Vojenská ubytovna v Kramolíně na Třebíčsku. | foto: Kraj Vysočina

Ve vojenské ubytovně na Třebíčsku bydlí romští uprchlíci, v obci je klid

  • 10
Vojenská ubytovna v Kramolíně na Třebíčsku, která byla vytipovaná pro nouzové ubytování romských uprchlíků, v pátek přivítala nové obyvatele. Dočasný azyl tam našlo 24 ukrajinských Romů, z toho 19 dětí. Podle místních byly první dny zatím klidné.

„Ubytované osoby požívají dočasnou ochranu, prošly registrací KACPU (Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, pozn. red.) pro Kraj Vysočina. Jejich ubytování v Kramolíně není časově definováno,“ uvedl kraj na svém webu s tím, že prozatím není počítáno s dalším využitím kapacity tohoto objektu. Ta je až 45 lidí.

Zázemí v Kramolíně pro skupinu romských uprchlíků má zajišťovat Správa uprchlických zařízení (SUZ) a občanské sdružení Romodrom. Situaci odmítly komentovat. „Aktuálně máme mediální stopku. Neposkytujeme žádné rozhovory ani komentáře,“ řekla Veronika Kuželková z PR oddělení organizace Romodrom.

Vojenská ubytovna v katastru Kramolína je umístěna v rekreační oblasti u dalešické přehrady, kde se nachází dalších 60 soukromých rekreačních chat. V minulých týdnech obyvatelé Kramolína sepsali petici proti umístění ukrajinských Romů do jejich sousedství. Obávali se zejména problémového chování, hluku a kriminality.

Jak uvedl místostarosta Kramolína Josef Vostal, první dny s novými sousedy jsou zatím klidné. „Vše bylo bez problémů. Jsou v uzavřeném areálu. Pomáhají jim tam lidé z organizace Romodrom. Nově ubytované jsem ještě neviděl, i když jsem kolem procházel,“ uvedl Vostal.

Podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové jsou v kraji vytipovaná k nouzovému ubytování dvě místa. Kromě Kramolína to je i objekt Policie České republiky nacházející se v lesích v katastru Třeště, v lokalitě Pouště. „Jsou to složky státu, armáda a policie, které vytipovaly své objekty. Pravomoc někoho tam umístit nemá Kraj Vysočina,“ dodala Hajnová.