Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MF DNES

Hazard znovu uspěl. Gambleři dostali v Třebíči další rok k dobru

  • 6
Třebíčský starosta Pavel Janata předložil vyhlášky, které prodlužují legalizaci hazardu na území města. Podle něj město stejně nic nezmůže s přístroji povolenými ministerstvem financí. To však takovou argumentaci odmítá.

Bylo to zvláštní hlasování. Třebíčský starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) na posledním zasedání zastupitelů předložil ke schválení dvě vyhlášky, díky nimž bude možné si ve městě legálně zahrát na různých hracích automatech a videoloterijních terminálech i po 1. lednu 2017.

Nakonec se Janata zdržel hlasování. Nařízení města i tak prošlo, pro zvedlo ruku 18 z 26 přítomných zastupitelů. Zákaz hazardu je tak odložen o další rok. Situace se v Třebíči opakuje už poněkolikáté. Vždy přijdou provozovatelé a vždy město kývne na jejich přání, aby bylo benevolentní dalších dvanáct měsíců.

Janata dlouze odůvodňoval, proč úředníci na radnici trávili čas sepisováním vyhlášek.

„Od 1. ledna 2017 měl být plošný zákaz hazardních přístrojů v Třebíči. Víme, že kdyby začal platit, nepřestanou na území města fungovat ta hrací zařízení, která jsou povolená ministerstvem financí,“ sdělil v úvodu starosta.

Jinými slovy - zrušily by se městem povolené automaty, z nichž by nic „neukáplo“ do rozpočtu, a hráči by stejně měli kde hrát, gamblerství by se nezamezilo.

„V současnosti je taková situace, že pokud bychom navržené vyhlášky nepřijali, do konce roku 2017 stejně bude moci být provozováno ministerstvem financí povolených 84 přístrojů. Do konce roku 2018 je to 36 přístrojů a do konce roku 2018 tři přístroje. A tato zařízení mohou fungovat dál podle data, které je uvedeno v jejich povolení od ministerstva. Bez ohledu na naši případnou vyhlášku,“ zdůraznil Janata. Přijetí vyhlášek znamená podle jeho slov přínos 15 milionů korun do rozpočtu. V současnosti je ve městě 192 herních míst na necelých 37 tisíc obyvatel.

„Ve zdůvodnění je ptákovina“

Potírání přebujelého hazardu a tvorbu nového loterijního zákona, který vstoupí v platnost od 1. ledna 2017 a bude značně komplikovat provozovatelům hazardní byznys, má na starosti náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Jak hlasovali

Kdo byl proti:
Milan Zeibert (Břehy)
Jaromír Barák, Alexandra Svobodová, Rostislav Štork (všichni Třebíč občanům!)

Kdo se zdržel hlasování:
Milan Šťastný, Hana Houzarová (oba Břehy), Danuše Milotová (KSČM), Pavel Janata (KDU – ČSL)

Nepřítomen:
Daneš Burket (Pro Třebíč)

Ten ke starostově zdůvodnění vyhlášek doslova řekl: „Je to ptákovina v té pasáži, kdy Janata argumentuje, že stejně město nic nenadělá s ministerstvem povolenými herními zařízeními. Stačí nám zavelet, abychom zahájili správní řízení, a my během několika měsíců přístroje zrušíme. Zrušili jsme jich tak už desítky tisíc v republice, není důvod, aby to nešlo v Třebíči.“

Takový průběh rušení v praxi potvrdil mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. V Jihlavě mají už několik let plošný zákaz hazardu.

Velkou podporu fungování legálního hazardu v Třebíči vyslovil na zastupitelstvu místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). On osobně neuznává jakoukoli prohibici. Podle něj hned zapracuje černý trh.

„Města v okolí, která šla cestou absolutního zákazu, se akutně potýkají s problémem černých heren. Jednal jsem teď s náměstkem primátora v Jihlavě, kde mají dva roky absolutní zákaz automatů. V současnosti mají 157 černých kvízomatů. A nevědí si s nimi rady. Brno, které chtělo jít příkladem, je na tom daleko hůře,“ prohlásil.

„Rád předám kontakt na kriminálku a finanční úřad“

S takovou interpretací nesouhlasí radní pro Brno-střed Svatopluk Bartík.

„Pan Pacal se mýlí. Naopak, černé herny se snadněji schovají v místě, kde je i fůra legálních heren. Brno při 370 tisících obyvatelích má dle interních informací z kriminálky asi 100 kvízomatů a ty se řeší péčí speciálního finančního úřadu a kriminální policie České republiky,“ uvedl Bartík.

Podle něj si místní politici vědí rady. „Jsme v kontaktu s hazardní kobrou ministerstva financí, proti kvízomatům v Brně již několikrát zakročila.“ Celníci přístroje odvezli a další si pod vlivem zásahů stáhli jejich provozovatelé sami.

Bartík řekl, že Pacalovi dodá správné informace, pokud se mu ozve. A Brnem ho provede. „Rád mu předám i kontakty na finanční úřad a kriminálku, pokud je sám nemá.“

Mluvčí jihlavského magistrátu Tulis uvedl, že o čísle 157 ilegálních kvízomatů nic neví. „Nevím, se kterým náměstkem pan Pacal mluvil. To velké číslo nemohu potvrdit a nevím, kde by ho kdo na radnici vzal. Vše totiž měla na starosti jediná zaměstnankyně, která onemocněla a nakonec nedávno odešla. Poslední relevantní údaj byl z dubna a tehdy na území padesátitisícového města bylo odhaleno 47 kvízomatů,“ konstatoval.