Zelená hora u Žďáru nad Sázavou.

Zelená hora u Žďáru nad Sázavou. | foto: Národní památkový úřad Telč

Ve Žďáru začínají Slavnosti jeřabin, měsíc koncertů, výstav a divadla

  • 0
Swingové melodie ve čtvrtek rozezvučí náměstí Republiky a ohlásí 18. ročník Slavností jeřabin. Letošní program překypuje koncerty, představí se i umělci z Horácka. A paralelně se slavnostmi se v Domě kultury uskuteční další výstava, která představí obrazy z dědictví manželů Bödenfeldových.

Program je rozptýlen do jednoho měsíce. Začíná ve čtvrtek 23. srpna a končí 23. září. "Zapojí se kulturní spolky, které ve Žďáře jsou. Knihovna, základní umělecká škola nebo klub Batyskaf," vyjmenovala některé z nich vedoucí odboru kultury Blanka Lučková.

Městské divadlo nabízí recitál známého herce Luďka Munzara. "Velkou akcí bude Klášterní noc," upozornila Lučková. Ta bude spojena s připomínkou 290. výročí vysvěcení nejznámější žďárské památky, poutního kostela na Zelené hoře. Lidé uvidí mimo jiné zářící Zelenou horu, a to díky multimediálnímu projektu.

Do programu žďárských slavností není zařazena výstava sbírky 187 obrazů, které v minulosti patřily malíři Josefu Kosinkovi.

"Trvalo asi pět let, než se nám obrazy podařilo dostat z Německa," připomenul nedávno místostarosta Jaromír Brychta. Vernisáž této výstavy se uskuteční v sobotu od 16 hodin, kompletně vystavena bude Kosinkova sbírka nejspíš naposledy.

"Příští rok budeme mít opraveny prostory Moučkova domu, tam pak chceme obrazy obměňovat třeba po třetinách," upozorňuje na objemnost sbírky Lučková.