O poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře loni zažádala v rámci restitucí církev. Národní památkový ústav zatím nejoriginálnější Santiniho stavbu nevydal. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Vydání Zelené hory vázne. Církev čeká, až památkáři vyřeší dokumenty

  • 1
Atmosféra kolem největšího Santiniho skvostu houstne. Jako terč si kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáře nad Sázavou vybrali aktivisté z iniciativy Stop církevním restitucím. Vadí jim, že má památka UNESCO přejít do vlastnictví církve a zpochybňují oprávněnost nároku.

Slavný Santiniho poutní kostel na Zelené hoře stále patří státu. Půlroční lhůta přitom vypršela už na konci roku. Národní památkový ústav však stále posuzuje dodatečně vyžádané dokumenty.

Do hry se však vložili odpůrci církevních restitucí. Dokonce podali trestní oznámení na generální ředitelku Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděždu Goryczkovou, jejíž ústav vydání připravuje.

Jak jde čas

o kostel sv. Jana Nepomuckého zažádalo Biskupství brněnské 27. června 2013

Národní památkový ústav měl do půl roku žádost posoudit, vyžádal si však od úřadů další dokumenty, které by potvrdily církevní nároky

odpůrci restitucí 20. ledna podali trestní oznámení, kterým napadají oprávněnost připravovaného převodu

„Podle našich informací (…) kostel nebyl v rozhodné době majetkem církve ani jí podléhajícího subjektu a dokonce ani nesloužil náboženským účelům,“ prohlásila spisovatelka Lenka Procházková, která trestní oznámení na ředitelku Goryczkovou a neznámé pachatele 20. ledna podala. S režisérem Václavem Dvořákem dokonce napadá pravost dokumentů.

To rázně odmítá NPÚ, jako dosavadní správce památky, i církev. O platnosti dokumentu, který předložilo biskupství coby žadatel, nemá ani jedna ze stran pochyb.

„Biskupství brněnské na naši žádost předložilo úředně ověřenou kopii dvou dokumentů, na základě kterých mělo dojít k majetkové křivdě. Oba jsou opatřeny potvrzením Národního archivu a jednoznačně z nich vyplývá, že předmětný areál byl v rozhodném období ve vlastnictví žadatele,“ uvedla Goryczková.

Šéfka památkářů zároveň odmítla trestní oznámení komentovat, protože o něm dosud nemá oficiální informace. Podrobnosti, jak bude postupovat, neprozradila ani policie. "Trestní oznámení bylo ze strany státního zastupitelství předáno kriminalistům teprve před několika dny, nelze jakkoliv spekulovat o jakémkoliv dalším postupu," řekl na dotaz serveru 5plus2.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Církev se opírá o zápis v pozemkové knize. „Nařčení z toho, že někdo zfalšoval protokol z roku 1953 o převzetí kostela do vlastnictví státu, snad může evokovat pouze přesmyčku se známým falzifikátem Zelenohorského rukopisu,“ reagoval farář Vladimír Záleský z farnosti Nanebevzetí Panny Marie Žďár nad Sázavou II.

„NPÚ i církev ví, že tento dokument z totalitní doby je platný. Kdyby neexistoval, byli bychom první, kdo by se radoval, protože pak by vlastnictví a užívání Zelené hory nebylo nikdy dotčeno,“ poukazuje farář Záleský.

Lednový termín nestihli

K vypořádání podle restitučního zákona mělo dojít vzhledem ke stanovené lhůtě nejpozději půl roku po doručení žádosti, tedy před koncem roku 2013. Biskupství totiž o žďárský kostel, který už dvacet let patří na prestižní seznam památek UNESCO, žádalo už na konci června.

Na konci prosince šéfka památkářů v České televizi avizovala, že k převodu dojde během ledna. „V médiích sice bylo několikrát oznámeno, že by k předání mělo v nejbližší době dojít, ale dosud se tak nestalo, aniž bychom dostali bližší informace. Stále věřím, že k předání dojde v nejbližší době a že naše jednání budou probíhat v přátelském duchu,“ konstatuje Záleský.

Památkáři si vyžádali další informace

Památkáři postupují kvůli ožehavosti restitucí nad rámec svých povinností. „Národní památkový úřad požádal o součinnost Státní pozemkový úřad, Národní archiv, archiv Ministerstva kultury, Státní okresní archiv Žďár nad Sázavou a Městský úřad Žďár nad Sázavou, aby získal maximum informací vztahujících se k areálu a jeho přechodu na stát,“ stojí v prohlášení NPÚ.

„Stále čekáme na doručení a posouzení vyžádaných dokumentů,“ reagovala na začátku týdne vedoucí oddělení prezentace a vnějších vztahů NPÚ Simona Juračková.

Stát už do oprav neinvestuje

Současné průtahy určitě neprospívají kostelu. „Stát již delší čas do oprav neinvestuje žádné prostředky a my opravovat zatím nemůžeme. Že je nutné udělat naléhavě mnoho prací je jasné každému, kdo areál navštíví,“ poukazuje Záleský.

Zároveň odmítá představu, že by církev převzetím památky zbohatla. „To je zcela naivní, naopak to bude velká starost. Veškerý zisk z průvodcovské služby půjde na nutné opravy a zdaleka je nemůže pokrýt. Každý dosavadní vlastník byl odkázán také na dotační programy a dary velkorysých a obětavých lidí,“ upozorňuje žďárský farář.

Už dříve farnost ujistila, že prohlídky neomezí. „Chceme navrátit Zelené hoře někdejší věhlas poutního místa. Chceme, aby především místní měli dostatek možností přijít do kostela i bez zakoupené vstupenky,“ dodává Záleský.