Hlídka cizinecké policie v pátek odpoledne na 111. kilometru dálnice D1...

Hlídka cizinecké policie v pátek odpoledne na 111. kilometru dálnice D1 zadržela skupinku čtyř ilegálních migrantů z Maroka. | foto: Policie ČR

Mytím v nádrži upozornil Maročan na další migranty u D1

  • 32
Hlídka cizinecké policie v pátek zpozorovala muže, který se myl v nádrži na vodu v blízkosti lesa kolem 111. kilometru dálnice D1. Tím upoutal pozornost nejen na sebe, ale tři další ilegálně cestující Maročany.

V pátek krátce po čtvrté hodině odpolední si policisté všimli podezřelého muže, který se umýval v nádrži v blízkosti dálnice D1 u Pávova. Později zamířil do přilehlého lesa.

„Hlídka chtěla muže zkontrolovat a zjistila, že se v lese se schovávají další tři osoby, které se nebyly schopny prokázat žádnými osobními doklady,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Cizinci přijeli na parkoviště na 111. kilometru dálnice D1 přibližně ve 14 hodin, ukryti pod návěsem kamionu. Když zastavil, vystoupili a nikým nepozorováni zamířili do lesa.

„Po celou dobu cesty své seděli ukryti na podvozku kamionu, což je velice riskantní a hlavně životu nebezpečné,“ upozornila Čírtková. „Při takové přepravě hrozí nebezpečí, že by mohli z podvozku spadnout na dálniční těleso,“ dodala policejní mluvčí.

Protože policisté zjistili, že se na území České republiky nacházejí neoprávněně, zadrželi je a eskortovali na odbor cizinecké policie. 

„Zjistili jsme, že se jedná o občany Maroka ve věku od 25 do 28 let,“ upřesnil vedoucí odboru cizinecké policie Oldřich Chaloupka. V rámci správního řízení cizinci uvedli, že ze svých domovů odešli z ekonomických důvodů. Namířeno měli zřejmě do Německa.

Po svém zadržení muži v jihlavské nemocnici podstoupili test na covid-19, s negativními výsledky, a poté byli umístěni do Zařízení pro zajištěné cizince Bálková.