Svítící barevné šipky na trolejích jsou vlastně ukazatele výhybek, podobně, jak je tomu na kolejích. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

V ulicích Jihlavy blikají pestrobarevné šipky. Pomáhají řidičům MHD

  • 2
V Jihlavě už dlouho svítí červené šipky. A nyní se na křižovatkách objevily nové barvy. Není to reklama, svítící barevné šipky na trolejích jsou vlastně ukazatele výhybek pro trolejbusy, podobně, jak je tomu na kolejích, vysvětlil ředitel Dopravního podniku Josef Vilím.

"A to kromě červené a modré máme už i žlutou barvu," odpověděl. Ta je na křižovatce u zimního stadionu. Když řidič trolejbusu míří ke křižovatce, vidí podle světelné šipky, do jakého směru je právě výhybka nahoře v drátech přehozená.

Pokud mu směr nevyhovuje, zmáčkne tlačítko u volantu a dálkově si zvolí správnou variantu.

A proč místo červené už jsou v Jihlavě i žluté a modré výhybky? Protože je trolejové vedení v Jihlavě čím dál složitější.

Řidičům MHD se totiž v éře jednobarevných ukazatelů stávalo, že stisknutím tlačítka přehodili nechtěně i dvě výhybky najednou.

Kritické místo bylo třeba u kruhového objezdu blízko železničního viaduktu, kde se potkávají Havlíčkova a Okružní ulice. Tam je na jednom místě víc směrovek.

Dnes šoféři mačkají místo jednoho červeného celkem tři tlačítka. A to podle toho, jakou barvou svítí ukazatel před nimi.

V Jihlavě je šestnáct trolejových křižovatek, nejsložitější jsou u autobusového nádraží a u Jánů.