Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O útulek pro psy se v Brodě bude nově starat soukromá veterinární klinika

  11:05
Město Havlíčkův Brod mění koncepci provozování útulku pro odchycené psy. Místo městského zařízení se o něj bude starat soukromá veterinární klinika. Radnici to má přinést úspory. Spojené je to ovšem s přestěhováním útulku do centra města. A ne všichni sousedé jsou z nápadu nadšení.
Počet zachycených psů, které by bylo potřeba umístit do útulku, v Havlíčkově Brodě klesl na minimum. Za celý loňský rok do něj bylo umístěno celkem 22 psů, přičemž zůstali nejdéle dva až tři dny.

Počet zachycených psů, které by bylo potřeba umístit do útulku, v Havlíčkově Brodě klesl na minimum. Za celý loňský rok do něj bylo umístěno celkem 22 psů, přičemž zůstali nejdéle dva až tři dny. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Dlouhé roky slouží útulek pro psy v Mírovce, havlíčkobrodské místní části. Nachází se u lesa, stranou od zástavby. Štěkot se z něj však ozývá už jen sporadicky. Počet zachycených psů, které by bylo potřeba umístit do útulku, v Havlíčkově Brodě klesl na minimum.

„Vytíženost útulku je velice malá a stále klesá. Za celý loňský rok do něj bylo umístěno celkem 22 psů, přičemž zůstali nejdéle dva až tři dny. Proto přecházíme k modernějšímu konceptu,“ uvedla havlíčkobrodská místostarostka Marie Rothbauerová.

Místo Technických služeb externí dodavatel

Nový koncept spočívá v tom, že útulek už nebude pevnou součástí brodských Technických služeb. Službu bude pro město poskytovat externí dodavatel. A tím bude Veterinární klinika HB se sídlem v Žižkově ulici.

„Byli jsme Technickými službami osloveni, zda bychom službu útulku neposkytovali. Rádi jsme se toho ujali. Obdobně to funguje v řadě měst po celé republice, naši spolupracovníci s tím mají zkušenosti,“ konstatovala lékařka Martina Šubertová, která má na veterinární klinice tento projekt na starosti.

Podle ředitele Technických služeb Václava Laciny bude psí útulek přímo ve městě fungovat efektivněji a levněji. Městské příspěvkové organizaci pomůže ušetřit kolem půl milionu korun ročně.

„Počet psů zachycených a umístěných do útulku by se letos dal spočítat na prstech jedné ruky. Proto vlastní psí útulek bez psů není dlouhodobě udržitelný a obhajitelný,“ prohlásil.

V převzetí této služby soukromým subjektem vidí jen výhody. „Jednou z nich je přímé spojení útulku s veterinární klinikou, která může poskytnout své služby takřka okamžitě. Další výhodou je dobrá dostupnost,“ dodal.

Útulek pro psy bude fungovat v prostorách kliniky v Žižkově ulici, kotce budou postaveny v zadní části dvora. U zařízení lze zaparkovat, jen sedmdesát metrů odtud je zastávka městské hromadné dopravy. A nedaleko i služebna městské policie.

Jak Šubertová prozradila, na provoz útulku je klinika víceméně připravená. Vnitřní prostory má, personál je už nyní v pohotovosti 24 hodin denně, připravuje se agenda k evidenci psů. Drobnou proměnou projde zahrada. „Technické služby nám dovezou kotce,“ poznamenala Martina Šubertová.

Nad hřištěm. A kolem jsou domy a bytovky

Na facebookovém profilu veterinární kliniky stěhování útulku pro psy do města vyvolalo vesměs pozitivní reakce. Komentáře se hemží superlativy jako „super“, „dobrá zpráva“ a „jste úžasní“.

Nesouhlasný komentář je všeho všudy jen jeden. „Lidi kolem budou ze štěkotu ve dne v noci určitě nadšeni,“ upozorňuje pisatel.

Veterinární klinika se nachází ve spodní části velkého sídliště, přímo nad jedním z nejvyužívanějších brodských hřišť. Kolem jsou rodinné domy i bytovky.

„Samozřejmě z toho žádnou radost nemám. Útulky pro psy patří na vesnice, na venkov, kde zvířata bývají samozřejmostí. Ne na sídliště. Jsem zvědavý, jak to bude fungovat. Pokud tu budou psi štěkat víc než nyní, určitě podepíšu petici,“ svěřil se pod podmínkou anonymity jeden ze sousedů. Redakce nicméně jeho totožnost zná.

„Jsme připraveni na různé reakce. Je nám jasné, že se stížnosti i pochvaly nového řešení objeví. Provozovatel nás nicméně ujistil, že je se sousedy domluven,“ řekla Marie Rothbauerová.

Slovo útulek je trochu zavádějící, říká veterinářka

Jak upozornila Martina Šubertová, vnímání psího útulku je mezi lidmi trochu jiné, než v co se poslední dobou změnily.

„Slovo útulek je v případě Brodu trochu zavádějící. Dnes už je to díky čipování psů a snadnému dohledání majitelů spíš jen záchytná stanice pro několik jedinců ročně na pár hodin. Představa, že bychom tu měli dvacet psů najednou, není reálná. K těmto účelům slouží profesionální útulky, kterých je v Česku kolem dvou desítek,“ ujistila veterinářka.

Psi, kteří budou muset z jakýchkoliv důvodů zůstat v útulku déle, budou z Brodu odváženi pryč. Azyl naleznou ve specializovaném zařízení v Častoníně u Pelhřimova, s nímž bude mít město dohodu. Nový koncept psího útulku v Havlíčkově Brodě by měl fungovat od května. Co pak bude se zařízením v Mírovce, dosud není jasné. „Zatím si ho ponecháme v záloze, kdyby bylo potřeba ho ještě někdy využít,“ pravil Václav Lacina.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...