Vítězem krajského kola soutěže o titul Historické město roku 2022 se stala...

Vítězem krajského kola soutěže o titul Historické město roku 2022 se stala Jemnice. Z Vysočiny se do klání přihlásilo celkem šest měst. | foto: Město Jemnice

Příkladná péče o památky i zeleň. Jemnice může být historickým městem roku

  • 0
O titul Historické město roku 2022 bude za Vysočinu už podruhé bojovat Jemnice, která zvítězila v krajském kole soutěže. Z Vysočiny se do klání přihlásilo celkem šest měst. Kromě Jemnice také Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Telč a Třešť.

Odborná porota ocenila Jemnici za to, že dlouhodobě a koncepčně podporuje obnovu a rozvoj městské památkové zóny, jednotlivých staveb, veřejných ploch i zeleně.

„Napomáhá rovněž rozvoji historického jádra a života v něm, na čemž se podílí i bohatá společenská aktivita s řadou spolků,“ konstatoval Jan Klimeš, vedoucí Odboru péče o památkový fond územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči.

Loni Jemničtí opravili například další kus zámecké střechy a dílčí část interiéru zámku, do níž nechali nainstalovat nový rozměrný model starého města. Před hlavním průčelím zámecké budovy je zrenovovaný zahradní parter a také další část ohradní zdi zámeckého parku. Opravy se dočkala rovněž další část rozsáhlého městského hradebního systému i některé měšťanské domy v historickém centru.

Na druhém místě v krajském kole skončila Telč, třetí místo obsadily společně Moravské Budějovice a Třešť. Vítěz celostátního kola soutěže bude vyhlášen v dubnu. Loni vyhrály jihomoravské Boskovice.

Na Vysočinu putovala celostátní vítězství s odměnou jeden milion korun v minulosti už třikrát, kdy se historickým městem roku staly Polná (2006), Brtnice (2018) a Havlíčkův Brod (2020). Jemnice se do finále dostala již jednou - za rok 2019.