Na Třebíčsku se objevila další ekologická hrozba. Poté, co byla před třemi lety sanována skládka v Pozďátkách (na snímku si jí prohlíží bývalý premiér Mirek Topolánek), upozornily rozbory na únik arzenu z bývalé skládky u Okříšek.

Na Třebíčsku se objevila další ekologická hrozba. Poté, co byla před třemi lety sanována skládka v Pozďátkách (na snímku si jí prohlíží bývalý premiér Mirek Topolánek), upozornily rozbory na únik arzenu z bývalé skládky u Okříšek. | foto: MF DNES

Ze skládky uniká nebezpečný arzen. Okříšky řeší, kdo zaplatí sanaci

  • 0
Z bývalé skládky u Okříšek na Třebíčsku prosakuje do půdy arzen. Zjistilo se to při rozborech spodních vod z vrtů poblíž skládky. Nebezpečná látka zatím naštěstí nezamořila studny lidem v obci, u nichž nechala udělat rozbory vzorků vody radnice. Ta teď řeší, kdo skládku zlikviduje.

Skládka leží v kopci přibližně jeden a půl kilometru nad Okříškami. Nachází se v bývalém lomu. V 80. letech minulého století se tam vozily kaly z brusírny skla v nedalekých Brodcích. I když byla skládka rekultivována, nebezpečné látky z ní v poměrně velké koncentraci unikají.

Městys nechal letos nejprve odebrat vzorky spodní vody z vrtu u skládky a později i z několika nejbližších studní v Okříškách. První výsledky obyvatele vyděsily, druhé naopak trochu uklidnily. „Studny jsou čisté. Ale pod skládkou se průnik potvrdil,“ uvedl starosta městyse s dvěma tisíci obyvatel Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Odborníci teď navrhují udělat další vrty o něco dál od skládky, aby se ukázalo, jestli od ní průsaky postupují. „Pak by se případně udělala analýza rizik,“ řekl starosta. O dalším postupu už jednal se zástupci kraje.

Pokud by se kontaminovaná voda skutečně dostala do studní, museli by se domácnosti, jež vlastní vodu využívají, napojit na obecní veřejný vodovod.

O skládku se po krachu skláren téměř dvacet let nikdo nestaral

„Tím, že tam nějaké uniky jsou, by se někdo měl zabývat. Je otázka, kdo,“ podotkl Ryšavý. Pořád neví, kdo by případnou sanaci skládky platil. Starosta podotkl, že se na takové projekty dají sehnat evropské dotace, ale někdo by k nim musel přidat vlastní podíl.

Za rozbory vody zatím městys zaplatil 27 tisíc korun. „Týká se to našich lidí. Nemůžeme se k tomu stavět tak, že nás to nezajímá,“ pravil.

Spodní vodu u skládky zřejmě nikdo nekontroloval od roku 1997. Sklárny Bohemia, kterým skládka patřila, nechaly na počátku 90. let provést její rekultivaci. Byla překryta fólií a zavezena jílem, aby se do ní nedostávala dešťová voda. Do roku 1997 se o lokalitu sklárny staraly.

„Asi do roku 1997 se tam dělaly rozbory, které ukazovaly snižování znečištění ve spodních vodách. Sklárny ale zanikly a potom se tomu víceméně nikdo nevěnoval,“ poznamenal starosta Okříšek. Rozbory vody z vrtů nechal udělat až teď městys.

Jihlavské sklárny Bohemia postupně omezovaly provoz a v roce 2007 byla zastavena jejich poslední sklářská pec v Jihlavě-Antonínově Dole. Provoz na ruční broušení a leštění skla v Brodcích podnik v posledních letech své existence pronajímal.

,