Takto dnes vypadá areál bývalé silničářské obalovny u osady Vesce poblíž...

Takto dnes vypadá areál bývalé silničářské obalovny u osady Vesce poblíž Moravských Budějovic. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Pozor, raději nevstupovat! U Brtnice i Budějovic mohou být v zemi jedy

  • 2
I když Vysočina patří mezi ekologicky bezproblémové regiony, i tady se nachází řada míst, která byla v minulosti kontaminována škodlivými látkami. Některá byla za velkých nákladů vyčištěna, jako například skládka s deseti tisíci tunami zelené skalice u Pozďátek na Třebíčsku. Jiné na likvidaci čekají.

Mnoho kontaminovaných míst je evidováno v Systému evidence kontaminovaných míst dostupném na internetu.

Patřily k nim například hned dvě skládky u Brtnice na Jihlavsku. Jedna z nich již byla likvidována, druhá na likvidaci někdy v budoucnu čeká. Obě skládky souvisely i s brtnickým kožedělným průmyslem.

Na skládce mezi rybníky Obora a Šamonín severně od města byly ukládány od roku 1960 odpady ze zpracování fotografických materiálů, svážené sem z nedaleké pobočky státního podniku Sběrné suroviny v Uhřínovicích. Končily tady i baterie, ledničky, výbojky, počítače či chemikálie ze zpracování kůží.

Skládka byla likvidována v letech 2013 a 2014, odborníci si však ani dnes nejsou jisti, zda nemůže být stále nebezpečná, a sledují ji.

Nedaleko odtud, na úbočí vrchu Strážnice u silničky k obci Malé, je pod vrstvou zeminy ukryta druhá zdejší skládka, kam byly dlouhodobě do bývalých malých lomů ukládány odpady z brtnické činírny kůží.

Nyní jsou tyto skládky pouze překryté vrstvou hlíny, ale jedy v zemi zůstaly. „Víme, kde to je, říkalo se tomu tam věčný oheň - pálily se tam kdysi vadné kůže, údajně snad z nějaké zásilky z Mongolska. Je to nepříjemné, že to tam stále v zemi je, a někdy se to bude muset vyřešit,“ řekla brtnická starostka Miroslava Švaříčková.

V bývalé obalovně jsou trosky stavebních buněk i šachty

Jiným takovým místem je opuštěný areál bývalé obalovny cestářských směsí v osadě Vesce nedaleko Moravských Budějovic. Areál provozovala - alespoň podle nápisu na rozbité ceduli u někdejší příjezdové brány - akciová společnost Silnice Znojmo. Ta v roce 2001 zanikla a sloučila se s firmou Colas.

Nyní je areál nezabezpečený, jeho oplocení je velmi poničené. „Na lokalitu je nutno nahlížet jako na podezřelou, nutný je průzkum kontaminace,“ uvádí se na webu info.sekm.cz, který je výše zmíněným seznamem kontaminovaných míst.

V místech, kde někdejší obalovna v roce 2002 ukončila provoz, jsou nyní trosky několika stavebních buněk, zbytky staveb a zející otvory šachet bez krycích poklopů. Výhodou je, že areál není příliš dobře přístupný - nevede k němu nyní žádná průjezdná cesta kromě dvou příjezdů od obchvatu Moravských Budějovic, které jsou však uzavřeny bránami.

„Nevím, že by se tam něco dělo, vím jen, že už je to opuštěné řadu let a zarůstá to vegetací,“ řekl předseda Osadního výboru Vesce Jiří Holík.

Jinou lokalitou, jejíž sanací se aktuálně odborníci zabývají, je bývalý areál národního podniku Velamos v Náměšti nad Oslavou. Předmětem sanace jsou v této fázi kontaminované stavební konstrukce a také podložní zemina.