ilustrační snímek | foto: iDNES.tv

V domově v Břevnici podlehla koronaviru seniorka, armáda odmítla kraji pomoci

  • 448
Kraj Vysočina požádal ministerstvo obrany o nasazení armádních sil a prostředků v domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu zasaženém koronavirem, odkud byla i jedna z nedělních českých obětí nákazy. Armáda podle mluvčího resortu obrany žádosti nevyhoví, protože na to nemá kapacity. Hejtman Jiří Běhounek zatím oficiální odpověď nedostal.

Armáda podle její mluvčí Magdaleny Dvořákové nepomůže kraji se zvládáním situace v domově důchodců Břevnice zasaženém koronavirem. Požadavku podle ní nemůže vyhovět z kapacitních důvodů. Podotkla také, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch kraji nabídl místa v lázních Toušeň. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek řekl, že odpověď od armády zatím nemá. Uvedl, že přemístění klientů do lázní Toušeň se podle experta ukazuje jako nereálné.

Že by stav obyvatel domova v Břevnici přemístění neumožnil, podle hejtmana zjistil expert z pražské Nemocnice Na Bulovce, pod niž lázně patří. Podle Běhounka z vývoje situace vyplývá to, že kraj bude muset zajistit péči o klienty v té budově, která je v karanténě. „Teď hledáme řešení,“ řekl.

Přemístění nakažených klientů z domova Břevnice do lázní Toušeň oznámil odpoledne ministr Vojtěch v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková nicméně zpochybnila, že je Toušeň vhodným místem pro péči o seniory a o nemocné. „Toušeň je zařízení hotelového typu. Jsou tam hotelové postele a koberce,“ podotkla.

V domově je nařízena karanténa

Břevnické zařízení se zvláštním režimem se stará o lidi s demencemi.

Na základě rozhodnutí Krajské hygienické stanice Jihlava byla v Domově se zvláštním režimem Břevnice od neděle na nezbytně nutnou dobu, minimálně na 14 dní, nařízena karanténa. Nejpozději do pondělního rána musí být přijata všechna s ní související opatření.

Kraj proto požádal o pomoc armádu.  Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) by armáda mohla pomoci s personálním zajištěním chodu domova. „Vedení kraje intenzivně prověřuje všechny možnosti řešení situace,“ uvedla tisková mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Domov má podle kraje v tuto chvíli dostatek ochranných pomůcek včetně respirátorů nejvyšší třídy FFP3. 

Rychlý nárůst nakažených v domově

V domově v Břevnici je nakaženo dvacet důchodců a devět zdravotníků. Do nemocnice byly v sobotu přepraveny dvě klientky. V neděli dopoledne havlíčkobrodská nemocnice potvrdila úmrtí jedné z nich, ženy narozené roku 1943.

„Měla i jiné zdravotní problémy,“ sdělila mluvčí nemocnice Petra Černo. Ke zdravotnímu stavu druhé převezené seniorky se nemocnice nebude vyjadřovat.

Břevnický domov je zřízen krajem a provozuje dvě zařízení. „Včera byly naše klientky v poměrně dobrém stavu, zvažovali jsme, zda je budeme vůbec hospitalizovat. Stav jedné paní se v nemocnici zhoršil a zemřela,“ vyjádřila se k situaci v břevnickém domově ředitelka Hana Hlaváčková.

Podle ní je stav dalších klientů, kteří zatím zůstávají v Břevnici, aktuálně bezproblémový. „Situace je klidná, klienti nemají teploty,“ sdělila. Podle ředitelky bylo v Břevnici dosud 30 pozitivních testů, kromě dvaceti obyvatelů domova se zvláštním režimem také deset zaměstnanců, od soboty tedy přibyli čtyři nakažení pracovníci.

Vzniklou situaci přičítá Hana Hlaváčková i velikosti a typu zařízení. „V Břevnici je malé zařízení, klienti jsou pohromadě. Na přelomu února a března začali marodit první klienti. Všichni byli vyšetřeni lékařem, na Havlíčkobrodsku zrovna končila chřipková epidemie. O covidu v tu chvíli nikdo neuvažoval, měli respirační potíže a zvýšenou teplotu,“ řekla Hlaváčková.

Od 2. března byly v domově omezené návštěvy a od 9. března se domov úplně zavřel. Dovnitř mohli podle webových stránek domova jen opatrovníci klientů s omezenou svéprávností a návštěvy ke klientům v terminálním stavu.

Jenže nákaza se i přesto tato omezení postupně rozšířila. Během víkendu  jsou prostory domova opakovaně dezinfikovány. „Děláme, co můžeme. Dezinfikujeme prostory ozónovačem, připravili jsme prostory pro dvě klientky, které jsou dosud negativní,“ vysvětluje ředitelka. Jednou z variant je i přesun klientů jinam.

Ve druhém – brodském – zařízení stejné organizace žádné problémy nejsou. „Požádali jsme o testování jedné klientky, která měla zvýšenou teplotu,“ poznamenala Hlaváčková. 

V domově seniorů na Vysočině se nakazilo 26 lidí (28. 3. 2020):

, ,