Na zasedání zastupitelstva ve Velkém Meziříčí došlo k obměně vedení města (25....

Na zasedání zastupitelstva ve Velkém Meziříčí došlo k obměně vedení města (25. února 2020) | foto: Jana Nedělková, MF DNES

Velké Meziříčí má nové vedení radnice. Starostovi je teprve 28 let

  • 5
Radnice ve Velkém Meziříčí se opět otřásla v základech. Město se dočkalo zcela nového vedení, ač se nekonají žádné volby. V posledních letech to přitom nebylo poprvé. Do čela úřadu byl na úterním zasedání zastupitelstva zvolen osmadvacetiletý Alexandros Kaminaras ze strany Společně VM.

Stal se nejmladším starostou v historii města i jedním z nejmladších v republice. Nahradil dosavadního šéfa radnice Josefa Komínka (ČSSD). Zásadně se obměnilo rovněž složení rady.

Návrh na sesazení starosty Komínka i místostarostky Jiřiny Jurdové (Meziříčské fórum) a okamžitou výměnu radních předložil zastupitel Tomáš Rapušák (Meziříčské fórum).

„Důvodem je dlouhodobá nespokojenost s prací vedení města,“ uvedl Rapušák. Poslední kapkou byl prý pro opozici záměr na vybudování supermarketu Lidl v areálu bývalého Svitu v historické části města. Pro Rapušákův návrh hlasovalo třináct z celkem třiadvaceti přítomných zastupitelů.

Jako druhý muž radnice byl zvolen František Smažil (ANO 2011). Zbytek rady bude nově tvořit Josef Prokop (Společně VM), Ivo Šulc (TPM), Petr Velička (TPM), František Fňukal (ANO 2011) a Tomáš Rapušák (Meziříčské fórum). Kromě někdejšího starosty a místostarostky v pozici radních skončili František Komínek (ČSSD), Marie Ripperová (KDU-ČSL), Stanislav Kratochvíl (KDU-ČSL), František Smažil (ANO) a Miroslav Jágrik (ČSSD).

„Se svými kolegy, se kterými budu ve vedení města, bych chtěl usilovat o to, abychom maximální energii věnovali spíše zlepšení podmínek, ve kterých žijeme, a práci pro obyvatele, než snaze o utišení hlasů opozičních zastupitelů,“ prohlásil Alexandros Kaminaras.

Zastupitelé po odhlasované „střídačce“ ve vedení města jednání přerušili ještě předtím, než došlo k projednání drtivé většiny plánovaných bodů, jimiž byla například žádost společnosti Lidl o spolupráci či nabídka státu na bezúplatný převod historické památky Loupežnický most do majetku města.

Nyní již bývalý starosta Komínek kvůli tomu neskrýval své rozhořčení. „Takhle barbarsky vedené zastupitelstvo jsem ještě nezažil. Lidé sem nepřišli na tuhle frašku, ale aby se něco dozvěděli - například o tom, jak to bude s Lidlem,“ kritizoval. 

Nový starosta Alexandros Kaminaras 25. února 2020)

Noví městští radní se podle Kaminarase budou s těmito body v nadcházejících týdnech podrobně seznamovat a k jejich řešení se opět přistoupí ve druhé polovině března. „Do té doby bychom také rádi konkretizovali podobu některých kroků, které ke zlepšení stavu města chystáme, a představit je lidem. Nemáme na to čtyři roky času, jako kdyby bylo po běžných volbách, ale chceme toho zvládnout co nejvíce,“ dodal nový starosta.

Úterní výměnou rady došlo k pomyslné odvetě za „puč“, který se ve městě uskutečnil už v roce 2017. Po komunálních volbách v roce 2014 měla koalice patnáct zastupitelů z celkových třiadvaceti. Jenže pět koaličních členů tehdy přešlo postupem času k opozici. 

Jedním z důvodů byly hádky kolem přípravy rekonstrukce Náměstí nebo reorganizace městského zpravodaje Velkomeziříčsko. Opozice tak získala většinovou sílu třinácti hlasů a stala se neoficiální „koalicí“. Ta se následně v tichosti domluvila a v roce 2017 odvolala pět členů rady, načež rezignoval i tehdejší starosta Radovan Necid (TPM). Přitom ten jako jediný z původní rady měl v novém vedení společně s Josefem Komínkem zůstat.