé miminko a zároveň je pro vás důležitá starost o naši planetu, pak rozhodně otestujte nové kojenecké lahve NUK For Nature s...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Jiří Paroubek se potřetí oženil, expremiér si vzal bývalou poslankyni ČSSD

Po opožděné páteční oslavě svých 71. narozenin se bývalý premiér Jiří Paroubek o víkendu oženil, tentokrát už potřetí....

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Žiju se ženou, přiznala farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká (37), která zaujala televizní diváky v soutěži...

Toxická laguna v Rumunsku pohlcuje vše živé. Katastrofa není daleko

V té krajině není nic lidského, a nebýt věže kostela, která ční z bahnité hmoty, ani by tu nic přítomnost člověka...