(ilustrační snímek) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Na Vysočině ujel strojvedoucímu vlak s lidmi, zastavil za šest kilometrů

  • 303
Šest kilometrů urazil po Vysočině v úterý dopoledne vlak bez strojvedoucího. Mimořádná událost se stala na lokální trati mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím. V soupravě v té době cestovalo jedenáct lidí. Podle nich vystoupil strojvedoucí z kabiny kvůli poruše, jenže vlak se vzápětí nečekaně rozjel.

Událost, o které informoval místní zpravodajský server NovinyVM, potvrdily jak České dráhy, které železniční dopravu do Velkého Meziříčí provozují, tak i Drážní inspekce. Ta mimořádnou událost společně s policií vyšetřuje.

„K nezajištěné jízdě došlo v 9.20 hodin mezi zastávkami Martinice a Velké Meziříčí. Ve vlaku cestovalo jedenáct lidí, nikomu se nic nestalo,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nevznikla ani žádná hmotná škoda.

Jak se mohl vlak bez strojvedoucího rozjet, inspekce stále zjišťuje. „Bude prohlédnut vlak a vyslechneme cestující, svědky i ostatní drážní zaměstnance, pak vyhotovíme závěrečnou zprávu,“ odmítl Drápal spekulovat o příčině .

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský naznačil, že by ujetí vlaku mohlo být chybou strojvedoucího. „Podle prvotních informací se lze domnívat, že k mimořádnosti došlo v důsledku individuálního selhání lidského faktoru,“ poznamenal.

Ve voze nastala panika, cestující volali rodinám, píše server

Podle serveru NovinyVM událost popsal na Facebooku jeden z cestujících, který zrovna vlakem jel. I podle jeho tvrzení je na vině počínání strojvedoucího.

„Strojvedoucí se snažil opravit poruchu na vlaku, který odmítal pokračovat v jízdě v obci Martinice. Vystoupil z nepojízdného dopravního prostředku, aby zjistil příčinu poruchy. Vlak se ale rozjel a strojvůdce zůstal venku,“ líčí lokální zpravodaj.

Jak dále píše, cestující se snažili vlak zastavit pomocí záchranné brzdy, ta ale nefungovala. „Ve voze vypukla panika, cestující volali rodinám. Po šesti kilometrech a překonání tří vysokých mostů a jednoho tunelu dojel vlak do Velkého Meziříčí a byl zastaven,“ píše server.

Z Martinic do Velkého Meziříčí trať poměrně prudce klesá, na šesti kilometrech překoná výškový rozdíl zhruba sta metrů. Podle Drápela vlak nakonec zastavil díky sklonovým poměrům trati.

České dráhy už na událost reagovaly. „Strojvedoucí vlaku byl stejně jako při všech jiných podobných mimořádných událostech postaven mimo výkon služby strojvedoucího a přeřazen na jinou práci v depu,“ dodal Šťáhlavský.

Vlak bez strojvedoucího urazil šest kilometrů po klikaté trati z Martinic do Velkého Meziříčí.

Vlak bez strojvedoucího urazil šest kilometrů po klikaté trati z Martinic do Velkého Meziříčí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Odborník popsal, jak funguje záchranná brzda (9/2018):

7. září 2018