Hasičskou stanici tvoří soustava tří navazujících objektů. V prvním objektu je...

Hasičskou stanici tvoří soustava tří navazujících objektů. V prvním objektu je zázemí stanice, ve střední části jsou velkoprostorové garáže pro zásahovou techniku a poslední část je vyhrazena pro strojní, chemickou a technickou službu. | foto: HZS Kraje Vysočina

Havlíčkobrodští hasiči po půl století vyjíždějí k zásahům z nové stanice

  • 1
Havlíčkobrodští profesionální hasiči od rána vyjíždí k zásahům z nové stanice, kterou jim postavili za více než 260 milionů korun v areálu HZS v Humpolecké ulici. Původní výjezdovou stanici v ulici Žižkova naproti Kulturnímu domu Ostrov opustili po 51 letech.

Hlavním důvodem výstavby nové stanice v Havlíčkově Brodě byly podle ředitele HZS Kraje Vysočina Jiřího Němce zcela nevyhovující prostory žižkovské stanice.

„Hasičům v objektu citelně chyběla především garážová stání, prostory pro opravy techniky, ale také prostory pro školení a výcvik příslušníků,“ uvedl Němec. 

„Velkým problémem byly také průjezdy zásahové techniky k mimořádným událostem Žižkovou ulicí, a to zejména v dopravní špičce,“ doplnil.

Nová stanice je v areálu, který HZS Kraje Vysočina získal v červenci roku 2005 od Armády České republiky po odchodu 4. brigády rychlého nasazení, v rámci bezúplatného převodu. V bývalé budově armádní ubytovny sídlí, a i po výstavbě nové stanice nadále sídlit bude, územní odbor Havlíčkův Brod. 

Celý areál má plochu přibližně čtyři hektary a je na něm umístěn i sportovní stadion „Dukla“, na kterém se konají soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů v požárním sportu.

V areálu nově vznikly dvě budovy – objekt požární stanice a multifunkční hala. Hasičskou stanici tvoří soustava tří navazujících objektů. V prvním objektu je zázemí stanice, ve střední části jsou velkoprostorové garáže pro zásahovou techniku a poslední část je vyhrazena pro strojní, chemickou a technickou službu.

Multifunkční hala prostorově navazuje na stávající budovu územního odboru a je v ní zázemí pro fyzickou přípravu hasičů a zázemí pro řešení humanitární pomoci.

Nová stanice odolá extrémnímu počasí

Samotný projekt stanice pochází z Ateliéru Velehradský a byl vytvořen tak, aby splňoval ty nejpřísnější normy a byl uzpůsoben tak, aby odolal extrémním suchům, orkánům, přívalům sněhu atd.

„Nová stanice hasičům zajistí nejenom odpovídající zázemí, ale zároveň dojde ke snížení zátěže pro okolí a životní prostředí. Z nové stanice budou mít hasiči lepší možnost výjezdu k mimořádným událostem“, podotkl Němec.

Do zásahového obvodu stanice Havlíčkův Brod přitom patří 41 obcí, ve kterých žije více než 43 tisíc obyvatel. V loňském roce zasahovali havlíčkobrodští profesionální hasiči u 632 událostí.

Slavnostní otevření odložil koronavirus

Konečná cena stavby je 262 886 000 Kč a z 85 procent byla financována z dotace EU.

„Velmi nás mrzí, že vzhledem k epidemiologickým opatřením nemůžeme dnes stanici slavnostně otevřít. Pevně však věříme, že nastanou lepší časy a že ještě v první polovině letošního roku dojde ke slavnostnímu otevření stanice. Těšíme se také, že brzy budeme moci na stanici přivítat malé i velké příznivce hasičů z řad veřejnosti,“ uzavřel Němec.