Akci pořádá KČT Jiskra Měřín, který si letos připomíná 50 let od založení. Se svými zhruba 150 členy patří k nejpočetnějším odborům KČT v kraji. Snímek je z Měřínské padesátky konané v roce 2015. | foto: Archiv KČT Jiskra Měřín

Měřínská padesátka se koná popadesáté, pochod láká už i jezdce na koních

  • 1
Již popadesáté se turisté v sobotu vydají z Měřína do malebné krajiny Velkomeziříčska. Jubilejní ročník pochodu Měřínská padesátka, který bývá lákadlem pro stovky nadšenců, nabídne opět několik tras, a to nejen pro příznivce pěší turistiky, ale i pro cyklisty.

Zatímco v prvopočátcích akce se jí lidé účastnili jakožto závodníci startující hromadně a hledící na svůj výsledný čas, postupně se od měření upustilo a dnes už do terénu vyráží i řada rekreačních chodců. I proto organizátoři, jimiž je Klub českých turistů (KČT) Jiskra Měřín společně s městysem a dalšími partnery, připravují i kratší okruhy.

„Skladba turistů se během let mění. Roste počet ‚pohodářů‘, přičemž mnozí s sebou berou na trasy i nemluvňata v kočárcích nebo domácí mazlíčky. Zájem mají také jezdci na koních,“ popsal širokou škálu účastníků Josef Fiala, předseda KČT Jiskra Měřín, který tuto funkci zastává již od roku 1988.

Skalní chodci však ani teď nechybějí, zájem pokořit padesátku mají desítky lidí. Ti nejzdatnější navíc mohou vyrazit již v pátek večer na noční padesátikilometrový okruh, spojit jej pak následující den s dalším denním a odškrtnout si tak rovnou stovku.

Kulaté výročí letos ale nemá jen pochod samotný, padesátiny slaví i přímo KČT Jiskra Měřín. Tento odbor je se svými bezmála 150 členy třetí nejpočetnější na Vysočině.

Dálkové pochody byly v oblibě

Vznik měřínského oddílu turistiky je datován na 25. leden 1971. Tehdejší osmička zakládajících členů s předsedou Karlem Lázničkou se hned další rok rozrostla o tři další a i v následujících letech počty členů rostly. A již v roce 1972, konkrétně 17. června, se sestava pustila do pořádání Měřínské padesátky.

Dálkové pochody se totiž tehdy těšily u veřejnosti velké oblibě. A jelikož pravidla v té době říkala, že aby se mohlo hovořit o dálkovém pochodu, musí mít trasa nejméně 50 kilometrů, vznikla právě Měřínská padesátka. Doplňovala se ale ještě trasou poloviční.

Jubilejní Měřínská 50

  • Sobota 5. června 2021
  • Start a cíl: fotbalový areál TJ Jiskra Měřín
  • Turisté startují od 7.00 do 9.00, cyklisté od 8.00 do 10.00
  • Noční 50 km, respektive 100 km, startuje již 4. 6. večer
  • Výše startovného: od 10 do 40 Kč (dle trasy), členové KČT mají padesátiprocentní slevu
  • Trasy pro pěší: 7, 15, 25, 35, 50 km (noční), 50 km (denní), 100 km (50 km denní + 50 km noční)
  • Cyklotrasy: 20, 40, 60, 80, 100, + 65 km (MTB)
  • Trasy vedou okolím Měřína, převážně po značených trasách. Účastníkům budou na startu předány jejich popisy a mapy, lze si je stáhnout i na webu www.merinska50.cz
  • V cíli se bude podávat tradiční gulášová polévka, zajištěno bude i další občerstvení
  • Taneční zábava se letos kvůli epidemiologickým nařízením nekoná

„Neměli jsme téměř žádné zkušenosti s organizací, ale snažili jsme se je nahradit snahou o dobré označení trati a starostlivostí o účastníky pochodu,“ vzpomínají měřínští turisté.

Postupně se podmínky konání dálkových pochodů zmírnily a přibývaly tak okruhy o různých délkách. K „pěšákům“ se také časem přidali jezdci na bicyklech. „Cyklotrasy jsme začali zařazovat od roku 1999, počet cyklistů postupně rostl a nyní už jsou v mírné převaze,“ podotkl Fiala.

I pro ně organizační tým chystá více tras. Pro letošek jich je šest v délce od 20 do 100 kilometrů. Na své si přijdou i fanoušci náročnějšího terénu, pro něž je připravena speciální MTB trasa.

Původně se měl v rámci pochodu dokonce konat i 20. celostátní sraz cykloturistů, ten ale musel být nakonec o rok odložen. Uzávěrka přihlášek byla v době nouzového stavu, takže mělo zájem málo lidí.

Více než tisícovka zúčastěných

Počty účastníků za léta konání akce stále stoupají. 1. ročník přilákal rovnou třicítku osob, v roce 1979 už jich bylo více než desetinásobek. Od roku 2014 začal počet zúčastněných atakovat tisícovku, což se poprvé povedlo v roce 2017, kdy na Měřínskou padesátku dorazilo 1 159 turistů a cyklistů.

Loni bylo bohužel klání silně ovlivněno pandemií covid-19 a souvisejícími omezeními. Turisté tak vyráželi na trasu individuálně, v redukované formě se pak akce konala na podzim. Výsledné skóre nakonec činilo 830 zapojených osob.

Zatím nejvyšší účast byla roku 2019, a to 1 540 lidí i s šedesátkou pořadatelů.

„Během tohoto 48. ročníku pochodu se zkonzumovalo 300 litrů gulášové polévky, 30 kilogramů chleba, 12 kilo buřtů s hořčicí a chlebem a vypilo se 650 litrů piva a 350 litrů limonád,“ přiblížil statistické údaje Jaroslav Sysel z KČT Jiskra Měřín.

Turistika jako droga a závislost

Jaroslav Sysel, jemuž schází do osmdesátin něco přes rok, patří ostatně k velmi úspěšným členům měřínského odboru - je totiž držitelem titulu Mistr turistiky (MT), který získal v roce 2018. Jaroslav Sysel se dříve léta úspěšně věnoval horolezectví, po zranění ruky se však dal právě na turistiku, naplno pak hlavně po odchodu do důchodu v roce 2006.

„Plnění MT je v podstatě výkonnostní turistika. Já říkám pro jednoduchost, že jsem nachodil a najezdil na kole a na lyžích kolem 50 tisíc kilometrů za 12 let. Turistice jsem propadl a také od ní hodně získal. Je to pro mne droga a závislost, se kterou nelze přestat,“ vylíčil Sysel.

Byť je pro měřínské turisty tradiční pochod vrcholem roku, jejich činnost zahrnovala vždy i řadu dalších aktivit. V 80. letech se například významně podíleli na vybudování lyžařského vleku u Měřína a následně i organizaci nejrůznějších akcí tam konaných. Pořádají dodnes řadu zájezdů, silvestrovské výšlapy na Dědkovskou horu a nejrůznější společenské akce pro veřejnost. Samozřejmostí je pak značení turistických tras.