Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Pohlavní nemoci: lékaři řeší na Vysočině desítky případů ročně

  • 0
Častěji se objevuje kapavka, o něco méně syfilis. Celkově to bývají zhruba tři desítky případů ročně. Takové jsou statistiky pohlavních nemocí na Vysočině.

A jaká je zatím letos situace za první měsíce roku? „V letošním roce bylo v našem kraji hlášeno pět případů kapavky a jeden případ syfilis,“ sečetla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice.

Loni zapsali do statistik dvacet případů kapavky, což bylo o šest méně než v roce 2014. Se syfilidou se léčilo devět lidí. To bylo naopak o tři více než v roce 2014.

„Kraj Vysočina mívá pravidelně nižší počty nakažených osob pohlavními chorobami oproti například Praze nebo Libereckému kraji. Důvodem je pravděpodobně menší počet cizinců a to, že nejsme příhraniční kraj. Je tu menší sexuální turistika,“ uvedla Marie Policarová, primářka kožního oddělení jihlavské nemocnice.

Více mužů, méně žen

Třeba kapavku mělo loni na Vysočině šestnáct mužů a čtyři ženy. Syfilis byl zaznamenán u pěti mužů a čtyř žen. Pohlavně přenosnými infekcemi často onemocní lidé, kteří střídají partnery a nedodržují pravidla bezpečného sexu.

Syfilis je považován za jednu z vůbec nejnebezpečnějších pohlavních chorob. Pro pacienta může totiž končit i smrtí. Onemocnění se projevuje ve třech stádiích a toho prvního si pacient nemusí vůbec všimnout – v oblasti pohlavních orgánů se objeví vřed, kterému lidé mnohdy nepřikládají pozornost, protože nebývá bolestivý.

U pacienta, kterému se prokáže akutní syfilis, musí být vyšetřován zároveň partner, rodina i děti.

Kapavka je jednou z nejrozšířenějších pohlavních chorob a její neléčení může vést až k neplodnosti. Projevuje se hnisavými záněty. Během léčení musí pacienti držet sexuální půst. Vědomé neléčení a šíření těchto chorob je trestně stíhatelné.