Monika Oborná (ANO)

Monika Oborná (ANO) | foto: archiv iDNES.cz

Po dosazení poslankyně Oborné na kandidátku padají v ANO výzvy k rezignaci

  • 30
Hnutí ANO na Vysočině se před podzimními volbami štěpí. Problém začal eskalovat po jednání republikového výboru hnutí tento týden, kde bylo rozhodnuto o zásadních změnách na vysočinské kandidátce.

Místo původně zvoleného lídra Martina Kukly byl na pražském jednání dosazen Drahoslav Ryba, který nedávno skončil ve funkci generálního ředitele hasičského sboru. Z druhého místa ho doplní poslankyně Monika Oborná. Kuklu výbor odsunul na třetí místo.

Jihlavská organizace ANO nemá s dosazením Ryby problém, vadí jí ale nominace Oborné, která na kandidátce vůbec neměla být. 

„Veřejně prohlásila, že o nominaci nemá zájem. Co víc, jako krajská předsedkyně nerespektuje usnesení krajského nominačního sněmu,“ uvedl lékař Zdeněk Faltus, který byl původně nominován na druhé místo vysočinské kandidátky. 

Jihlavská členská základna proto vyzvala Obornou, aby odstoupila z kandidátky i z místa krajské šéfky ANO. „Reakci kolegů příliš nerozumím,“ reagovala na to Oborná.

Podle jihlavské buňky ANO mají odstoupit i další dosazení kandidáti z tohoto týdne, kteří již dříve odmítli jít do voleb. Hnutí na Vysočině se už dříve rozhodlo, že letos nechce v kraji opětovně lídra Jaroslava Faltýnka, šéfa poslanců hnutí. Ten vedl ANO do voleb v kraji před čtyřmi lety.