Zastupitelé ve Světlé nad Sázavou neschválili rozpočet, město tak dál zůstane v rozpočtovém provizoriu (ilustrační snímek).

Zastupitelé ve Světlé nad Sázavou neschválili rozpočet, město tak dál zůstane v rozpočtovém provizoriu (ilustrační snímek). | foto: Radek Miča, MAFRA

Zastupitelé neschválili rozpočet. Jsou jako poslanci, zlobí se starosta

  • 0
Vůbec poprvé od roku 1990 zastupitelé ve Světlé nad Sázavou ani na konci února neschválili rozpočet. Znamená to, že se teď město nepohne z místa. V ohrožení jsou veškeré investice včetně zasíťování nové průmyslové zóny, od které si město, jež se stále vzpamatovává z krachu skláren, hodně slibuje.

"Městu se konečně zase začíná dařit a některým zastupitelům se to zjevně nelíbí. Anebo moc často koukají na jednání Poslanecké sněmovny a chování poslanců aplikují na sedmitisícové město," komentoval výsledek jednání starosta Jan Tourek. "Je to nepříjemné a prapodivné rozhodnutí," přidala se i místostarostka Lenka Arnotová.

Vedení města stále nemůže pochopit, proč rozpočet neprošel. S předstihem se na něm koalice dohodla, neobsahuje žádná kontroverzní témata, je úsporný, všem organizacím radnice snížila příděly na 95 procent. "Objevila se jen jedna nepodstatná námitka, která rovněž neprošla. Žádný protinávrh nebyl," kroutí hlavou Tourek.

Světlá zůstane v rozpočtovém provizoriu

Rozpočet byl naplánován jako schodkový. Rozdíl mezi příjmy ve výši zhruba 102 milionů a výdaji 117 milionů měl hradit přebytek hospodaření města z minulých let.

Kromě zasíťování nové průmyslové zóny neobsahoval žádnou výraznou investici, peníze měly jít hlavně na splátky předchozích úvěrů a do dokončení rozdělaných akcí. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu ke schválení chyběl jediný hlas.

Pro Světlou to znamená, že i nadále bude žít v rozpočtovém provizoriu. Nemůže zahájit žádné nové investice, nemůže žádat o dotace, chod města prakticky stojí. Kromě havarijních stavů musí být pozastaveny veškeré větší výdaje.

A to se dotkne především nové průmyslové zóny u skláren podél výpadovky na Havlíčkův Brod. Město už v soutěži vybralo dodavatele, na počátku března chtělo práce za zhruba 22 milionů zahájit. Teď je bude muset minimálně o měsíc odložit. Nepříjemné je to i z toho důvodu, že do počátku dubna se měli o vstupu do Světlé rozhodnout případní investoři.

O rozpočtu budou jednat znovu v březnu

Druhý pokus na schválení rozpočtu budou mít zastupitelé na mimořádném jednání v březnu. Vládnoucí koalice lidovců, ODS a nezávislých jim předloží navlas stejnou verzi, jakou tento týden odmítli.

"Není důvod dělat nějaké změny, když se neobjevil žádný jiný návrh," konstatovala Arnotová. "Věřím, že napodruhé projde. Mnoho zastupitelů si nakonec svou chybu uvědomilo," dodal Jan Tourek.

Hned po schválení rozpočtu by se mohla průmyslová zóna začít připravovat. V plánu je vybudovat páteřní komunikaci, chodníky, osvětlení i veškeré inženýrské sítě na ploše zhruba deseti a půl hektaru. Součástí prací bude i stavba okružní křižovatky na konci města, která zhruba na dva měsíce omezí provoz po silnici na Brod a kterou zaplatí kraj.

"Nebudeme zatím zasíťovávat pozemky, to necháme na případných investorech, kteří si to udělají přesně podle svých představ. Naším cílem bude vystavět novou silnici dlouhou asi 350 metrů, kterou zároveň vyřešíme přístup ke skládce, a přivést energie," upřesnila místostarostka.

Podmínkou pro to ale bude, aby pro rozpočet zvedlo ruku minimálně 11 zastupitelů. Ti už sice dříve akci podpořili, bez rozpočtu ale začít nemůže. A město bez něho ani nemůže žádat o dotaci, kterou by na zasíťování rádo získalo.