Prohlídka Šlakhamru nabízí ukázku chodu bucharu a dalších zařízení poháněných...

Prohlídka Šlakhamru nabízí ukázku chodu bucharu a dalších zařízení poháněných dvěma vodními koly. - Technické muzeum v Brně dokončilo rekonstrukci historického hamru - Šlakhamru - v Hamrech nad Sázavou. Expozice je věnovaná železářské tradici na Žďársku. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Středověký Šlakhamr zahájí sezonu kováním pštrosích velikonočních vajíček

  • 0
Památný Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou zahájí sezonu Kovářskými Velikonocemi. Kromě ukázek výroby nejrůznějších kovaných nástrojů a ozdob budou návštěvníci svědky pokusu o okování velikonočních vajíček. "Vstup bude bezplatný," slibuje správkyně památky Bohdana Elblová.

Bývalý Brdíčkův mlýn bude otevřen o velikonočním víkendu 7. a 8. dubna a celé stavení bude slavnostně vyzdobeno. "Znovu se roztočí vodní kola, aby uvedla do chodu původní chvostový hamr, na kterém předvedou své umění kováři z celé České republiky," doplnila Elblová.

Kováři se mimo jiné pokusí kovem vyzdobit pštrosí vejce. V programu nebudou chybět ani tradiční zvyky. Lidé si ve mlýně mohou vyzkoušet pletení pomlázek z vrbového proutí, uvidí také zdobení velikonočních vajíček.

Památný Šlakhamr

Ve Šlakhamru se vyrábělo železo od 14. do poloviny 17. století. Opravy stavení, které do poloviny minulého století sloužilo jako vodní mlýn, stály 8,5 milionu. Postaralo se o ně Technické muzeum Brno.

Práce se prováděly postupně od roku 1999. Pro veřejnost se památka poprvé otevřela loni v červnu. V první turistické sezoně si ji prohlédlo 4 100 lidí.

Pravidelné prohlídky letos začnou v květnu, budou o víkendech a o svátcích. Od června do září bude otevřeno denně kromě pondělí.

Chystají se i další akce. Počátkem června se bude ve Šlakhamru slavit dětský den, v srpnu se uskuteční akce zaměřená na zpracování dřeva a soutěžní dřevorubectví.