Film ID 21 začíná záběry z koupelny a vyčíslením toho, jak drahé přípravky si...

Film ID 21 začíná záběry z koupelny a vyčíslením toho, jak drahé přípravky si lidé běžně na sebe dávají. | foto: archiv Denisy Slavíkové

V Jihlavě vznikl film o modelkách, ideálu krásy a také anorexii

  • 1
Bojovat s předsudky, že štíhlost a vzhled jako z plakátu znamená krásu, se rozhodla majitelka modelingové agentury Denisa Slavíková. Za pomoci přátel vytvořila jihlavská rodačka film ID 21. V něm se věnuje i boji dívek s anorexií.

Netradiční dokument vznikl pod vedením jihlavské rodačky a majitelky modellingové agentury Denisy Slavíkové.

Jmenuje se ID 21 a pojednává o ideálu krásy našeho století a mnohdy zhoubném vlivu trendu „vyzáblých“ modelek a upravovaných fotografií celebrit na dívky i ženy a někdy dokonce i chlapce a muže.

Kolapsy, křeče, všude modřiny...

Velká část filmu je věnovaná poruchám příjmu potravy, konkrétně hlavně mentální anorexii. Otevřeně v dokumentu mluví dvě dívky, které s touto nemocí bojovaly.

Jedna z nich ji popisuje takto: „Kolapsy, křeče, všude modřiny, vypadávání vlasů, nespavost... Ale co si budu pamatovat do konce života, je zima. To byla taková zima! Spala jsem u přímotopu, ležela v horké vodě a stále jsem cítila jen strašnou zimu,“ popisuje ve filmu blonďatá Kateřina.

Ve filmu ID 21 jsou pokládány také otázky týkající se například plastických operací, celulitidy a vlivu médií na dnešní obraz krásy – odpovídá čtyřiadvacet osob. „Chtěla jsem znát lidový názor. A tak jsem vybrala lidi z různých profesí různého věku,“ vysvětlila Denisa Slavíková.

Modelku oslovení nechtěli

„Zajímavé zjištění například bylo, že většina oslovených pánů na otázku, zda by chtěli modelku, odpovídala záporně. Hodně to vypovídá o tom, že být hubená automaticky neznamená být krásná a že muži o tohle ani nestojí,“ poznamenala autorka filmu ID 21.

Dokument už promítalo letní kino na jihlavském náměstí. „Mým záměrem je navodit mladým lidem ty správné myšlenky a správný pohled na krásu a některá média,“ poznamenává Slavíková, která má příští rok v plánu natočit pokračování. Ale tentokrát půjde o dokument zaměřený na muže.

Při tvorbě snímku zjistila, že ačkoli většina oslovených tvrdila, že ví, co je to mentální anorexie, později se ukázalo, že netuší, co nemoc ve skutečnosti je. Některé dívky zase uvedly, že celulitida je nemoc.

Odbornice v dokumentu také odtajňuje, že dnes existuje rovněž nová porucha zvaná bigorexie, která je – zjednodušeně řečeno – typická posedlostí být co nejvíce svalnatý či svalnatá.

Proč film vznikl?

Ptáte se, jak myšlenka na film ID 21 vznikla? „Denně řeším s klienty reklamu. Vím, že většina agentur preferuje vysoké štíhlé holky. Ale kolikrát si s dotyčným sedneme a já mu vysvětlím, že jdu trochu jinou cestou – modelky nevybírám podle míry, ale podle toho, jak na mne dotyčná působí. Často se jim má vize líbí. A při jednom z jednání mě myšlenka natočit film napadla,“ řekla Denisa Slavíková.

Většina záběrů z ID 21 pochází z Jihlavy a z Prahy. Několik jich je také z Brna, Kralup nad Vltavou a Lešan ve Středočeském kraji.

Přitažlivý vzhled? Stačí úprava

Diváci se během promítání na pár minut přesunou i do amerického Chicaga pomocí nasnímané webové kamery. Na obrazovce vypovídá tamní fotografka Gracie Hagen.

Tu Slavíková oslovila, protože ji zaujala kampaň, kterou Hagen brojí proti „vyumělkované“ kráse a která ukazuje, jak krásné mohou být normální ženy.

„Modelky mají vždy hyperpřitažlivý vzhled, a to samozřejmě díky líčení a úpravám ve photoshopu,“ upozornila v dokumentu Hagen.

Podle ní mnohdy stačí změnit jen držení těla, aby člověk vypadal krásně. A to ukazuje i na souboru fotografií nazvaných Iluze těla.

Film se chystá Denisa Slavíková promítat od září na základních školách, první „štací“ má být ZŠ Chocerady u Prahy. A dokument ID 21 bude možná k vidění i na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.