Vinobraní na jediné vinici Vysočiny odstartuje odrůdou Irsai Oliver

  16:58aktualizováno  16:58
Jediná oficiální vinice na Vysočině, u Kojetic na Třebíčsku, se chystá na začátek sklizně. Vinařství Sádek jí zahájí příští týden a už na jeho konci nabídne vlastní burčák. Jaký bude mít vinice rok, se teprve uvidí. Hroznů je ale dost.

Sklepmistr vinařství Sádek Tomáš Rygl kontroluje hrozny před sklizní. Koncem příštího týdne už z nich bude burčák. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

"Zatím to vypadá na nadprůměrné množství hroznů, jaká bude kvalita, se uvidí," opatrně předpovídá majitel Vinařství Sádek Lubomír Lampíř, jak bude vypadat letošní úroda.

Sádecké vinice

Mají rozlohu šest hektarů. Z toho na čtyřech hektarech vlastních vinic hospodaří Lubomír Lampíř, část patří taky Michalu Dobešovi z Bohušic. Roste tam třicet tisíc keřů révy vinné. Je to jediná oficiální vinice v Kraji Vysočina.

Sklizeň začne ranou burčákovou odrůdou Irsai Oliver. Burčák z ní bude v prodeji na Sádku a také na několika místech v Třebíči ke konci příštího týdne.

"U irsaie už zaměkají bobule, tmavnou semena, chuť získává muškátové tóny. Jednou z dalších odrůd, kterou sklidíme na růžový burčák, je Festivalnyj. Jde o křížence s Veltlínským červeným raným," doplnil Lampíř.

Vinobraní potrvá dva měsíce, jak budou postupně dozrávat další odrůdy. Letos sklidí okolo osmdesáti metráků z hektaru.

Říká se, že co srpen neuvaří, září nedopeče. Platí to i pro vinohrad a úrodu? "Dny se krátí a s nimi též sluneční svit, ubývá fotosyntézy. Ale samozřejmě, pokud teď budou slunečné dny, ještě se to může na cukernatosti hroznů projevit příznivě," míní Lampíř.

Vinaře na celé Moravě trápilo v roce 2013 sucho, bojovali i s nezvykle silným tlakem houbové choroby, takzvaného padlí révového.

Jak se vyrábí burčák

Mošt z hroznů se zakvasí a ve sklepě při teplotě dvanáct až patnáct stupňů Celsia fermentuje. Asi tak třetí den nabírá na síle, má charakteristický šum, je teplý. To je nejlepší jej začít pít. Burčák je v tuzemsku mimořádně oblíbený. Za to třeba ve Francii jej naopak berou jen jako meziprodukt při výrobě vína.

"Je to, jak když zelené bobule poprášíte moukou. Ty pak praskají, vytéká z nich obsah a sesychají. Mně to sebere maximálně deset až patnáct procent úrody. Co ale vím od kolegů z Mutěnicka a Podluží, tam někteří kvůli tomu přijdou o polovinu letošních hroznů a jsou dost nešťastní," zmínil Lampíř.

Sucho ve vinohradě může podle vysočinského vinaře způsobit hořké tóny ve víně. V zimních mrazech následující zimu pak mohou odejít celé keře révy. Příliš mnoho deště zase způsobuje praskání bobulí. Je to zkrátka rozmanitý sled událostí, na jehož konci je buď konstatování: byl to dobrý ročník, nebo výrok opačný.

Zatím na Sádku vyrábějí takzvaný částečně zkvašený hroznový mošt ze slovenské produkce. Podle zákona se nesmí nazývat burčák, protože není z domácích hroznů.

Jak Lampíř říká, dobrý burčák nemá nahnědlou oxidační barvu ani nadměrné sedliny. Menší usazenina ovšem není na škodu, jsou to zbytky slupek a kvasinek.

Cena taky může napovědět. Pokud prodejce nabízí dvoulitrovku za méně než sto korun, je to podezřelé, taková cena nepokrývá výrobní náklady.

Vinice na Sádku u Kojetic.

Vinice na Sádku u Kojetic.

Nejčtenější

Noční obloha nad Českem se opět rozsvěcuje, jev lidé hlásí stále častěji

Noční svítící oblaka nad Jihlavou, jak je zachytil fotograf Petr Lemberk. Jde o...

Opět po roce mohli lidé na Jihlavsku v minulých dnech pozorovat zvláštní úkaz na letní obloze. Po setmění se část nebe...

Na farmu už ne! Pomohl mu slovenský parťák, teď se Nečas chystá na galeje

Martin Nečas ze Charlotte se raduje po zisku Calder Cupu.

Jako první se útočník Martin Nečas nedočkavě vrhl na kapitána Patricka Browna, jenž zrovna převzal Calder Cup pro krále...

Softbalisté nadějný náskok neudrželi, s Japonskem na MS padli

Momentka ze zápasu světového šampionátu softbalistů Česko - Japonsko

Čeští softbalisté neudrželi ve třetím utkání na mistrovství světa s Japonskem nadějný náskok 3:0 a s favoritem v...

Softbalisté důležitý souboj zvládli. Na domácím MS porazili Filipíny

Momentka z utkání Česko - Argentina na MS softbalistů.

Čeští softbalisté zvládli na mistrovství světa důležitý zápas s nejslabším celkem skupiny A. V havlíčkobrodské Hippos...

Pracujeme v postoji závodící Sáblíkové, líčí stavbař opravu mostu na D1

Stavbyvedoucí Radovan Hofírek stojí na jedné z šesti lávek, které se pohybují...

Monumentální stavba překlenující údolí řeky Oslavy ve Velkém Meziříčí budí pozornost už od svého vzniku. Loni na podzim...

Další z rubriky

Nová školka stojí, otevření však oddálila o rok výroba lůžek pro seniory

Nová přístavba domova pro seniory v areálu havlíčkobrodské nemocnice je...

V Havlíčkově Brodě vyrostla nová mateřská škola. Budova je postavena, pracuje se na jejím zařízení. Rodiče a děti se na...

Zahrádkáři se marně brání výpovědím, Brod chce ze záhonků udělat parcely

Zahrádkářská kolonie Na Nebi v Havlíčkově Brodě (vlevo, vpravo je poslední...

Nájemníci zahrádkářské kolonie Na Nebi na severním okraji Havlíčkova Brodu nechtějí přijít o své zahrádky. Ohradili se...

Pracujeme v postoji závodící Sáblíkové, líčí stavbař opravu mostu na D1

Stavbyvedoucí Radovan Hofírek stojí na jedné z šesti lávek, které se pohybují...

Monumentální stavba překlenující údolí řeky Oslavy ve Velkém Meziříčí budí pozornost už od svého vzniku. Loni na podzim...

Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie
Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o tom, že stravování ve školách je zastaralé a skladba jídelníčku neodpovídá současnému způsobu života. Ze studií vyplývá, že ve školních jídelnách děti nedostávají stravu, která by odpovídala doporučení výživových hodnot a liší se i gramáž porcí. Proč tomu tak je?

Najdete na iDNES.cz