Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příjezd k brodskému obchvatu se na rok uzavírá, přibudou na něm semafory

  8:32
V Havlíčkově Brodě začíná několik let připravovaná kompletní rekonstrukce Kyjovské ulice. Velmi využívaná příjezdová cesta k obchvatu bude uzavřena skoro až do konce roku. Během opravy bude mimo jiné doplněna o semafory.
Kyjovská ulice patří už roky k těm nejvíce rozbitým v Havlíčkově Brodě. Jde...

Kyjovská ulice patří už roky k těm nejvíce rozbitým v Havlíčkově Brodě. Jde přitom o důležitou cestu k severozápadnímu obchvatu i největšímu sídlišti, denně ji projedou tisíce aut. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Kyjovská je strategická ulice napojená na severovýchodní obchvat. Její význam ještě stoupne, až bude zprovozněn i jihovýchodní obchvat a po půlkruhu bude jezdit veškerá tranzitní doprava. Chceme, aby v době jeho otevření byla Kyjovská ulice opravená,“ konstatoval havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek.

Celý úsek od Žižkovy ulice dostane nový povrch, opraveny ale budou i inženýrské sítě pod ním. Vzniknou nové chodníky i autobusové zastávky, upraveny budou parkovací místa i vjezdy do celé řady podniků a firem, jež v ulici sídlí.

Práce začnou 1. února a jsou rozděleny do dvou etap. V té první trvající dva a půl měsíce se bude uzavírka týkat pouze úseku od Konečné ulice po obchvat.

Zhruba 19. dubna se pak má uzavírka rozšířit na celou Kyjovskou. Omezení je plánováno až do 16. prosince. Po celou dobu budou mít značně ztížený příjezd do areálů pracovníci i návštěvníci zde sídlících firem. Vůbec se přitom nejedná jen o kanceláře, v ulici je třeba prodejna stavebních materiálů nebo autoservis, sídlí v ní i Státní okresní archiv.

„Příjezd do areálů firem bude na dohodě mezi jejich vlastníky a stavební firmou. O dopravním režimu proběhla celá řada jednání. Ale o konkrétním příjezdu a odjezdu se opravdu musí obě strany domluvit spolu,“ řekl vedoucí odboru dopravy Martin Stehno.

Spoje MHD budou od dubna ulici vynechávat

Omezení se ve druhé stavební etapě bude týkat i linek městské hromadné dopravy. Ty budou Kyjovskou ulici úplně vynechávat.

„Autobusy MHD nebudou obsluhovat zastávku Kyjovská, která bude přemístěna do ulice Konečná k základní škole na zastávku Žižkov II,“ informuje na svých webových stránkách městský úřad.

Kyjovská ulice měla být touto dobou již opravena. Radnice původně počítala s tím, že k rekonstrukci dojde už v roce 2021. Jenže plán nabourala energetická společnost ČEZ, jež se nedokázala včas připravit na rekonstrukci svých sítí. Proto došlo k přesunu prací až do roku letošního.

„Pro nás je stěžejní, aby byla ulice znovu zprůjezdněna předtím, než bude spuštěn provoz na jihovýchodním obchvatu. Paradoxně nám v tom trochu nahrálo roční zdržení jeho výstavby,“ podotkl Honzárek.

Obchvat měl dle původních plánů začít sloužit na podzim 2022, nakonec to ale bude až o rok později.

Semaforů na stávajícím obchvatu vyroste víc

Současně s rekonstrukcí Kyjovské nechá město společně s Ředitelstvím silnic a dálnic upravit i vyústění ulice na obchvat. To momentálně není příliš šťastně řešené, navíc se tu ve špičkách tvoří dlouhé kolony. Křižovatka bude nově osazena světelnou signalizací.

„Je to už součást jiné investice, při níž do konce roku 2023 nově osadíme nebo upravíme semafory na křižovatkách obchvatu s ulicemi Chotěbořská a Masarykova. Protože ale bude Kyjovská rozkopaná letos, semafory tu vyrostou už teď,“ vysvětlil místostarosta.

Zda budou po instalaci ihned uvedeny do provozu, zatím není zcela jasné. „Bude záležet na správních orgánech a policii, zda vydají povolení,“ poznamenal Honzárek s tím, že osobně by chtěl, aby vzhledem k vytíženosti křižovatky sloužily semafory v Kyjovské co nejdříve.

Možné ovšem také je, že budou světla spuštěna, až jimi budou osazeny všechny tři křižovatky a systém bude kompletní. To by mělo být v příštím roce. „Křižovatka obchvatu a Masarykovy ulice bude navíc stavebně upravena, a to zejména odbočení z obchvatu na Kolín a ostrůvky,“ dodal Libor Honzárek.

Rekonstrukce Kyjovské ulice přijde celkově na 31 milionů korun. Bude to tak největší jednorázová investice Havlíčkova Brodu v letošním roce.

Jak se dostat ke sportovní hale? Jedině pěšky

Kvůli rekonstrukci plynovodu bude od února uzavřena i cesta ke sportovní hale podél starého hřbitova. Sportovci budou muset na tréninky, zápasy i turnaje pěšky.

Rekonstrukce Kyjovské ulice nebude od února jediné dopravní omezení, které v Havlíčkově Brodě zkomplikuje život. Potíže hlavně sportovcům a sportovním oddílům nadělá uzavření jediné příjezdové komunikace od Ledečské ulice ke sportovní hale. Cesta podél starého hřbitova bude uzavřena kvůli rekonstrukci plynovodu.

„Ke sportovní hale je to jediná příjezdová cesta, autem nebude možné se k ní dostat, pouze pěšky,“ upozornil vedoucí městského odboru dopravy Martin Stehno.

Pro ty, kdo sportovní halu využívají, to může být zásadní komplikace. Byť si to předseda tělovýchovné jednoty Jiskra Miroslav Sommer příliš nepřipouští. „Lidé budou muset využít parkovací místa v okolních ulicích a dojít pěšky. V případě sportovců třeba i s vybavením. Případné vozy záchranné služby či hasičů se k hale dostanou, zdraví ani bezpečnost sportujících nebudou ohroženy,“ říká.

Uzavírka je povolena až do 15. října. Podle obou pánů by ale tak dlouho trvat neměla. „Práce, které se dotýkají příjezdové cesty k hale, jsou v plánu hned v úvodní etapě. Věřím, že bude možné ulici otevřít mnohem dřív,“ vyjádřil se Sommer.

S podobným vývojem počítá i Stehno. Ten zdůraznil to, že plynové potrubí se bude opravovat v délce zhruba jednoho kilometru. „Není pravděpodobné, že by se tři čtvrtě roku pracovalo v jedné ulici. Když se práce přesunou jinam, bude snad možné cestu využívat,“ pravil.

Výkopové práce se budou dít i mezi bytovkami pod Ledečskou ulicí a na několika místech přeruší asfaltové a betonové cesty mezi nimi. Podle radnice ale bude zajištěn přístup k jednotlivým domům.

„Práce budou realizovány po polovinách vozovky, případně za použití přejezdných plechů,“ píše se na webu města.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Dominanta žďárského náměstí změní podobu, město opraví Starou radnici

24. dubna 2024  14:41

Jedna z dominant žďárského náměstí Republiky, pozdně renesanční budova Staré radnice, změní brzy...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...