Příprava stavby, ilustrační foto

Příprava stavby, ilustrační foto | foto: Jaroslav Plouhar, iDNES.cz

U Jihlavy vznikne nové sídliště, silnici k němu musí postavit investoři

  • 1
V okolí Jihlavy se začne příští rok stavět. Sídliště Handlové Dvory by mělo vyrůst mezi hypermarketem Tesco a silnicí do Kosova. Vybudování silnice, chodníků, kanalizace i přívodu plynu nebo vody ale město nechává na investorech.

Existují plány na vybudování hned několika sídlišť. Teď jde ale také o to, kdo se třeba do Handlových Dvorů, do Bukové ulice nebo do čtvrti Rajdlerov nastěhuje.

V příštím roce by se měla začít připravovat první část sídliště Handlové Dvory. Jedná se o území mezi hypermarketem Tesco a silnicí z Jihlavy do okrajové části Kosov.

Nové domy v Handlových Dvorech

V příštím roce se mají budovat inženýrské sítě. V roce 2012 se začne stavět první dům.

V plánu jsou byty převážně velikosti 2+kk a 3+kk. Bude zde i podzemní parkoviště.

Obytné místnosti a lodžie se orientují druhým směrem, nikoli k Tescu.

"Aby se dalo přijet k pozemkům, je potřeba udělat silnici kolem Tesca. Dělat se bude také nová kanalizace, vodovod, plynovod, chodník a veřejné osvětlení," vyjmenoval zástupce společnosti Byt Studio Jaroslav Kopp.

V první etapě by vyrostl jeden bytový dům. V plánu jsou až čtyři bytovky a dále i ulice s rodinnými domky. Za Tescem se otevírá zajímavé území pro výstavbu. Má to ale háček.

"Inženýrské sítě nechává město Jihlava vyloženě na investorech. Někteří z nich pak investují raději v jiných městech, která vybudování sítí zaplatí," řekl zástupce jedné realitní kanceláře.

Svůj názor poskytl anonymně z obavy, aby si nerozzlobil vedení radnice. "Je šílené postavit jen jeden bytový dům a předtím do sítí investovat desítky milionů," dodal.

"My začínáme. Investujeme do toho, abychom Handlové Dvory jako vhodnou lokalitu pro bydlení zpřístupnili," uvedl Jaroslav Kopp ze společnosti Byt Studio.

Ceny pozemků v Jihlavě jsou vysoké

Dost volných bytů je ale i ve starých domech, a to je konkurence. "Za současné situace je těžké developerům radit," souhlasil Tomáš Lakomý, vedoucí úřadu územního plánování na jihlavské radnice. "Když se podíváme do malinko vyspělejšího zahraničí, vznikají tam zejména sídliště rodinných domů," dodal Lakomý.

Je možné, že i Jihlavu ve větší míře obklopí zejména nové rodinné domy. "Na druhou stranu třeba pro startovací byty nebo byty pro seniory je vhodná velikost 2+kk," poznamenal architekt Tomáš Novák z jihlavské společnosti Q. Design. V minulosti řešil například výstavbu sídliště Za Prachárnou v Jihlavě, navrhl také domy pro Handlovy Dvory.

"Když se z Jihlavy stalo krajské město, hledal jsem paralelu v zahraničí a našel třeba rakouský Sankt Pölten. Navštívili jsme to město, já jsem se dožadoval, ať mi ukážou nové bytovky. Rakušané mi odpověděli, že tam v poslední době nevyrostla žádná bytovka. Že tam lidé dojíždějí, nebo že rostou rodinné domky. Myslím si, že Jihlava a vůbec Česká republika půjde hlavně tímto směrem," uvedl Lakomý.

Na realitním trhu se čeká na oživení. I zástupci města počítají, že se zvýší poptávka po bydlení v Jihlavě. Protože je ale málo rozvojových lokalit a málo volné půdy, jsou ceny pozemků v Jihlavě hodně vysoko. Nyní se staví například směrem k Helenínu a k Rantířovu. Rodinné domky porostou i v Hosově.