Záchranáři vynášejí tělo jednoho ze zavalených dělníků ve Vilémově na Havlíčskobrodsku (5. září 2014).

Záchranáři vynášejí tělo jednoho ze zavalených dělníků ve Vilémově na Havlíčskobrodsku (5. září 2014). | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Záchranáři vyprostili čtyři mrtvé dělníky, které zavalil most na Vysočině

  • 225
Záchranáři v noci vyprostili ze sutin mostu, který se ve čtvrtek zřítil ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, postupně těla čtyř mrtvých dělníků. Jsou to tři Češi a jeden Slovák. V sutinách by už neměl být žádný člověk. V době neštěstí bylo pod mostem šest dělníků, dva z nich se podařilo vyprostit během čtvrtka. Jeden z nich má těžká poranění.

O vyproštění čtyř dělníků informovala v pátek ráno mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

„Poslední ze čtveřice mužů byl vyproštěn kolem 3. hodiny. Poté proběhl závěrečný průzkum, aby se vyloučily další možné oběti,“ řekla iDNES.cz mluvčí hasičů Petra Musilová. S největší pravděpodobností už v sutinách podle ní nikdo není.

Na místě byl ráno v 7:40 klid. „Hasiči se připravují na pokračování likvidačních prací, vyšetřovatelé budou pokračovat ve zjišťování důkazů,“ řekla iDNES.cz Čírtková.

Policie bude podle ní zkoumat také projektovou dokumentaci a další materiály. „To proto, aby se mohlo říci, jak se to stalo a kdo je za to trestně odpovědný,“ doplnila policejní mluvčí.

Těžce zraněný dělník je ve stabilizovaném stavu

Prvního dělníka se podařilo vyprostit už odpoledne. Muž slovenské národnosti byl poraněn jen lehce a kolem 18. hodiny se po ošetření v nemocnici k mostu vrátil, aby záchranářům ukázal místo, kde by mohli být jeho zavalení kolegové.

Druhého dělníka záchranáři vyprostili po 19. hodině. Muž byl zavalený do půl těla, jeho vyproštění trvalo asi tři hodiny. Zraněného muže poté vrtulník dopravil do královéhradecké nemocnice. Podle České televize skončil v tamním traumacentru, kde ho lékaři napojili na umělou plicní ventilaci. „Je ve stabilizovaném stavu,“ uvedla v pátek ráno mluvčí Čírtková

Silniční most v rekonstrukci se zřítil ve čtvrtek odpoledne (více čtěte zde). Příčina neštěstí zatím není známa. Most se nachází přímo ve Vilémově nedaleko náměstí, na silnici druhé třídy II/345 z Golčova Jeníkova do Chotěboře.

Na místě zasahovalo zhruba sto záchranářů, kynologové s certifikovanými psy na hledání osob v sutinách, psychologové a další odborníci. Počet hasičů se z původních sedmdesáti podle Musilové do rána značně zredukoval.

Zakázku mělo na starosti sdružení M-silnice - Strabag, jako subdodavatel se na ní ale podílela společnost Bögl & Krýsl. Právě její pracovníky most zavalil. Tato firma figuruje i v případech zřícených mostů ve Studénce a na Slovensku (více čtěte zde).

Záběry zříceného mostu (4. září 2014):