Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vězeňkyně trénují na pražský maraton. S dozorci poběží proti předsudkům

  0:10
Na start populárního pražského maratonu se letos postaví také štafety složené z bývalých i současných vězňů a dozorců. Projekt Yellow Ribbon Run, který svou účastí v závodě podpoří, má za cíl odbourat předsudky firem proti zaměstnávání propuštěných trestanců.
Výuka trestankyň ve věznici ve Světlé nad Sázavou.

Výuka trestankyň ve věznici ve Světlé nad Sázavou. | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

„Tři naše odsouzené už začaly trénovat. Vytyčili jsme jim trasu o délce 350 metrů uvnitř objektu, ale začít bychom měli vybíhat i na místní hřiště s běžeckým oválem. Variantou bude i běh kolem řeky do parku,“ popsala ředitelka ženské věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková, která projekt iniciovala.

Příběhy trestanců, kteří se zúčastní maratonu

Uvědomují si, že v životě chybovali a chtějí po propuštění dostat příležitost začít znovu...

  • Sandra
    Vyrůstala v ekonomicky stabilní rodině. Nedokázala se ale vypořádat se smrtí otce, po jeho smrti začala se sebepoškozováním. Její matka naletěla podvodnici při koupi domu, následně se stěhovali po podnájmech. Po prvním ročníku střední školy začala pracovat. „Potkala jsem kluka, zamilovala se a odešla z práce i z domova, abych s ním ze žárlivosti mohla trávit 24 hodin denně. Oba jsme byli chudí, ale z milujících rodin, a toužili jsme po bohatství. To nás svedlo za hranice zákona.“
  • Lenka
    Jako náctiletá utíkala z domu a dostala se k drogám. V době, kdy abstinovala, se stala mámou dvou dětí. Svůj život věnovala jim a práci, aby je jako samoživitelka uživila. „Byla jsem dost pracovně vytížena a postupem let i unavená. Jednou se u mě zastavil známý a podal mi drogu jménem pervitin,“ popisuje. Postupně kvůli narkotikům přestala vše zvládat, takže děti přidělili do péči otci. Neplatila alimenty, a tak skončila ve vězení.
  • Pamela
    V devíti letech se poprvé dostala za útěky z domova do diagnostického ústavu. Za dobré chování se po 3 měsících vrátila zpět k rodičům, ale její pobyt tam netrval příliš dlouho, protože utíkala dál. Byla problémová, a tak skončila v dětském domově a pak ve výchovném ústavu. Během dovolenky však spáchala loupežné přepadení, za které byla ve věku 15 let odsouzena a následně propuštěna po prezidentské amnestii. Po půl roce začala znovu páchat trestnou činnost a skončila na čtyři roky za mřížemi.
  • Vladimír
    Dětství prožil v bezproblémové a finančně zajištěné rodině. Po maturitě studoval ekonomii. Po studiu zkusil podnikat i pracovat na několika manažerských pozicích. V průběhu podnikání v realitách napomohl k nelegálnímu prodeji nemovitostí. Za pokus o podvod dostal šest a půl roku vězení, před nímž uprchl do Sierry Leone, kde onemocněl malárií. „Před minulostí nelze utéct, rozhodl jsem vrátit, přestože jsem měl velký strach. Vím, že po propuštění pro mne bude složité se pracovně solidně uplatnit, i když mám vysokou školu, ve svém oboru jsem selhal.“

Mimo tří trestankyň ze Světlé poběží se žlutou stužkou na triku také vězeň z Kuřimi na Brněnsku a účast přislíbili také tři bývalí odsouzení. Týmy doplní dozorci, ale třeba i náměstek generálního ředitele světelské věznice, zástupce kanceláře ombudsmana či ředitelé firem.

Na start pražského maratonu se tak 8. května postaví pět či šest „vězeňských týmů“ složených ze čtyř závodníků. Trasu o délce 42 kilometrů si mezi sebe rozdělí téměř rovnoměrně. První tři štafetoví běžci poběží každý deset kilometrů, nejzdatnější čtvrtý zbývajících dvanáct.

