Úterý 27. října 2020, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. října 2020 Šarlota, Zoja, Zoe

Na kurzy už nechtěla dojíždět, tak kuchařské studio založila v Jihlavě

  8:43
Osmatřicetileté Veronice Doškové chybělo v Jihlavě kuchařské studio, které by nabízelo kurzy vaření pro veřejnost pod vedením profesionálních lektorů. A tak si jedno takové loni v říjnu v krajském městě sama otevřela. Jmenuje se Gurmandie a najdete ho pod Hosovským kopcem u výpadovky na Pelhřimov.

Vysokoškolačka Veronika Došková, která vystudovala aplikovanou matematiku, se vrhla do vlastního podnikání. V Jihlavě si loni v říjnu otevřela kuchařské studio Gurmandie. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vaření je jejím velkým koníčkem. V roce 2014 dokonce stála za vznikem a organizováním jihlavských Restaurant Days.

„Zjistila jsem, že i když mě vaření moc baví, vím o něm stále málo. A tak jsem si občas zajela na kurz vaření do Brna nebo do Prahy. Ale ve všední dny to se zaměstnáním moc kombinovat nešlo. Bylo to daleko. Říkala jsem si tedy, že by bylo fajn mít něco takového i v Jihlavě. Navíc jsem se v té době začala trápit v práci, která mě přestávala naplňovat. Věděla jsem, že musím pryč a nejlépe dělat něco úplně jiného,“ shrnuje Veronika Došková důvody, které ji dovedly k vlastnímu podnikání.

Vysokoškolačka, která má vystudovanou aplikovanou matematiku, tak kvůli svému velkému snu opustila po čtrnácti letech stabilní zázemí velké korporátní společnosti a vrhla se do vlastního podnikání.

„Můj tatínek mi, samozřejmě v dobrém, říkal, že jsem hloupá, když odcházím z tak dobré práce,“ směje se. Zatím ale nelituje.

Pracovní doba od rána do večera, ale je šťastná

O svém záměru se prý radila i s profesionálními kuchaři a ti ji podpořili. „Jsem majitelka a jednatelka společnosti, dělám si kalkulace, domlouvám lektory, starám se o faktury, prezentaci, nákup surovin, ale jsem i uklízečka a umývačka nádobí,“ vypočítává úkoly, které musí zastat.

A její pracovní doba?

„Od rána do večera. Ale jsem tady šťastná,“ rozhodí rukama v rozlehlé, profesionálně vybavené kuchyni, jejíž dominantou je velký kuchyňský ostrůvek s pěti sporáky.

Fotogalerie

Právě tam se zájemci zdokonalují v kuchařském a cukrářském umění pod vedením profesionálních lektorů. Je mezi nimi například i špičkový šéfkuchař Jan Horký, ověnčený řadou mezinárodních ocenění z kuchařských soutěží.

Kromě toho je i současným kapitánem Českého národního týmu kuchařů. Pod jeho vedením tým loni poprvé v historii vyhrál na mistrovství světa v Singapuru. „Právě menu, které vařili v Singapuru, bylo jedním z témat kurzů. Učil nás dělat i netradiční zabíjačková jídla – například vepřová líčka na víně a nebo docela obyčejnou bramborovou kaši, která však byla v jeho podání naprosto neobyčejná,“ vzpomíná.

Lektory jsou i Pavel Mareš, šéfkuchař a majitel jihlavské restaurace Tři Knížata, cukrářka Helena Fléglová nebo táborský šéfkuchař Martin Svatek a člen Českého národního týmu kuchařů.

Cílem je, aby si každý všechno vyzkoušel, uvařil a pak i snědl

Klasický kurz je určen maximálně pro deset lidí a cílem je, aby si každý všechno vyzkoušel, uvařil, upekl nebo ozdobil a pak i snědl, nebo si odvezl domů.

Jedno setkání trvá čtyři až pět hodin. „V jeho ceně je už zahrnut nákup surovin. Lektor vede tým v práci, podporuje a v případě potřeby i pomůže. Poradí, jak a kde vybírat suroviny nebo jak poznat kvalitní maso,“ líčí majitelka studia a dodává, že v Gurmandii pořádají i přednáškové kurzy, v nichž vaří kuchař a účastníci si dělají poznámky a sledují ho při práci, nebo besedy a setkání o zdravé výživě. Připravuje i teambuildingové akce s vařením pro firmy nebo dětské oslavy narozenin, kde si děti samy připraví občerstvení, a příměstské tábory s vařením. „Chystám se dělat i svatby,“ dodává.

