Chodníky na havlíčkobrodském sídlišti Na Výšině jsou většinou z litého asfaltu...

Chodníky na havlíčkobrodském sídlišti Na Výšině jsou většinou z litého asfaltu a jsou ve velmi špatném stavu. Je nutné jejich úplné nahrazení chodníky novými. | foto: Luboš Vácha

Havlíčkobrodskou Výšinu čeká oprava chodníků starých jako sídliště samo

  • 1
Město Havlíčkův Brod chystá velkou rekonstrukci chodníků na sídlišti Výšina. Stavební práce a s nimi spojené uzavírky a dopravní omezení začnou hned po Velikonocích. S krátkou přestávkou mají trvat celé léto. Podmínky pro parkování však tato investice nijak nezlepší.

Na Výšině jsou chodníky ještě původní. Vznikaly už při stavbě jednoho z největších havlíčkobrodských sídlišť. Ve spodní části pochází z poloviny minulého století, nahoře pak zhruba z osmdesátých let.

„Ve většině jsou z litého asfaltu. Po takové době jsou ve velmi špatném stavu. Je nutné jejich úplné nahrazení chodníky novými,“ informoval vedoucí odboru rozvoje města Josef Beneš. 

Po opravě zůstanou chodníky stejně široké a ve stejných místech. Pouze dostanou nové obrubníky a nový povrch ze zámkové dlažby. Samozřejmostí budou vodící pásy pro zrakově postižené. Součástí investice jsou i drobné sadové úpravy v bezprostředním okolí chodníků.

Výměna začne hned první dubnové úterý po Velikonocích. Práce budou postupovat z Kokořínské ulice už od křižovatky s Pražskou směrem nahoru k novějším bytovkám.

Do konce května by stavební firma měla stihnout i spodní část ulice Na Spravedlnosti.

Další etapa bude následovat v létě. Přibližně od poloviny května se chodníky budou opravovat v dalším úseku téže ulice, dělníci se ale dostanou i mezi bytovky. Zde by práce měly trvat pravděpodobně až do konce srpna.

Dvě akce, dvoje dotace, dvě stavební firmy

Zajímavostí je, že každou etapu bude dělat jiná firma. Celá zakázka je totiž rozdělena na dvě samostatné stavební akce, na něž město získalo i dvě dotace. Náklady na první část obnovy chodníků by měly činit přibližně 1,7 milionu, letní práce mají vyjít na 1,9 milionu korun.

V úsecích, v nichž se bude zrovna pracovat, bude platit úplná uzavírka pro automobilovou dopravu. Projít budou moci pouze chodci.

„Oprava je dispozičně složitější. Stavební firmy budou vozovku potřebovat ke složení materiálu, při vyndávání obrubníků tu bude manévrovat těžší technika. K úplné uzavírce jsme přistoupili hlavně s ohledem na bezpečnost,“ uvedl vedoucí městského odboru dopravy Martin Stehno.

Informace o uzavírce ulic Kokořínská a Na Spravedlnosti už visí na městských webových stránkách. Až budou jasné termíny, objeví se tam zpráva i o uzavírce při letní etapě. 

Místa na parkování kriticky chybí už dnes

Protože obyvatelé zdejších bytovek na ulicích parkují, budou muset dočasně hledat místa jinde. Sídliště Výšina je však dlouhodobě auty přeplněno, místa tu kriticky chybí, dá se tudíž očekávat, že se lidé ke svým autům mohou i docela projít.

„Není neobvyklé, že už nyní musím auto nechávat až v ulici Zahradnického,“ popisovala před časem zoufalou situaci s parkováním na Výšině městská radní Ivana Mojžyšková. Během oprav chodníků, když míst ještě ubude, budou muset takto postupovat desítky řidičů.

Ani po obnově chodníků se však oproti dnešku situace s parkováním na Výšině o nic nezlepší. „Výměnou chodníků žádná nová parkovací místa nevzniknou. Ta chceme řešit jiným způsobem,“ konstatoval Josef Beneš.

Parkoviště pro rezidenty a parkovací dům

V dlouhodobých plánech radnice je vytvořit nová místa podél Reynkovy ulice, hodně si město slibuje i od stavby parkoviště pro rezidenty na místě bývalé zahrádkářské kolonie Na Nebi. To by se mělo začít připravovat v letošním roce.

Radnice rovněž vyhlásila výběrové řízení na firmu, která by na Výšině postavila a poté 50 let provozovala parkovací dům.

Obnova chodníků na jednom z největších brodských sídlišť v letošním roce ještě nebude kompletní. „Zvládneme udělat jen menší polovinu,“ poznamenal Beneš.

Další úseky převážně v nejnovější části sídliště by mohly přijít na řadu v příštím roce.