„Celkově od nás poběží do třiceti lidí. Oslovila jsem všechny ředitele věznic, aby informaci rozšířili, což se částečně podařilo, u nás je zájem největší, v ostatních zařízeních spíše vlažný, ale napoprvé jich tam ani nechceme mít mnoho, nejprve se potřebujeme naučit vše zorganizovat,“ uvedla Slováková.

Že by někdo využil příležitosti a v mnohatisícovém davu závodníků se pokusil „vypařit“, se neobává. „Zájemce jsme nevybírali podle toho, jak jsou vzorní, ale jestli mají k běhu vztah, jestli to pro ně bude motivace. Taky potřebujeme zjistit, jak dlouho předem je nutné trénovat, abychom se vlezli do limitu, předešli tomu, že někdo odpadne a podobně,“ vysvětlila.

Cizinec z agentury, nebo bývalý vězeň? Ať se firmy zamyslí

Vznik projektu se rozhodla iniciovat poté, co se sama v roce 2011 zúčastnila podobné akce v Singapuru, kde se za jedenáct ročníků běhu se žlutou stužkou, poukazující na problém obtížné zaměstnatelnosti propuštěných vězňů, podařilo pro tyto lidi vytvořit přes dva tisíce pracovních míst.

„Tam závod nepořádá vězeňská služba, ale přímo firma, která má zaměstnávání vězňů na starosti. Systém je celkově propracovanější, chodí třeba nabízet práci přímo na výstupní oddělení věznic. Samozřejmě by bylo dobré se tímto směrem také ubírat, ale zatím jde spíš o rozpoutání společenské debaty,“ zdůraznila.

Statistika, která by ukazovala, kolik procent hříšníků najde po propuštění práci a jak rychle, podle ní zřejmě neexistuje. „Ale recidiva je v Česku 70 procent, z čehož je zřejmé, že systém nefunguje,“ upozornila (více jsme psali zde).

Vězňům se po 15 letech zvednou odměny za práci

Když uchazeč o práci vytáhne výpis z trestního rejstříku, který většina zaměstnavatelů požaduje, klesnou jeho šance automaticky takřka na nulu.

„Nějaké dávky přitom dostávají až za měsíc od propuštění, takže pokud nemají kam jít, přežívají první měsíc na ulici, a leckdy se stane, že v té době dotyčný selže a uchýlí se třeba ke krádežím. Chtěli bychom, aby se firmy zamyslely, jestli upřednostní agenturního dělníka z ciziny, nebo dají šanci těmto lidem, kteří, jakmile se zapojí, nebudou mít důvod páchat trestné činy,“ je přesvědčena.

Stuhu může připnout kdokoli ze závodníků

Podle Slovákové je vidět, že celospolečenský zájem o téma postupně narůstá.

„Jsou firmy, kterým nejsou sociální témata lhostejná a zajímají se, co pro zlepšení situace mohou udělat. Chtěla bych, aby se propuštěných trestanců nebály, alespoň je přizvaly na pohovor a přemýšlely nad tím, že i propuštěný vězeň může být vděčný a spolehlivý zaměstnanec,“ dodala ředitelka.

Záštitu nad akcí převzali i ministr spravedlnosti, ministryně práce a sociálních věcí, ombudsmanka i mezinárodní organizace International Corrections and Prisons Association sdružující odborníky v oblasti vězeňství a nápravné péče z 80 zemí celého světa.

Připnout si žlutou stuhu a vyjádřit tak myšlence podporu bude moci v květnu kdokoli z účastníků největšího maratonu v Česku s mezinárodním významem.

„Jsme tady proto, abychom vytvářeli určité hodnoty, Yellow Ribbon Run je právě jednou z nich. Myslím, že je velice důležité lidem, kteří udělali chybu a odpykali si svůj trest, umožnit důstojný návrat do společnosti,“ zakladatel pražského maratonu Carlo Capalbo.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Prodej restaurace a penzion - Bystřice…
Prodej restaurace a penzion - Bystřice…

Hornická, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
22 500 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...