ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Na Vysočině už jsou i vakcíny od AstraZenecy, k praktikům zatím nezamíří

  • 3
V pořadí třetí vakcína proti covidu-19, která je v České republice dostupná, dorazila i na Vysočinu. Po očkovacích látkách od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, už dorazila i vakcína od AstraZenecy.

Kraj Vysočina je jedním ze tří regionů, kam byla zavezena první dodávka této vakcíny pro Českou republiku. Zásilku prvních 4 400 dávek dovezli v pondělí po poledni do jihlavského vakcinačního centra. Podle informací hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka bude jejich distribuce zahájena v následujících dnech.

Kraj je připraven vakcínou od AstraZenecy zavézt státní psychiatrické nemocnice v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě včetně dětské psychiatrické nemocnice ve Velké Bíteši, Vysočinské nemocnice, Nemocnici Mostiště nebo nemocnici provozovanou v Počátkách. 

„Rádi bychom nabídli vakcínu i do ordinací praktických lékařů. Ale respektujeme stanovisko ministerstva zdravotnictví, které neumožňuje očkovací látku AstraZeneca s ohledem na její omezené množství nyní distribuovat přímo praktickým lékařům,“ uvedl Vladimír Novotný, náměstek hejtmana pro zdravotnictví.