Primátorem krajského města se podruhé stal občanský demokrat Jaroslav Vymazal (na snímku uprostřed)

Primátorem krajského města se podruhé stal občanský demokrat Jaroslav Vymazal (na snímku uprostřed) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vymazal obhájil primátorské křeslo v Jihlavě, hlas mu dalo 28 zastupitelů

  • 0
Primátorem Jihlavy se už podruhé stal Jaroslav Vymazal (ODS). Zvolilo ho 28 zastupitelů. Proti jedinému kandidátovi na post primátora hlasovali dva zastupitelé, šest se jich zdrželo.

Gotickým sálem jihlavské radnice se po volbě primátora nesl potlesk. "Osmadvacet hlasů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu je silný mandát. Děkuji za důvěru zastupitelů i voličů. Jsem hrdý na to, že budu v příštích čtyřech letech vést město Jihlava, dovoluji si říci krásné město Jihlava," řekl staronový primátor Vymazal.

Bez překvapení dopadla i volba náměstků primátora. Třiadvacet zastupitelů ODS, ČSSD a KDU-ČSL navrhlo na posty náměstků sociální demokraty Rudolfa Chloupka, Petra Pospíchala a Františka Zelníčka a lidovce Josefa Kodeta.

Staronovým jihlavským primátorem se stal Jaroslav Vymazal (ODS).Staronovým jihlavským primátorem se stal Jaroslav Vymazal (ODS).

Chloupek byl zvolen osmadvaceti hlasy, Pospíchal, který byl náměstkem i v uplynulém volebním období, dostal 26 hlasů a sedmadvacet hlasů pak obdržel další staronový náměstek Zelníček. Post náměstka primátora obhájil i lidovecký kandidát Kodet, kterému dalo hlas 26 zastupitelů.

O protikandidátech (Pavel Šlechtický a Božena Kremláčková, které navrhla KSČM) se už ani nehlasovalo. Nebylo třeba, nic by se nezměnilo. Zbylé strany, TOP 09 ani Krásná Jihlava na post náměstka primátora nikoho nenavrhly.

Jihlavští zastupitelé volili na svém zasedání i zbývající radní. Těmi se stali občanští demokraté Jan Dršata, Renata Fehérová, Erich Janderka a Martin Málek, za sociální demokracii pak Martin Hyský a Zdeněk Jaroš.

Rada města má jedenáct členů, pět má ODS, pět má ČSSD a jednoho lidovci. Náměstek primátora Josef Kodet z KDU-ČSL se tak stává silným mužem na jihlavské radnici i přes to, že lidovci mají jen dva zastupitele.

Čtěte ve čtvrteční MF DNES: rozhovor se staronovým primátorem Jihlavy Jaroslavem Vymazalem.

.