Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysočina přehodnotí odmítavý postoj k větrníkům, zájemců o stavbu jsou desítky

  14:22
Kraj Vysočina do konce léta přehodnotí svůj dosud odmítavý postoj k větrným elektrárnám. Jakýsi stop stav v kraji platí od roku 2009. K nynější změně přispěla nová legislativa i podpora obnovitelných zdrojů energie. Obce a města už nyní evidují desítky zájemců o stavbu větrníků.
Od roku 2007 je na Vysočině sedm větrných elektráren. Kraj pak podmínky pro jejich výstavbu tak ztížil, že v podstatě vyhlásil stop stav. Až nyní svůj postoj začal přehodnocovat.

Od roku 2007 je na Vysočině sedm větrných elektráren. Kraj pak podmínky pro jejich výstavbu tak ztížil, že v podstatě vyhlásil stop stav. Až nyní svůj postoj začal přehodnocovat. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Velká vrtule na vysokém stožáru se točí nad obcí Kámen na Havlíčkobrodsku od roku 2007. Tehdy ji tam vztyčil soukromý investor. Patří mezi sedm větrných elektráren na Vysočině postavených a zprovozněných.

Zanedlouho by se k ní mohly přidat další dvě. Zájemce o výstavbu s vedením obce jednal a dostal prvotní příslib. „S projektem souhlasíme. V zastupitelstvu už jsme odhlasovali smlouvu o smlouvě budoucí,“ informoval starosta obce Václav Vala.

Dva nové stožáry by měly vyrůst poblíž toho stávajícího. Jeden bude na jedné straně silnice 38 z Havlíčkova Brodu na Kolín, druhý naproti přes dopravní tepnu. Postavené by měly být na obecních pozemcích, jež Kámen investorovi pronajme.

„Žádný protest proti záměru se tu neobjevil, sousedé nemají námitky. Za ty roky provozu jedné větrné elektrárny jsme si ověřili, že život místních nikterak neovlivnila a nenarušila ani přírodu,“ podotýká starosta.

Kámen k podpoře projektu vedou nejen v současné době hojně propíraná ekologická hlediska, ale zcela pragmaticky i vidina zisku. Investor totiž obci slibuje roční platby v milionech korun. Pro vesničku s necelými čtyřmi stovkami obyvatel by to byl luxusní příjem.

„Jen tyto dvě nové elektrárny by dodaly čtyřicet procent rozpočtu naší obce,“ zdůraznil Václav Vala. Z provozu stávajícího větrníku ani náznakem tolik peněz není. Dle smlouvy obec získává ročně 75 tisíc korun.

Stonařovští podpořili nové elektrárny v anketě

Podobný záměr má další soukromý investor i ve Stonařově. Západně od městyse ve směru na Třešť by rád vystavěl větrný park se třemi až čtyřmi vrtulemi. Instalovaný výkon jedné z nich by měl dosáhnout až 4,5 megawatt.

A ani Stonařov se nestaví proti. Naopak, jeho obyvatelé v nedávné anketě výstavbu poměrně výrazně podpořili. „Ankety se zúčastnilo 43,8 procent letos plnoletých obyvatel. Z 378 platných anketních lístků se 302 občanů vyslovilo pro výstavbu větrných elektráren, což odpovídá osmdesáti procentům,“ stojí na webových stránkách městyse.

Zastupitelé tak na nic nečekali a už v minulém týdnu vyjádřili souhlas s uskutečněním projektu. Na příštím zasedání by měli projednat návrh smlouvy s investorem. „Doladíme ještě některé detaily,“ vzkázal starosta Stonařova Ivan Šulc.

Také jeho městys by z provozu větrného parku mohl významně těžit. Investor slibuje buď paušální platbu za vyrobené megawatty energie, nebo podíl na zisku společnosti. Stejně přistupuje i k soukromým vlastníkům půdy, kterou by pro výstavbu chtěl využít.

Stonařov a Kámen jsou jen dva příklady. Podobné záležitosti v současné době řeší vícero radnic na celé Vysočině. S vidinou legislativních změn a zvyšující se podpory obnovitelných zdrojů energie ze strany státu vycházejících z plánu Green Deal se objevují desítky investorů.

Dokument určí pro elektrárny vhodné lokality

Vysočina má pro větrné elektrárny příznivé podmínky. Od roku 2009 se k nim však stavěla striktně odmítavě. „Kraj stavbě větrných elektráren nemůže zabránit úplně. Ale uděláme vše pro to, abychom situaci žadatelům co nejvíce ztížili,“ pravil na dni otevřených dveří věžnických elektráren v červnu 2014 tehdejší krajský radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Chlád.

Dnes je situace jiná. Kraj s ohledem na podporu zelené energetiky pomalu otáčí. Začal pracovat na strategiích i změnách zásad územního rozvoje. Dokument by měl určit lokality vhodné pro budování větrných i solárních elektráren. Hotov by měl být do konce letošního léta.

„Budou zohledněna mimo jiné geomorfologická specifika Českomoravské vrchoviny, sídelní struktura, kulturně-historické dominanty včetně sakrálních staveb, přírodní dominanty nebo krajinné předěly,“ přiblížil hejtman Vítězslav Schrek.

Podle jeho náměstkyně Hany Hajnové je však už nyní jisté, že větrníky nebudou smět stát všude. Tvrdí, že až 90 procent plochy regionu je pro umístění větrných elektráren krajinářsky nevhodných a některé pozemky jsou nevhodné z jiných důvodů.

„Ztratili jsme 15 let, stále jsme v bodě nula“

„Zatím zůstává nejasná situace ohledně parametrů pro vymezování takzvaných ‚go to‘ zón. I za těchto předpokladů je možné hledat přijatelné kompromisy v podobě ploch krajinářsky přijatelných, například málo členité povrchy a náhorní planiny. Těchto míst však na Vysočině není mnoho,“ upozorňuje Hajnová.

Konkrétně Kámen se takového vymezení ploch příliš neobává. „Pokud už jedna elektrárna roky a bez stížností nad obcí funguje, mohly by přibýt i další dvě,“ domnívá se starosta Vala.

Stonařovský Ivan Šulc je zatím opatrnější. Investora podle něj čekají mnohá další a rozhodně složitější jednání, než absolvoval na úřadě městyse. „Jedním z limitujících faktorů bude i armáda. Nad Stonařovem vede vojenský letecký koridor do výcvikového prostoru,“ zmínil. Jen kousek od Stonařova však leží Pavlov, kde už roky stojí větrný park se čtyřmi stožáry. Ten povolení dostal.

Podle stonařovského starosty je otáčení postoje státu i kraje k obnovitelným zdrojům chvályhodné, nicméně velice pomalé a zdlouhavé. „Za těch patnáct let, co tu platí prakticky stop stav, se veškeré vymezení ploch a podmínek pro výstavbu mohlo promyslet a doladit. Ten čas jsme ztratili. Stále se nacházíme v bodě nula,“ podotýká.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...