Výstava mistrovských replik korunovačních klenotů se koná až do začátku dubna v...

Výstava mistrovských replik korunovačních klenotů se koná až do začátku dubna v Jihlavě. Jsou součástí expozice o Karlu IV. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Korunovační klenoty si lze v Jihlavě prohlédnout z blízkosti a v klidu

  • 4
V klidu, bez front a mačkání si mohou od čtvrtka lidé na Vysočině prohlédnout mistrovské repliky českých korunovačních klenotů. Svatováclavská koruna, žezlo a jablko jsou k vidění na výstavě uspořádané k letošnímu 670. výročí korunovace Karla IV. za českého krále.

Výstavu s názvem České korunovační klenoty na dosah je možné navštívit v Křížové chodbě bývalého dominikánského kláštera v Jihlavě. Dnes prostory slouží hotelu Gustav Mahler.

„Výhodou této výstavy je, že si lidé mohou klenoty prohlédnout z blízkosti jednoho kroku a ze tří stran. Zato na Pražském hradě jsou klenoty vystaveny jednou za pět let, navíc musíte vystát obrovskou frontu, dav vás tlačí a na prohlídku vám zbývá pár sekund. Proto v podstatě i tento projekt vznikl,“ vysvětluje Petr Lukas, produkční výstavy.

Autorem replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři Jiří Urban.

„Dělal šperky například pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské,“ připomíná Lukas. Na replice královského žezla spolupracovali slovenští šperkaři - manželé Cepkovi.

Jablko je dvakrát těžší než originál, kvůli bezpečnosti

Pro výrobu vystavených replik použili pozlacené stříbro. Všechny zasazené kameny jsou ze skla. Ani perly nejsou pravé. „Vyrobeny jsou ze speciální hmoty. Firma dostala přesné zadání, jak velké perly potřebujeme a s jakým stupněm blyštivosti,“ vysvětluje Ondřej Mikulášek, kurátor výstavy.

Ostatně nahlédnout pod ruce šperkaři Jiřímu Urbanovi mohou návštěvníci výstavy díky videu na velkoplošné obrazovce.

Repliky klenotů váží přibližně stejně jako originální sada, která je uložena za sedmero zámky v Korunní komoře Chrámu svatého Víta v Praze. Svatováclavskou korunu nechal Karel IV. vyrobit v letech 1345 až 1346 ke své korunovaci českým králem.

Pouze replika vystaveného jablka je dvakrát těžší než originál. „Chtěli jsme to hlavně z důvodu bezpečnosti. Pokud by nám třeba upadlo, aby škoda nebyla tak velká. Jablko je stejně jako originál duté a vyrobené ze dvou polokoulí,“ připomíná.

Královské atributy jsou umístěny v elektronicky střežené vitríně se zámky a ze speciálního skla.

Nasadí-li si korunu člověk, který k tomu není oprávněn, zemře

Vystavené repliky klenotů jsou vrcholem expozice. Nicméně na výstavě se návštěvníci dozví i řadu dalších zajímavostí ze života Karla IV. Expozice mapuje jeho dětství, dospívání a končí úmrtím v roce 1378. Připomenuty jsou i všechny jeho manželky, děti i jeho zakladatelská činnost.

Nechybí ani legendy a kuriozity, které se vážou ke korunovačním klenotům. Nejznámější z nich praví, že nasadí-li si svatováclavskou korunu člověk, který k tomu není oprávněn, zemře.

Celá výstava začíná ukázkou replik středověkého oblečení. „Jedná se o typ francouzské módy, kterou přivezla první Karlova manželka Blanka z Valois,“ ukazuje Lukas. K vidění je rovněž model sochy Karla IV. ze Staroměstské mostecké věže či papírový model hradu Karlštejn.

Tajemno dodává výstavě výklenek, v němž se nachází replika středověkého popravčího meče. „Kdo se dokázal přiblížit ke katovi a pohladil si jeho meč nebo se dotkl provazu ze šibenice, tomu to mělo podle legendy přinést štěstí, vyléčit nemoc či zlepšit jeho situaci. Návštěvníci výstavy to mohou vyzkoušet,“ usmívá se Petr Lukas.

Výstava je otevřená každý den kromě pondělí, a to až do 2. dubna.


Britská královská rodina