Některé z prázdných bytů na náměstí jsou v relativně dobrém stavu. Nevyhovují však svým uspořádáním, kdy vchod ze společné chodby vede například přímo do koupelny. | foto: Magistrát města Jihlavy

Vana v kuchyni, toalety na chodbě. Městské byty zůstávají léta prázdné

  • 6
Sedmnáct bytů na Masarykově náměstí v Jihlavě, které jsou v majetku města, už několik let marně čeká na nájemníky. Magistrát hledá cestu, jak s často nevyhovujícími obytnými prostory naložit.

Lidé jsou zvyklí sem běžně chodit. Ať už na kávu, chlebíček, nebo si posedět u čaje či koupit knihu. Když však vstoupí do domů na Masarykově náměstí v Jihlavě jinými dveřmi, otevírá se jim jiný svět.

Opadaná omítka, špinavé zdi, záchody na chodbě... I tak vypadají některé městské byty v domech přímo v centru.

Město vlastní na náměstí hned tři domy, které jsou momentálně kromě komerčních nájemců v přízemí úplně prázdné.

Dohromady jde o sedmnáct bytů v domech s číslem popisným 18 (nad kavárnou Piccolo), 21 (nad čajovnou Kuba a Pařízek) a 59 (nad mléčným barem).

„Byty jsou většinou ve špatném stavu, mají záchody na chodbě, při vstupu do bytu se třeba vejde hned do koupelny nebo je vana v kuchyni. Byty nevyhovují současným požadavkům, a proto o ně není zájem,“ popisuje mluvčí radnice Aneta Hrdličková.

Byty jsou opuštěné už několik let. Odpojené od vody, elektřiny a plynu. I dnes jsou však ještě dobře patrné stopy po posledních nájemnících. Město teď momentálně řeší, co s prázdnými byty dál.

„Jednou z našich priorit je vrátit život na náměstí. Chceme, aby ty domy byly využité k bydlení. A to ne k bydlení sociálnímu,“ říká náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS).

„Byty nám na náměstí chybí. Když chceme oživovat centrum města, tak se nikdy neobejdeme bez lidí, kteří na náměstí doopravdy žijí,“ popsala primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

Nad mléčným barem

Nejdál je situace ohledně domu číslo 59. Tam už je zpracovaný projekt na rekonstrukci, který je připravený, aby byl předložen stavebnímu úřadu pro vydání povolení.

„Letos nejspíš rekonstrukce ještě nezačne, protože odbor správy realit ve svém rozpočtu s touto investicí nepočítá,“ uvedla Hrdličková.

Dražší jsou plány na přestavbu domu s číslem popisným 18. Vedení radnice zamítlo, aby zde vznikla banka či hotel. V minulosti se uvažovalo i o tom, že by zde byl spolkový dům. Nakonec zde zůstanou byty. Náklady na úpravy se nyní odhadují na čtyřicet milionů korun.

„Tyto staré domy na náměstí mají velký potenciál, jak z hlediska stavebněhistorického, tak z hlediska možného využití. Záleží, jak se k tomu postaví radnice, zda bude chtít třeba odhalit trámové stropy nebo zrestaurovat nějaké záležitosti. To budeme řešit a navrhovat způsoby, jak se s tím vypořádat,“ říká autor projektové studie architekt Jaromír Huňáček.

Ta počítá s tím, že v domě zůstane zachovaný současný počet bytů, to jest pět. Byt z přízemí se však přesune do zadního půdního prostoru.

V nejhorším stavu a také nejdále od možného přebudování je pak dům, v němž v přízemí léta sídlí čajovna Kuba a Pařízek. Na některých místech zde byl problém s dřevomorkou v trámech. Byty jsou zde vybydlené, místy chybí podlahy, vchodové dveře.

O opravě domu vedení magistrátu mluvilo už na konci roku 2015. K ničemu však nedošlo a zatím se v nejbližší době žádné konkrétní kroky neplánují.

Město byty pronajímá na základě výběrového řízení, kde je stanovena minimální cena 73,42 koruny za metr čtvereční. Byty jsou nabízeny také zaměstnancům společností se sídlem v Jihlavě, a to za cenu 80 korun za metr čtvereční.