Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Havlíčkově Brodě stěhují knihy z osmi kilometrů regálů, zabere to týdny

  8:37
V Havlíčkově Brodě začali odvážet tuny svazků ze starého sídla krajské knihovny, která se přesouvá do nové budovy. Firma má na stěhování osmi a půl kilometru regálů dva měsíce. Přesný termín otevření nové krajské knihovny ještě znám není, počítá se ze začátkem prosince.

Krajská knihovna Vysočiny má před sebou poslední týden provozu ve svém současném sídle. V sobotu se v havlíčkobrodské Staré radnici otevře naposledy. Následně ji čeká až dvouměsíční odstávka provozu. Znovu pak začne fungovat počátkem prosince – už v nové budově.

„Hned při vzniku Kraje Vysočina jsme se dohodli, že krajská knihovna vznikne ze zdejší knihovny, která si jako jediná zachovala regionální funkce, a že i v budoucnu bude sídlit v Havlíčkově Brodě. Od té doby až do roku 2018 jsme pak hledali vhodné umístění i finance a připravovali stavbu jejího nového sídla. A teď jsme se konečně dočkali. Jsme už jen pár chvil před otevřením,“ uvedla krajská radní pro oblast kultury Jana Fischerová.

Novostavba krajské knihovny v havlíčkobrodské Žižkově ulici byla dokončena v červenci. Následovalo její vybavení a zařízení. A nyní začíná samotné stěhování knižního fondu. Stěhovací firma první auto s knihami odvezla v pondělí.

„Museli jsme na to vysoutěžit stěhovací firmu. Začneme převážet nejprve náš sklad a depozit, který máme v areálu bývalého Pleasu. Později přijde řada i na samotnou Starou radnici,“ přiblížila ředitelka knihovny Jitka Hladíková.

Stěhováky čeká složitá a těžká práce. Postupně převezou mnoho tun knih, publikací, časopisů, svazků. „Máme spočítáno, že náš současný knižní fond zaplní osm a půl kilometru regálů,“ zmínila Hladíková.

Pokud by tedy někdo pokládal knihy na havlíčkobrodském náměstí na sebe, poslední knížka by byla o pár desítek metrů výš než vrchol Mount Everestu.

„Firma má na přesun knih osm týdnů. Tvrdí, že jsou schopni je přestěhovat za týdnů šest. Ale také víme, jak špatná je dopravní situace v Havlíčkově Brodě. Při současných uzavírkách je deset kilometrů jen jedno kolečko,“ dodává ředitelka knihovny.

Koutek věnovaný malíři Zrzavému i vyhlídková terasa

Se stěhováním se také pojí omezení v posledních dnech provozu knihovny. Ze skladu bylo možné objednávat tištěná periodika pouze do konce září. V případě beletrie a naučné literatury to bylo možné jen do minulého pátku. A od 19. října už bude zcela zavřeno.

„Veškeré výpůjčky budou automaticky prodlouženy do znovuotevření knihovny,“ říká Jitka Hladíková.

Knihy, které si nyní čtenáři vypůjčí, tak už půjdou vrátit do nové budovy. Tam je bude čekat otevřený a vzdušný prostor, impozantní vstup se schodištěm, které ještě doplní klavír. Ve druhém patře návštěvníci najdou koutek věnovaný malíři Janu Zrzavému a směrem k řece novou kavárnu, jejíž provozovatel již byl vybrán.

„Největším přínosem pro knihovnu budou mnohem větší prostory než ve stísněné Staré radnici. Konečně bude moci mít veškeré knihy na jednom místě a nebude nutné u některých titulů jejich zapůjčení předem objednávat,“ konstatovala Jana Fischerová.

Ji samotnou ale nejvíce nadchla vyhlídková terasa. Z ní je vidět široké okolí, včetně třeba kostela Nanebevzetí Panny Marie či údolí řeky Sázavy. Zda bude otevřena i běžným návštěvníkům knihovny, ale zatím není jasné.

„Celá nová knihovna, to bude naprosto jiná kultura prostředí, než jaká byla ve Staré radnici,“ rozplývá se Fischerová.

Přesný termín otevření knihovny ještě znám není. Bude záležet na tom, jak rychle a jak hladce půjde stěhování. Vedení kraje i knihovny samotné počítá s tím, že by měl být provoz v nové budově zahájen počátkem prosince.

I poté si ale knihovna dočasně některé prostory ve svém stávajícím sídle na Havlíčkově náměstí ponechá. „Bude tam mít uskladněný nábytek, který nabízí k prodeji,“ říká havlíčkobrodský místostarosta Zbyněk Stejskal.

V přízemí Staré radnice má být informační centrum

S odchodem ze Staré radnice nebude muset knihovna spěchat. Vedení města stále ještě s definitivní platností nerozhodlo o tom, jak uvolněné prostory v reprezentativním domě využije. Představa je, ale zastupitelé ji posoudí až v příštím roce.

„Nahoře v patře by mohly být menší přednáškové sály, budou tam i nová sociální zařízení a vybudovat musíme šachtu na výtah,“ zmínil Stejskal.

Do přízemí by se ze sousední nové radnice mělo přestěhovat turistické informační centrum, to by mělo zabrat prostory po současné studovně. „Chtěli bychom otevřít i sousední boční vchod, který by vedl do místností napojených na infocentrum a vhodných pro menší výstavy,“ dodal Stejskal.

Podle něj ale není reálné, že k přeměně Staré radnice, která v uplynulých letech prošla náročnou rekonstrukcí, dojde v nejbližší době. „V příštím roce to určitě nebude, návrh rozpočtu s tím nepočítá. Je to možné nejdříve v roce 2022,“ poznamenal. 

Nová budova krajské knihovny s velkými prosklenými plochami se nachází v sousedství Kulturního domu Ostrov. Její výstavba trvala dva roky, přišla zhruba na 174 milionů korun. Její zvláštností jsou zelené, trávou a rostlinami porostlé panely na stěnách, jejichž zalévání řídí počítač. Součástí nově vzniklého areálu je i dvoupatrový parkovací dům, jehož investorem bylo město.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...