V opravené pelhřimovské nemocnici mají větší komfort pacienti i lékaři

  10:45aktualizováno  10:45
Dva a půl roku čekali pacienti i lékaři na komfortnější prostředí v pelhřimovské nemocnici. Řemeslníci tam opravovali hlavní lůžkovou budovu. Výsledek? Nemocní dostali pokoje se sprchami, ledničkou či televizí. Lékařům zase pomůže nové vybavení na ošetřovnách. Novinkou jsou i centrální šatny.

Nemocnice v Pelhřimově zmodernizovala hlavní lůžkovou budovu. Lékaři dostali nové vybavení. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Modernizace stála půl miliardy a uskutečnila se ve třech etapách. Od července 2008 do března 2009 stavaři zrekonstruovali přístavbu hlavní lůžkové budovy. V druhé etapě pracovali na východním křídle. Finální oprava středové části areálu začala letos v lednu. Přitom nemocnice nemusela přerušit provoz v budově.

"Stavařům byla vždy uvolněna třetina budovy. Ve zbývajících dvou třetinách pokračoval provoz zdravotnických pracovišť," vysvětlil ředitel nemocnice Jan Mlčák. (Více o přestavbě čtěte zde.)

Elektronická data nahradila klasické snímky

V budově přibylo detašované pracoviště rehabilitačního oddělení. Zůstalo zde naopak radiodiagnostické oddělení, interní ambulance, interny, urologie, ortopedie a lůžková oddělení chirurgie.

Nemocnice v Pelhřimově zmodernizovala hlavní lůžkovou budovu. Lékaři dostali nové vybavení.Nemocnice v Pelhřimově zmodernizovala hlavní lůžkovou budovu. Lékaři dostali nové vybavení.

Areál hlavní lůžkové budovy se může pochlubit novým centrálním příjmem a zdigitalizovaným radiodiagnostickým oddělením. Právě v něm vidí, kromě celkové rekonstrukce a modernizace objektu, hlavní přínos modernizace hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. "Elektronická data místo klasických snímků značně urychlí práci lékařů a zjednoduší i evidenci a uchovávání snímků," konstatoval Běhounek.

Kraj Vysočina přispěl na rekonstrukci sedmdesáti procenty nákladů, zbytek byl hrazen z fondů Evropské unie. Kromě rekonstrukce pláště a modernizace interiéru objektu musela být ve staré budově vyměněna také všechna okna a rozvody. Stavaři ji také zateplili a opravili střechu.

Nemocnice v Pelhřimově zmodernizovala a slavnostně otevřela hlavní lůžkovou budovu. Lékaři dostali nové vybavení.

Nemocnice v Pelhřimově zmodernizovala a slavnostně otevřela hlavní lůžkovou budovu. Lékaři dostali nové vybavení.

"Velká část peněz byla použita na technologie umístěné uvnitř budovy. Myslím si, že Pelhřimov má novou dominantu, z architektonického hlediska se mi budova velmi líbí,“ nechal se slyšet ředitel Mlčák. Zvenčí ji zvýrazňuje moderní prosvětlený vchod evokující prostor a vzdušnost. Celá budova vůbec je založena na prostoru, světle a budí v člověku dojem, že snad ani nejde o nemocnici.

Příští rok čeká nemocnici zateplování

Stavební úpravy v pelhřimovské nemocnici budou pokračovat i v příštím roce. Její zřizovatel, kraj Vysočina, totiž plánuje zateplit některé nemocniční budovy po celém kraji.

"Chceme zateplit i nemocnici v Pelhřimově. Požádali jsme ministerstvo životního prostředí o peníze z prostředků Evropské unie kvůli energetickým úsporám. Chceme se postarat o to, co máme, aby budovy sloužily co nejdéle," vysvětlil náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl.

Nejčtenější

Dokažte, že remízek je remízek, tlačí finanční úřady na vlastníky půdy

Jedna z nově založených tůněk. Napřesrok jen málokdo pozná, že zde není...

Mnozí majitelé pozemků zažili v lednu nepříjemné překvapení. Museli dokazovat, že jejich příkopy či remízky nejsou...

Dvouletý chlapec z babyboxu žije u pěstounů, ovšem chtějí ho i příbuzní

Babybox v Pelhřimově

Odložený chlapec, kterého našli 18. ledna v babyboxu v Pelhřimově, se možná vrátí k biologické rodině na jih Čech....

Je to Mirek? Není moc tlustý? ptal se sám sebe autor Donutilovy busty

Podle Miroslava Donutila se busta, jejíž finální verzi viděl až při samotném...

Oblíbený filmový a divadelní herec a bavič Miroslav Donutil dostal ke svým čtvrtečním 68. narozeninám od přátel,...

Budiž hala, ale kam s ní? Aneb věčné téma rychlobruslařský ovál

Martina Sáblíková si jede pro rychlobruslařské zlato z trati 5000 metrů.

Už jde tak trochu o český sportovní folklor. Postavme rychlobruslařskou halu pro Martinu Sáblíkovou, ozývá se od roku...

Netrefili jsme se, přiznává magistrát a ustupuje obyvatelům údolí řeky

Parkovací plochy u soukromého parku jsou nedostatečné a tak řidiči improvizují....

Nový ostrůvek v řece - možná ne. Přeložení silnice blíž k rodinným domům - uvidíme. Vedení jihlavského magistrátu...

Další z rubriky

Netrefili jsme se, přiznává magistrát a ustupuje obyvatelům údolí řeky

Parkovací plochy u soukromého parku jsou nedostatečné a tak řidiči improvizují....

Nový ostrůvek v řece - možná ne. Přeložení silnice blíž k rodinným domům - uvidíme. Vedení jihlavského magistrátu...

Populace tloustne, vidí nemocnice. S obézními pacienty pomáhají i hasiči

Hasiči jeřábem zvedli k oknu přípojný vozík za auto. Pacienta přeložili na...

Obézních přibývá a problémy s nimi zažívají i nemocnice na Vysočině. Nejenže je s takovými lidmi obtížná manipulace,...

Stavbu bytů v jihlavské Rezidenci Vrchlického oživila firma z dálnice

Původně byla generálním dodavatelem stavby společnost PSJ. Ta však řeší...

V Jihlavě se znovu rozběhly práce na stavbě Rezidence Vrchlického. Zakázku po společnosti PSJ, která je v úpadku,...

Najdete na iDNES.cz