Pohled z Vrchlického ulice. Vedle bytového domu by později měla vzniknout budova s ordinacemi (vlevo). | foto: Ateliér PENTA Jihlava

U jihlavské nemocnice brzy začne stavba třiceti nových bytů

  • 0
Stavební ruch se letos na jaře vrátí do Vrchlického ulice v Jihlavě. Naproti nemocnici se rozroste bytový komplex o další budovu se třemi desítkami nových bytů. "Zájem je větší. Je to i tím, že se dlouhé roky moc nestavělo, takže se poptávka o něco zvýšila," říká investor projektu.

Prostranství, na kterém stavba vznikne, prokouklo. Zmizely houštiny, budoucí staveniště křižuje bagr připravující terén pro budoucí základy stavby s pěti nadzemními podlažími.

Základy by se měly začít budovat už brzy, vše čeká na úřední razítko stavebního úřadu.

Poptávka po bytech znovu ožívá

"Stavební povolení by mělo být vydáno snad každým dnem a jakmile se tak stane, začneme stavět. Předpokládám, že by stavba měla být zahájena začátkem dubna, jakmile povolení nabude právní moci," oznámil Petr Michálek, zástupce investora a jednatel realitní společnosti, která se o projekt stará.

"Stavební řízení skutečně probíhá. Není ovšem zatím ukončeno. Kdy bude vydané stavební povolení nebo kdy nabude právní moc, nemůže stavební úřad předvídat," uvedl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Bytovému komplexu zvanému U dubu podle památného chráněného stromu, který stavba obklíčila, dominuje téměř 38 metrů vysoký jedenáctipatrový rohový věžák.

Pod bytovými domy jsou ve dvou podlažích i parkovací stání. A také sousední plánovaná novostavba kromě třiceti bytů nabídne i podzemní parkovací stání přímo pod domem pro dvaatřicet aut. V přízemí domu pak budou nebytové prostory o rozloze bezmála 386 metrů.

O část z nich má podle Michálka zájem odborná lékařská ordinace. Druhou část prostoru, blíže Vrchlického ulici, by měl využít obchod. "Zatím neurčitého sortimentu, s klientem už ale jednáme," dodal Michálek.

O přípravách na zahájení stavby rozhodlo především oživení poptávky po bytech v krajském městě Vysočiny. "Třetina z nabízených bytů je rezervovaná," řekl Michálek. V nabídce na webu je 21 volných bytů.

"Zájem je větší, myslím, že to je i tím, že se dlouhé roky moc nestavělo, takže se poptávka o něco zvýšila, klienti přece jenom čekali," dodal Michálek, který je i členem dozorčí rady Asociace realitních kanceláří České republiky.

A zájmu podle něj nahrává i lokalita. "Více než dříve však platí, že lidé vyhledávají a jsou ochotni zaplatit za dobrou adresu," dodal Michálek. Lokalita je podle něj vyhledávaná lékaři, kteří mají nemocnici přes ulici, ale i investory, kteří vyhledávají a nakupují byty na pronájem.

Byty budou mít vlastní prádelnu

Podle Michálka se však nároky klientů zvětšují. "Zapracovali jsme již například požadavky klientů na zvětšení balkonů a vytvoření teras k větším bytům. Většina bytů bude mít terasu nebo balkon, veliký tak, jako jsme je doposud v nabídce veliké neměli," dodal.

A k většině bytů bude na stejném podlaží v domě k dispozici i sklad, který bude možné využít například i jako domácí prádelnu.

"Všechny sklady budou mít připojení i na odpad a vodu, bude tak možné je využít i například jako soukromou prádelnu, čímž se koupelny v bytech stanou komfortnějšími," dodal Michálek.

Bytový dům nabídne byty od garsonky až po čtyřpokojové byty s dvěma balkony či terasou. Takový byt o celkové rozloze téměř 120 metrů čtverečních vyjde na cenu kolem tří milionů korun, podle podlaží, s terasou se pak takový byt vyšplhá až téměř na 3,5 milionu korun. Dokončení stavby je v plánu ve druhé polovině roku 2015.

Bude se stavět dál

V plánu pak má developer v následujících letech výstavbu ještě dalších dvou domů. V těsném sousedství nyní plánované bytovky ještě při Vrchlického ulici vznikne později, pod taktovkou stejného developera, budova s obchody, ordinacemi či kancelářemi.

A za ní směrem z centra města má investor v plánu postavit ještě jednu bytovku s desítkami dalších bytů.