(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Jihlava opraví děravou silnici. Možná ale bude nutné ji znovu rozkopat

  • 1
Obyvatelé Telečské a Wolkerovy ulice v Jihlavě se nakonec opravdu dočkají nového povrchu na silnici pod svými okny. Zastupitelé se definitivně shodli na tom, že nechají ve spolupráci s Krajem Vysočina cestu opravit. A to i přesto, že se nebude opravovat vodovod a kanalizace pod vozovkou.

Město se totiž nemůže dlouhodobě dohodnout se Svazem vodovodů a kanalizací. S tím se několik let pře o majetek, obě strany totiž tvrdí, že trubky v podzemí patří zrovna jí. Po letech dohadování, jak při opravě postupovat, se Jihlava rozhodla jen pro opravu povrchu. Nyní takový postup schválili zastupitelé.

„Obyvatelé nerozlišují, zda za to může svazek, nebo někdo jiný. Pro ně je to město. Proto bych jim rád vyšel vstříc,“ vysvětlil náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD), proč chce nechat opravit silnici, které se přezdívá jihlavský tankodrom.

Podle některých zastupitelů má však tento postup hodně nevýhod. „Jakmile se začne pracovat, najede tam nějaká těžká technika, ten vodovod se zničí. A bude se tam muset znovu kopat. U kanalizace se prováděly kamerové zkoušky a kanalizace teče,“ upozornil Pavel Šlechtický (KSČM), jeden ze tří zastupitelů, kteří se při hlasování zdrželi.

„Na ty poruchy je potřeba se připravit. Vodovodní přípojky budou praskat,“ myslí si také Miroslav Tomanec z Fora Jihlava.

Celkové náklady na opravu se odhadují na téměř 37 milionů korun. Většinu by měl uhradit kraj jako majitel komunikace. Podíl města na celé akci dosáhne částky 2,5 milionu korun. Za ně se vybudují dvě nové bezbariérové zastávky, chodníky a místa pro parkování. Jakmile bude celé dílo hotové, přejde silnice do majetku města.