Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skřítci a víly. Během koronavirové pauzy vznikl svět plný fantazie

  14:46
V mytickou říši skřítků, divoženek a víl se přes léto proměnil kulturní dům v Dolní Rožínce na Bystřicku. Více než 600 nejrůznějších bytostí, které jsou tam vystaveny, vytvořila šestatřicetiletá Jana Kuchařová, jedna z obyvatelek obce.

K práci s polymerovou hmotou, z níž jsou základní části postaviček vyrobeny, se maminka tří dcer dostala celkem nedávno.

A jak? Přes cukrařinu.

„Dříve jsem dělávala dorty a bavilo mě vytváření figurek z marcipánu. Na soukromou provozovnu jsem si ale netroufala, ani jsem na to neměla prostředky. Takže jsem hledala něco, kde se budu moci věnovat modelování, ale bez náročných hygienických předpisů,“ popisuje vyučená cukrářka.

Na výstavě v Dolní Rožínce je k vidění více než šest stovek nejrůznějších bytostí, které vytvořila z polymerové hmoty Jana Kuchařová.

Když přišla první vlna koronaviru a s ní spojené lockdowny, získala na svůj koníček i více času. Právě ten je pro její tvorbu velmi důležitý, za každičkým malinkým skřítkem nebo vílou se totiž skrývají hodiny práce.

Nejdříve musí být hotové oči

U každé figurky se začíná – pro laika možná trochu překvapivě – vyrobením očí. „Ty musejí být dopředu vymodelované, upečené a namalované, aby se s nimi dalo dál pracovat,“ líčí tvůrkyně. 

Vizitka Jany Kuchařové (36)

Po celý svůj život bydlí v Dolní Rožínce poblíž Bystřice nad Pernštejnem. S manželem tam vychovává tři dcery

Už v dětství ji bavilo malovat a tvořit z plastelíny nebo keramické hlíny, a proto se rozhodla pro cukrařinu. Po vyučení si dodělala maturitu a po svatbě nastoupila na mateřskou dovolenou. V průběhu let pekla dorty, cukroví, zákusky i perníčky pro známé i rodinu, ale na soukromou provozovnu si netroufla. 

Poté, co zhlédla na internetu video o výrobě panenek, začala ji tato tvorba zajímat. Postupem času se naučila pracovat s polymerovou FIMO hmotou a vznikaly první postavičky. 

Zhruba 600 kusů, jež jsou do konce srpna k vidění na výstavě v kulturním domě v Dolní Rožínce, vytvořila od září 2019 do letošního léta.

Z alobalu se pak udělá hlavička, do ní se umístí hotové oči a poté je hlava potažena finální hmotou, ze které se vytvaruje obličej.

„Proto je právě důležité, aby oči byly hotové jako první. Ve chvíli, kdy je má postava třeba přivřené, už by se oko pod víčkem špatně malovalo a mohlo by ztratit svůj tvar,“ vysvětluje Jana Kuchařová. 

Dokončená hlava figurky se pak dává na zhruba půlhodinku upéct, stejně jako ruce a nohy, přičemž k tomuto účelu slouží běžná kuchyňská trouba.

Tělíčka většiny vystavených bytostí jsou z drátkové konstrukce potažené alobalem, aby skřítek nebo víla měli tvar a dalo se s nimi hýbat dle potřeby. Celá postavička se poté domaluje – většinou akrylovými barvami, fixami či suchými pastely pro stínování. Na závěr přichází přilepení vlasů a oblékání, přičemž i oděvy figurek jsou z dílny Jany Kuchařové.

Takovým způsobem vznikly od září 2019 do června 2020 první dvě stovky postaviček, které byly loni v létě představeny veřejnosti na výstavě v Dolní Rožínce. 

„Ta měla pro mě až překvapivý úspěch, řada lidí mě přesvědčovala, ať ve své tvorbě pokračuji, že rádi přijedou i na případnou druhou výstavu, což mi bylo velkou motivací. A jelikož přišla zase vlna covidu, vzniklo dalších asi 400 postaviček. Všechny pohromadě je mohou lidé vidět právě nyní,“ říká autorka.

Miniatury bez lupy a pinzety

Do snového světa skřítků a víl zavítaly od počátku prázdnin, kdy výstava začala, stovky lidí. Návštěvníci mohou obdivovat nejen figurky pohádkových bytostí, ale také bezpočet do detailu vypracovaných doplňků.

Z polymerové hmoty Jana Kuchařová vyrobila i zvířata, nádobí, rostliny, nástroje, jídlo, vybavení domečků a další drobnosti. Věci jsou často tak miniaturní, že se dá jen těžko věřit, že k jejich tvorbě nepotřebuje autorka lupu a pinzetu, ale stačí jí její šikovné ruce.

„Vždy se snažím, aby víly i skřítci byli rozdělení do nějakých druhů i prostředí. Některé víly jsou usměvavé a roztančené, jiné spíš škodolibé a zubaté. Jsou tady figurky v lese, na zahradě, na trhu či v porodnici,“ vyjmenovává Jana Kuchařová jenom část toho, co expozice ukazuje.

Ostatně jen poskládání jednotlivých scén v kulturním domě zabralo autorce deset dní. Figurky se totiž musí k pevnému podkladu i přidělat, autenticitu prostředí pak ještě tvůrkyně dolaďuje nejrůznějšími přírodninami – například pískem, hlínou, kamením, větvičkami, mechem a podobně.

Pro děti je na výstavě připraven rovněž zábavný interaktivní kvíz a pro zdatné počtáře soutěž, kdy musejí spočítat co nejpřesněji všechny vystavené postavičky.

Zapojují se i všechny tři dcery

Rodina – manžel a tři dcery ve věku od čtyř do čtrnácti let – Janu Kuchařovou v její vášni podporuje.

„Nejstarší dcera už vyrábí některé menší doplňkové věci, to jí jde. Hlavičku figurky si už zkoušela taky, ale na to má ještě málo trpělivosti. Zapojují se ale všechny, i ta nejmladší, čtyřletá – ta musí samozřejmě zkusit všechno, co dělají ostatní,“ říká žena.

Doma má postavičky uskladněné v krabicích, vystavují se spíš dětské výtvory. Doufá však, že nejpozději příští rok budou moci skřítci a víly krabice opustit a předvést se veřejnosti na další výstavě. Svoji sbírku by také ráda rozšířila, chystá se ale nastoupit do práce, a tak neví, kolik času na svůj koníček bude poté mít.

Zájemci, kteří by chtěli mezi pohádkové bytosti zavítat, mají možnost ještě do konce srpna. Výstava je otevřená denně od 10.00 do 16.00. Dospělí za vstupenku zaplatí 80 korun, snížené vstupné činí 60 korun. Děti do tří let mohou na prohlídku zdarma.

Pro návštěvu výstavy nemusejí být účastníci testováni na covid-19.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...