Dům v Žižkově ulici v Počátkách na Pelhřimovsku, kde se neštěstí odehrálo (1. listopadu 2017). | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Násilník, který ubodal své bratry-dvojčata, byl podle znalců nepříčetný

  • 5
Trestní stíhání šestadvacetiletého muže, který loni v říjnu ubodal v Počátkách na Pelhřimovsku své dva bratry a dalšího bratra napadl, bylo zastaveno. Podle znalců byl muž v době činu nepříčetný. Soud bude rozhodovat o tom, jestli pachatel skončí v psychiatrické nemocnici, nebo v detenčním zařízení.

Informace dnešního Jihlavského deníku potvrdila dozorující státní zástupkyně Libuše Pospíšilová z táborské pobočky Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích.

„Je to pravomocně zastavené. Ale upozorňuji na to, že je zde ještě oprávnění nejvyššího státního zástupce k přezkumu takového rozhodnutí,“ řekla Pospíšilová.

Tragédie se stala 28. října v rodinném domě. Muž podle kriminalistů zaútočil v nočních hodinách na své bratry nožem. Nepřežila sedmnáctiletá dvojčata, jejich další starší bratr si zachránil život útěkem z domu. Kriminalisté tehdy uváděli, že pachateli hrozí vězení na 15 až 20 let, případně výjimečný trest.

Podle informací Deníku byl muž propuštěn z vazby a v současné době je pod dohledem lékařů na uzavřeném oddělení Psychiatrické nemocnice Jihlava, kde bude čekat na další rozhodnutí soudu.

Soud v Táboře by se měl případem zabývat v nejbližší době. „Je pravděpodobné, že v této věci bude nařízeno veřejné zasedání ještě během tohoto měsíce,“ sdělil Deníku soudce Petr Černý.

Podle zjištění MF DNES se vrah sourozenců léčil s psychickými problémy. Byl rovněž uživatelem drog.

Kriminalista Pavel Kubiš hovoří o vraždě v Počátkách:

31. října 2017