Kuchařské kurzy v Gurmandii jsou vždy tematicky zaměřené. Oblíbená a žádaná je podle Veroniky Doškové například asijská kuchyně a příprava sushi.

Na svátek svatého Valentýna měli ve studiu kurz, který byl zaměřen na afrodiziakální suroviny.

„V dalších měsících chystáme mimo jiné kurz pečení chleba, nakládání a fermentaci zeleniny, zdobení perníčků, úpravu jehněčího a mořských ryb. Budeme dělat i humra. Zákazníci mají navíc možnost sami si říct, jaký kurz by zde chtěli, takže do budoucna bychom chtěli připravit kurz věnovaný rautové kuchyni a grilování,“ vybírá Došková.

Kurzy vaření vyhledávají nejčastěji hobby kuchaři. „Ale měla jsem tu i kuchaře a cukráře z kaváren, kteří se chtěli zdokonalit, a naopak i lidi, kteří neumějí vařit vůbec. Jsme otevření všem,“ dodává majitelka Gurmandie.

Sama jako kuchařka není vyhraněná na určitý typ kuchyně. Vaří klasiku a ráda si ji zpestří i nějakou zahraniční kuchyní. A také experimentuje. „Baví mě vymýšlet vlastní recepty. Ale postupy si nikdy nepíšu, a tak pokaždé je to jídlo jiné,“ směje se a dodává, že některé suroviny jsou neprávem podceňované.

„Třeba taková čočka nebo hrách. Z nich jdou udělat naprosto úžasné pokrmy. Navíc jsou levné. A právě naučit zákazníky pracovat s těmito podceňovanými nebo opomíjenými surovinami je jeden z dalších smyslů Gurmandie,“ dodává Veronika Došková.

  • Nejčtenější

Po jedné rvačce měl Špinar život naruby. Bojovník MMA přišel o kariéru

Slušný člověk z učitelské rodiny, který měl dobře našlápnuto v práci i ve sportu. Matěj Špinar, šestadvacetiletý MMA...

Dukla má v bance nulu, přiznává kouč Ujčík. Brzy nebude koho trénovat

Svůj odmítavý názor na nošení roušek nikterak netají, naopak, osobně se zúčastnil i demonstrace proti vládním...

Řidič prorazil zábradlí a spadl z mostu na střechu doprostřed cyklostezky

Z mostu na okraji Jihlavy spadl o víkendu dvaadvacetiletý řidič s Volkswagenem Passat. Vůz prorazil zábradlí a dopadl...

Na Jihlavsku se srazily traktory. Jeden řidič pil, druhý nemá oprávnění

Kuriózní dopravní nehoda se stala na Jihlavsku. V jedné ze vsí se v úterý odpoledne srazily dva traktory s přívěsem....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Výlov byl dřinou bez kyslíku, v mokrých rouškách nemohli rybáři dýchat

Kolem 400 metráků kaprů skončilo o víkendu v sítích rybářů, kteří lovili Veselský rybník na Žďársku. Letošní výlov...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Řidič prorazil zábradlí a spadl z mostu na střechu doprostřed cyklostezky

Z mostu na okraji Jihlavy spadl o víkendu dvaadvacetiletý řidič s Volkswagenem Passat. Vůz prorazil zábradlí a dopadl...

Vesnice se rozhádala kvůli škole, od základní se má oddělit mateřinka

Napjatá atmosféra panuje v Polničce na Žďársku. Obec s 830 obyvateli se rozhádala kvůli rozdělení základní a mateřské...

Knihovny před uzavřením zažily nápor, čtenáři si přišli pro zásoby

Předzásobit se dostatečným množstvím knih na období karantény se do poslední chvíle snažili návštěvníci knihoven na...

Dělal sochy na humpolecké radnici Ferenc Futurista? Historici se neshodnou

Secesní radnice v Humpolci se pyšní raritou, kterou jiný úřad v Česku nemá. Traduje se, že její sochařskou výzdobu...

Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu
Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu

Když se řekne Sunar, co se vám jako první vybaví? Chutné sušené mléko? Není se čemu divit. Sunar a jeho kojenecká výživa tu je pro naše miminka už...

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...