Karambol na D1 řeší policie jako 23 nehod, někdo je viník i poškozený

  • 96
Policie zveřejnila čísla vypovídající o hromadné havárii na dálnici D1 z minulého týdne. Kvůli kolizím byla nejdůležitější dopravní tepna v České republice devatenáct hodin uzavřena. Do více než dvou desítek havárií se zapletlo celkem 59 vozidel.

„Věc šetříme celkem jako 23 samostatných dopravních nehod,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že jako účastníci nehody jsou evidování řidiči 31 nákladních vozidel, tří autobusů, deseti dodávek a patnácti osobních automobilů.

„Samozřejmě jsou případy, kdy vozidlo je v jedné dopravní nehodě vedeno jako viník a v jiné zase jako poškozený.“

Celková škoda po havárii, která v první polovině minulého týdne po hustém sněžení na bezmála jeden den uzavřela 99. kilometr dálnice D1 v obou směrech, podle ní zatím stanovena nebyla.

„Je stále předmětem dalšího šetření a upřesnění ze strany majitelů nebo provozovatelů vozidel,“ doplnila Čírtková.

Při nehodách mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem se zranilo celkem deset lidí, převážně lehce.

Podle vedoucího úseku odtahů ve firmě Pretol, která dálnici po nehodě „čistila“ od poničených aut, byla havárie atypická. Ve většině řetězových nehod totiž na dálnici uváznou hlavně osobní vozidla. Kamiony tvoří pouze zlomek z celkového počtu vyproštěných a odtažených vozů. Tentokrát však byl poměr obrácený.

„Skoro všechno to byly kamiony. A navíc hrozně moc poničené. Každému autu jsme se museli věnovat hodně dlouho. Všechno to byla těžká vyproštění, která nejsou hotová za dvacet minut,“ upřesnil Petr Endrle.