Bývalá tvrz, v níž Miloš Zeman žije. Přestavěna byla na zámeček, je v ní šest bytů. Části, v níž je právě ten Zemanův, se současný prodej ovšem netýká.

Bývalá tvrz, v níž Miloš Zeman žije. Přestavěna byla na zámeček, je v ní šest bytů. Části, v níž je právě ten Zemanův, se současný prodej ovšem netýká. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Sousedem Zemana za 13 milionů korun. Prodává se mlýn u „jezevce z Vysočiny“

  • 27
V Novém Veselí na Žďársku je na prodej bývalý mlýn v sousedství někdejší tvrze, v níž má byt prezident Miloš Zeman. Realitka objekt nabízí za 12,84 milionu korun. Zeman v Novém Veselí bydlel, když se po neúspěšné prezidentské volbě z roku 2003 stáhl do ústraní. Přezdívalo se mu tehdy proto „jezevec z Vysočiny“.

Bývalý mlýn má užitnou plochu 309 metrů čtverečních. Podle inzerátu vznikl asi v roce 1525, budova však pochází zřejmě už ze 14. století. Mlýn byl později přestavěn v renesančním stylu. Pod vrstvou sgrafit byly podle realitní agentury nalezeny pozdně gotické kresby malované hliněnou rudkou. Díky těmto sgrafitům, hliněným kresbám, klenutým stropům v obytné části byl mlýn prohlášen za kulturní památku, stojí v inzerátu.

Jak ale upozornila realitní makléřka Renata Jílková, prodej se netýká bytu, v němž Zeman přebýval a kam jezdil na letní dovolené. „Jeho nemovitosti se prodej netýká, jde o sousední objekt. S prodejem nemá Miloš Zeman nic společného,“ konstatovala.

Zeman se přestěhoval z Prahy do svého bytu v Novém Veselí v roce 2002. Následujícího roku neuspěl ve volbě hlavy státu a pobyt na Vysočině si tak nechtěně prodloužil. Poté, co byl v lednu 2013 konečně zvolen prezidentem v přímé volbě, se tam vracel alespoň na dovolené.

V posledních letech ale začal více volna trávit na zámku v Lánech, který slouží jako venkovské sídlo prezidenta republiky. V této středočeské obci si také staví dům, do kterého by se chtěl nastěhovat po skončení prezidentského období.

„V bungalovu pan prezident plánuje bydlet se svou rodinou za čtyři a půl roku, až skončí druhý mandát,“ prozradil před čtyřmi roky prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle prezidentových letitých sousedů je problémem, že jeho bydlení v Novém Veselí je bariérové. Špatně se mu tam už zvládají schody. Během posledních návštěv Nového Veselí vycházel ven jen minimálně.

,